سه شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

رابطه جنسی در دوران بارداری خطرناک است؟ + روش صحیح خوابیدن

زنان باردار و همسران آن‌ها به دلیل تغییرات هورمونی و جسمی یا ترس از آسیب رساندن به جنین در مورد ایمنی رابطه در بارداری تردید دارند. آن‌ها معمولا سوال می‌پرسند که آیا داشتن رابطه جنسی در بارداری ایمن است؟ این کار ممکن است به جنین آسیب برساند؟ آیا نیاز است که در این دوران از برخی پوزیشن‌های جنسی خاص اجتناب شود؟ اگر شما هم در ذهن خود سوالاتی در مورد رابطه جنسی در دوران بارداری دارید، در این مقاله از مجله سلامت التیاما همراه ما باشید.

توضیحات دکتر زهرا خدامی درباره رابطه جنسی در دوران پریودی

فهرست محتوا

  • آیا رابطه در بارداری ایمن است؟
  • چه موقعی رابطه جنسی در بارداری خطرناک است؟
  • رابطه در بارداری تا چه ماهی امکان‌پذیر است؟
  • بهترین پوزیشن سکس در بارداری
  • آیا ریختن اسپرم در دوران بارداری ضرر دارد؟
  • نکاتی درباره نزدیکی در بارداری
  • رابطه جنسی پس از زایمان
  • راهنمای مراجعه به پزشک
  • سوالات متداول
    • تالارهای گفت‌وگو مرتبط با این مقاله

آیا رابطه در بارداری ایمن است؟

داشتن رابطه در بارداری کاملا طبیعی است و نمی‌توان منکر فواید سکس شد. البته به شرط آن‌ که خود بارداری نیز در شرایط طبیعی انجام شده باشد. مقاربت جنسی و حرکات آمیزشی به جنینی که تحت حفاظت رحم و جدار عضلانی شکم قرار دارد، آسیبی نمی‌رساند. علاوه بر این، جنین توسط مایع آمنیوتیک نیز تحت محافظت قرار می‌گیرد.

 تصویر یک خانم باردار
قبل از برقراری رابطه جنسی در دوران حاملگی با پزشک مشورت کنید.

انقباضات ناشی از ارگاسم مشابه انقباضات زایمانی نیستند. هر چند هنوز هم برخی پزشکان به منظور رعایت جانب احتیاط، توصیه می‌کنند در هفته‌های نهایی بارداری از رابطه جنسی اجتناب شود. چرا که معتقدند هورمون‌های موجود در مایع منی موسوم به پروستاگلاندین می‌توانند باعث تحریک انقباضات رحمی شوند.

از طرفی، برخی خانم‌ها در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی دچار کاهش میل جنسی می‌شوند، که این مورد بسیار طبیعی است و جای نگرانی ندارد. در واقع، بعضی خانم‌ها از نزدیکی در بارداری لذت زیادی می‌برند، اما برخی دیگر تا مدت‌ها تمایل به تجربه آن ندارند. در این شرایط، بسیار مهم است که درباره احساسات خود با همسرتان حرف بزنید و در صورت لزوم، راه‌های دیگری برای عشق‌ورزی پیدا کنید.

چه موقعی رابطه جنسی در بارداری خطرناک است؟

برخی متخصصان معتقدند عوارض نداشتن رابطه برای زنان و مردان زیاد است؛ از همین‌رو توصیه می‌کنند می‌توان در دوران بارداری به شکل ایمن و با مشورت پزشک، رابطه جنسی داشت. با این حال، ممکن است در بارداری های پر خطری نظیر موارد زیر، پزشک از شما بخواهد که از داشتن رابطه در بارداری خودداری کنید:

  • خطر سقط یا سابقه قبلی آن
  • خطر زایمان زودرس (شروع انقباضات زایمانی زودتر از هفته ۳۷)
  • خونریزی، ترشحات واژینال یا درد کرامپی و بدون علت شکم
  • نشت مایع از کیسه آمنیوتیک یا پارگی آن
  • باز شدن زود هنگام گردن رحم
  • قرارگیری جفت در بخش تحتانی رحم (جفت سر راهی یا Placenta previa)
  • دو قلو، سه قلو یا چند قلو بودن بارداری

اگر به هر یک از موارد فوق مشکوک هستید، می‌توانید با دکتر زنان آنلاین مشورت کنید. همچنین می‌توانید برای مراجعه حضوری نزد دکتر زنان نوبت بگیرید.

به یاد داشته باشید، اگر پزشک رابطه جنسی در دوران بارداری را ممنوع کند، بدین معناست که هرگونه ارگاسم و برانگیختگی جنسی (نه صرفا مقاربت) نیز ممنوع خواهد بود. اگر نداشتن رابطه جنسی در بلندمدت باعث شد تا پس از زایمان همچنان به درستی ارگاسم را تجربه نکنید، می‌توانید با خواندن مقاله درمان خانگی ارضا نشدن زن در التیاما، راه‌حل فوری برای این مشکل پیدا کنید.

رابطه در بارداری تا چه ماهی امکان‌پذیر است؟

تا زمانی که مادر میل به رابطه جنسی در بارداری داشته باشد و حاملگی به صورت طبیعی (خطری جان مادر و جنین را تهدید نکند) پیش برود، می‌توانید به سکس در این دوران ادامه دهید. در واقع، باید بگوییم شرایط بارداری هر زن، از جمله احساس او در مورد تجربه سکس با عشق، منحصربه‌فرد است. برخی زنان در دوران بارداری میل جنسی خود را از دست می‌دهند. این در حالی است که در برخی دیگر از زنان، میل جنسی در دوران بارداری بیشتر از قبل می‌شود.

پیشنهاد التیاما:  چرا باید به میزان رشد کودک اهمیت داد؟

نکته مهم دیگر این است که میل جنسی در دوران بارداری ممکن است تحت تاثیر تغییرات هورمونی، افزایش یا کاهش یابد. میل جنسی برخی زنان با بزرگ‌تر شدن شکم‌شان فروکش می‌کند و بعضی از آن‌ها نگران هستند که چرا میل جنسیم از بین رفته، در حالی که برخی دیگر احساس می‌کنند با بزرگ‌تر شدن شکم و پستان‌ها جاذبه جنسی بیشتری پیدا کرده‌اند.

از این رو مهم است که شما با انواع گرایش در مورد احساسات جنسی خود با شریک زندگی‌تان صحبت کنید. ممکن است نیاز باشد پوزیشن جنسی‌تان را تغییر دهید. این موضوع، به‌ویژه در اواخر بارداری برای راحتی و در عین حال تحریک‌پذیری مادر اهمیت زیادی دارد.

اگر شما هم در دوران بارداری به سر می‌برید، بهتر است کسب اطلاعات درباره طرز خوابیدن زن و شوهر در بارداری و پس از آن را جدی بگیرید. برای افزایش آگاهی خود در این زمینه و اطلاع از رابطه جنسی در مواقع حساس دیگر مانند سکس در پریودی بهتر است به بهترین متخصص زنان، زایمان و نازایی مراجعه کنید.

بهترین پوزیشن سکس در بارداری

برخی پوزیشن‌های رایج برای رابطه جنسی می‌توانند علت کمردرد بعد از نزدیکی در زنان باردار باشند. معمولا توصیه می‌شود زنان پس از ماه چهارم بارداری از دراز کشیدن به پشت در هنگام رابطه جنسی (حالت طاق‌باز) خودداری کنید. یک راه دیگر برای داشتن سکس لذت بخش و راحت‌تر کردن رابطه جنسی، داشتن پوزیشن جنسی پهلو به پهلو است. همچنین نشستن زن بر روی مرد نیز از پوزیشن‌های جنسی مناسب این دوران محسوب می‌شود. 

 اینفوگرافیک بهترین پوزیشن‌های سکس در بارداری
این پوزیشن‌های سکس، فشاری کمتری به شکم و کمر مادر در دوران بارداری وارد می‌کنند.

به طور کلی می‌توان بهترین شکل خوابیدن زن باردار با شوهرش را شامل موارد زیر دانست:

  • حالت قاشقی: این پوزیشن برای تمام مدت بارداری، به‌ویژه سه ماه اول و سه ماه آخر بسیار مناسب است؛ زیرا مرد به راحتی می‌تواند همسرش را ماساژ دهد و عشق‌بازی کند.
  • حالت ایستاده: رابطه در بارداری به شکل ایستاده از آن جایی که دخول کم‌عمق دارد، ایمن است و از درد یا کرامپ پس از نزدیکی جلوگیری می‌کند.
  • حالت گاوچران: مادر در این پوزیشن روی مرد می‌نشیند و می‌تواند میزان دخول یا به ارگاسم رسیدن را کنترل کند.
  • حالت مرد در پشت: در این پوزیشن کمترین فشار به شکم و جنین وارد می‌شود.
  • حالت روی لبه تخت یا صندلی: استفاده از وسایل کمکی مانند لبه تخت یا صندلی برای راحت‌تر شدن رابطه در بارداری رایج هستند. همان‌طور که گفتیم، مادر در دوران بارداری برای سکس نباید به صورت طاق‌باز بخوابد، بنابراین هنگام دراز کشیدن روی لبه تخت، به‌ویژه سه ماه اول حتما یک بالش زیر کمر خود بگذارید تا کمر و پهلویتان کمی زاویه‌دار شود.

لازم به ذکر است، اگر در مورد سابقه جنسی شریک زندگی‌تان اطلاع ندارید، باید از کاندوم استفاده کنید. چرا که بارداری از ابتلا به بیماری‌هایی مانند HIV، زگیل‌های تناسلی یا کلامیدیا که از راه جنسی منتقل می‌شوند، جلوگیری نمی‌کند.

پیشنهاد التیاما:  آیا شیر خشک آپتامیل چاق کننده است؟ آشنایی جامع با انواع این محصول

آیا ریختن اسپرم در دوران بارداری ضرر دارد؟

برخلاف باور بسیاری از افراد، ریختن اسپرم هنگام رابطه در بارداری آسیبی به جنین یا مادر وارد نمی‌کند. چرا که وجود یک محافظ طبیعی بین جنین و مایع آمیزشی وجود دارد. کیسه آمنیوتیک یا کیسه آب، به عنوان محافظ طبیعی جنین عمل می‌کند و مانع از رسیدن اسپرم به جنین می‌شود. 

با این حال، برخی متخصصان توصیه می‌کنند برای جلوگیری از احتمال انتقال عفونت‌های مقاربتی و به منظور حفظ سلامت جنین و مادر بهتر است از ریختن اسپرم در دوران بارداری اجتناب کنید. همچنین با وجود اینکه مخاط رحم به طور طبیعی، اسپرم‌های اضافی را به سرعت از رحم خارج می‌کنند، اما ممکن است در مواردی مواد شیمیایی موجود در اسپرم موجب تحریک هورمون‌های زنانه و ایجاد مشکلات رحمی شوند که در حال حاضر، تاثیرات آن بر رحم و جنین مشخص نیست. 

تصویر خانم بارداری که با همسرش روی تخت نشسته
در صورت داشتن بارداری طبیعی، نزدیکی در بارداری یک تجربه دلنشین برای زوجین به‌شمار می‌آید.

بیشتر بدانید: عوارض خودارضایی مالشی

برخی تحقیقات نشان می‌دهند، مایع منی حاوی هورمونی به نام پروستاگلاندین است که می‌تواند موجب تحریک انقباضات رحمی و روند شروع زایمان شود. از همین‌رو برخی پزشکان در ماه آخر بارداری یا برای زنانی که زایمان آن‌ها به تاخیر افتاده، ریختن اسپرم در واژن و داشتن ارگاسم را توصیه می‌کنند.

در مجموع، تصمیم‌گیری نهایی با شماست. همان‌طور که گفتیم ریختن اسپرم هنگام رابطه در بارداری به جنین آسیبی نمی‌زند، اما اگر می‌خواهید شبهه‌ای ایجاد نشود و خیال‌تان تا پایان دوران حاملگی راحت باشد، بهتر است ریسک نکنید.

نکاتی درباره نزدیکی در بارداری

رعایت برخی نکات هنگام رابطه در بارداری به راحتی و سلامت مادر و جنین کمک می‌کند. مهم‌ترین نکات در این خصوص شامل موارد زیر هستند:

  • سکس در دوران بارداری معمولا برای اکثر خانم‌های باردار بی‌خطر است. اما حقیقت این است که رابطه در بارداری چندان راحت نیست و باید با پوزیشن درستی انجام شود. 
  • نزدیکی در ماه اول بارداری معمولا کمی برای خانم‌ها ناراحت‌کننده است. این ناراحتی معمولا به دلیل حساس شدن سینه‌ها و واژن ایجاد می‌شود، اما در اکثر مواقع بعد از مدتی برطرف خواهد شد.
  • سکس در حاملگی باید بدون ایجاد فشار به شکم و بدن زن انجام شود. از همین‌رو زن به‌ هیچ‌ عنوان نباید رو به شکم بخوابد یا فشاری از جانب مرد به شکم او وارد شود.
  • خوابیدن مرد روی زن در بارداری باید با احتیاط و بدون اعمال فشار به شکم زن انجام شود. برای جلوگیری از ایجاد فشار بهتر است از پوزیشن‌های ایمن‌تر مانند قاشقی یا گاوچران استفاده کنید.
  • ابتلا به عفونت‌های مقاربتی در دوران بارداری، مشکلات جدی برای سلامت شما و جنین ایجاد می‌کنید. از همین‌رو بهتر است در این دوران برای رعایت بهداشت رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید و از برقراری سکس آنال (مقعدی) بپرهیزید.

اگر به دلیل ابتلا به عفونت و خطرات ناشی از آن از برقراری رابطه جنسی در دوران بارداری دست کشیده‌اید، بهتر است آگاهی خود را در این زمینه افزایش دهید. برای این منظور می‌توانید مقاله «ایا عفونت زن به مرد منتقل می شود» را در التیاما مطالعه کنید.

رابطه جنسی پس از زایمان

۶ هفته پس از زایمان را دوره پس از زایمان (Postpartum Period) می‌نامند. خانم‌هایی که از رابطه در بارداری لذت می‌بردند، ممکن است رابطه جنسی در دوره پس از زایمان اولویت آخرشان باشد. دلایل کاهش میل جنسی در این دوران عبارت‌اند از:

  • ترمیم اپیزیوتومی (برشی که حین زایمان واژینال در لبه‌های واژن و برای تسهیل خروج سر نوزاد انجام می‌شود.)
  • ترمیم برش‌های شکمی پس از سزارین
  • خونریزی طبیعی پس از زایمان (حدودا چهار تا ۶ هفته پس از تولد نیز ادامه پیدا می‌کند.)
  • خستگی ناشی از فرآیند طولانی بارداری و زایمان
  • نیازهای نوزاد (در صورت دوقلو یا سه قلو بودن بارداری، نیاز بدن به انرژی افزایش پیدا می‌کنند.)
  • تغییرات هورمونی
  • درد پستان‌ها در اثر شیردهی
  • مشکلات روحی و روانی نظیر افسردگی پس از زایمان
  • نگرانی در مورد مراقبت از نوزاد یا مشکلات عاطفی با همسر
پیشنهاد التیاما:  بیماری فلج مغزی (cerebral palsy) چیست؟

معمولا رابطه جنسی پس از بهبودی کامل محل برش و ترمیم بافت‌های ظریف واژن ایمن است. این بهبودی معمولا چند هفته طول می‌کشد. در این خصوص می‌توانید از توصیه‌های پزشک نیز استفاده کنید‌. در اغلب موارد پزشکان توصیه می‌کنند تا ۶ هفته پس از زایمان رابطه جنسی برقرار نشود.

موضوع مهم دیگر این است که رابطه‌ی جنسی باید زمانی انجام شود که فرد از نظر جسمی و روانی نیز آماده باشد. هم شما و هم شریک جنسی‌تان باید کمی صبور باشید. به دلیل مسائل و مشکلات مراقبت از فرزندان، ممکن است برگشتن به زندگی جنسی قبلی برای برخی افراد تا یک سال طول بکشد.

راهنمای مراجعه به پزشک

رابطه جنسی یکی از لذت‌بخش‌ترین قسمت‌های زندگی زناشویی است که اگر در دوران بارداری با احتیاط و پس از مشورت با پزشک انجام شود، آسیبی به مادر و جنین وارد نمی‌کند. جنین در محیطی محافظت‌شده (کیسه آمنیوتیک) قرار دارد و معمولا تغییرات هورمونی یا فیزیکی مادر تاثیر منفی بر سلامتش نمی‌گذارد. با این حال، ممکن است در برخی موارد خاص مانند مشکلات دهانه رحم یا سابقه سقط مکرر، پزشک رابطه جنسی در دوران بارداری را ممنوع کند. از همین‌رو توصیه می‌شود، قبل از سکس در بارداری حتما با پزشک متخصص زنان مشورت کنید. 

ما در مقاله فوق از مجله التیاما به این سوال پرتکرار که آیا رابطه در بارداری خطرناک است یا خیر، پاسخ دادیم. اگر سوالات بیشتری در این زمینه دارید، می‌توانید به وب‌سایت التیاما سر بزنید و از بهترین پزشکان متخصص همچون دکتر متخصص زنان، زایمان و نازایی مشورت بگیرید. همچنین التیاما امکان دریافت نوبت اینترنتی جهت مراجعه حضوری یا مشاوره آنلاین تلفنی، متنی و تصویری را برای شما فراهم کرده است.

سوالات متداول

نزدیکی در هفته اول بارداری ضرر دارد؟

رابطه جنسی در هفته اول بارداری ایمن است و تنها در صورتی که لکه بینی و خونریزی داشته باشید یا پزشک شما را منع کرده باشد، توصیه نمی‌شود

کدام مدل نزدیکی در بارداری ایمن است؟

پوزیشن قاشقی، گاوچران و ایستاده کمترین فشار را به شکم مادر و جنین وارد می‌کنند؛ از همین‌رو ایمن‌ترین حالت رابطه در بارداری به‌شمار می‌آیند.

آیا رابطه در بارداری موجب سقط جنین می‌شود؟

سکس در دوران بارداری به طور معمول باعث سقط جنین نمی‌شود؛ زیرا جنین در داخل رحم قرار دارد و کیسه آمنیوتیک از آن در برابر آسیب‌های خارجی مراقبت می‌کند. با این حال، در برخی شرایط مانند سابقه سقط مکرر یا خونریزی شدید، ممکن است پزشک توصیه کند از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنید.

منابع: webmd | medicalnewstoday

تالارهای گفت‌وگو مرتبط با این مقاله

  • در بارداری کدام سمت بخوابیم؟

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز ۴.۲ / ۵. تعداد رای‌ها ۵۰۱

هنوز امتیازی ثبت نشده

درباره‌ی ادمین

حتما ببینید

چرا باید به میزان رشد کودک اهمیت داد؟

سرعت بالای تغییرات فیزیکی و روانی کودکان از تولد تا نوجوانی اغلب والدین و مراقبین …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *