قرصها یکی از رایجترین روشهای پیشگیری از بارداری هستند که توسط بسیاری از زنان در سراسر جهان استفاده میشوند. با این حال، زمانی که فرد تصمیم به بارداری میگیرد، پرسشهای زیادی درباره زمانبندی و تاثیرات احتمالی قطع مصرف این قرصها مطرح میشود. یکی از این سوالات این است که «چند روز بعد از قطع قرص ضدبارداری باردار میشویم». پاسخ این سوال به عوامل متعددی از جمله نوع قرص و وضعیت سلامتی بستگی دارد. در این مقاله از مجله سلامت التیاما به بررسی این موضوع میپردازیم تا بتوانید راحتتر برای بارداری خود برنامهریزی کنید.
فهرست محتوا
- انواع قرص ضد بارداری
- چند روز بعد از قطع قرص ضد بارداری پریود می شویم؟
- چند روز بعد از قطع قرص ضدبارداری باردار میشویم؟
- ۱. قرصهای ترکیبی
- ۲. مینیپیلها
- چگونه روش پیشگیری از بارداری را تغییر دهیم؟
- چگونه برای بارداری اقدام کنیم؟
- هورمونها چند ماه بعد از قطع قرص ضد بارداری به حالت عادی برمیگردند؟
- کلام پایانی
- سوالات متداول
انواع قرص ضد بارداری
برای اینکه به این سوال که «چند روز بعد از قطع قرص ضدبارداری باردار میشویم» پاسخ دقیق بدهیم، باید ابتدا در مورد انواع قرص ضد بارداری خوراکی (OCP) صحبت کنیم. به طور کلی، ۲ نوع قرص برای جلوگیری از بارداری وجود دارد:
- قرصهای ترکیبی که حاوی استروژن و پروژسترون هستند (مثل LD، دروسبلا و دزولست)
- مینیپیلها که فقط پروژسترون دارند (مانند لاینسترنول)
ذکر این نکته ضروری است که قرص اورژانسی دوتایی یا تکی که بعد از رابطه جنسی محافظتنشده مصرف میشود، حاوی لوونورژسترول است که یک نوع پروژسترون سنتتیک محسوب میشود. به قرص اورژانسی «قرص تنسی» هم میگویند.
چند روز بعد از قطع قرص ضد بارداری پریود می شویم؟
زمان شروع قاعدگی بعد از قطع قرص ضد بارداری به وضعیت هورمونی شما و واکنش بدنتان بستگی دارد. از اینرو نمیتوان به این سوال پاسخ دقیقی داد. با این حال، در بیشتر موارد، سه تا هفت روز طول میکشد تا قاعدگی رخ دهد.
اگر مصرف قرص ضد بارداری را به طور کامل قطع کنید، احتمالا یک تا سه ماه طول میکشد تا خونریزی پریود شروع شود. هر چقدر مدت زمان استفاده از قرص طولانیتر باشد، بدن برای بازگشت به چرخه طبیعی به زمان بیشتری نیاز دارد.
قرص اورژانسی برای جلوگیری از بارداری در کوتاهترین زمان ممکن طراحی شده است و مقدار زیادی هورمون وارد بدن میکند. به همین دلیل، ممکن است چرخه قاعدگی را تغییر دهد و باعث شود پریودی بعدی چند روز یا یک هفته زودتر یا دیرتر اتفاق بیفتد.
بیشتر بدانید: اسفنج ضد بارداری
چند روز بعد از قطع قرص ضدبارداری باردار میشویم؟
زمان بارداری به نوع قرص و نحوه مصرف آن بستگی دارد. اگر خوردن قرص را نصفه رها کنید، ممکن است فورا باردار شوید. از سوی دیگر، مصرف قرص در یک بازه زمانی مشخص نمیتواند از بارداری برای مدت طولانی جلوگیری کند. بنابراین لازم است هر روز قرص را بخورید تا باردار نشوید.
بیشتر بدانید: آیا قرص ضد بارداری باعث چاقی میشود؟
در ادامه زمان بارداری را بعد از قطع مصرف قرصهای مختلف بررسی میکنیم.
۱. قرصهای ترکیبی
قرصهای ترکیبی مثل ال دی، دروسبلا و دزولست از پرمصرفترین داروهای ضد بارداری هستند. این قرصها مانع آزاد شدن تخمک میشوند و با تغییر ضخامت مخاط گردن رحم از عبور اسپرم جلوگیری میکنند.
اگر این سوال که چند روز بعد از قطع قرص ال دی باردار میشویم به ذهنتان رسیده است، باید بگوییم که مدت زمان بارداری بعد از قطع قرص ال دی و سایر داروهای ترکیبی به نوع قرص بستگی دارد. اگر از نوع متداول آن که شامل ۲۱ قرص است استفاده کنید، احتمال حاملگی در اولین ماه بعد از قاعدگی وجود دارد.
بعضی از قرصهای ترکیبی از جمله سیزنال (Seasonale) باید ۸۴ روز متوالی مصرف شوند. اگر از این قرص استفاده کنید، در هر فصل فقط یک بار پریود میشوید. ممکن است عادی شدن چرخه قاعدگی پس از مصرف سیزنال کمی طول بکشد. اما احتمال بارداری یک ماه پس از قطع مصرف قرص وجود دارد.
این مطلب را هم مطالعه کنید: سوالات بارداری
۲. مینیپیلها
مینیپیلها معمولا هر روز مصرف میشوند. به عبارت دیگر، بعد از تمام کردن یک بسته باید بلافاصله مصرف بسته بعدی را شروع کنید. چون این قرصها پوشش داخلی رحم را نازک میکنند. بنابراین به محض توقف مصرف، پوشش داخلی رحم دوباره شروع به ضخیم شدن میکند که این موضوع میتواند به بارداری منجر شود.
از آنجا که مینیپیلها فاقد استروژن هستند، میزان اثربخشی آنها کمی پایینتر است. برآوردها نشان میدهد از هر ۱۰۰ زن که از این نوع قرصها استفاده میکنند، سالانه ۱۳ نفر باردار میشوند؛ یعنی احتمال بارداری بلافاصله بعد از قطع مصرف قرص بالا است.
بیشتر بدانید: کلاهک دهانه رحم

چگونه روش پیشگیری از بارداری را تغییر دهیم؟
تا این بخش از مقاله به این سوال که چند روز بعد از قطع قرص ضدبارداری باردار میشویم، پاسخ دادیم. اکنون میخواهیم در مورد سایر روشهای پیشگیری از بارداری صحبت کنیم. چرا که بعضی از زنان نمیخواهند بلافاصله بعد از قطع مصرف قرص باردار شوند.
اگرچه ممکن است عادی شدن چرخه قاعدگی کمی طول بکشد، اما احتمال حاملگی طی اولین ماه پس از قطع مصرف قرص وجود دارد. اگر فعلا قصد باردار شدن ندارید، بهتر است بعد از قطع مصرف قرص از روش دیگری استفاده کنید. این روشها معمولا به نسخه پزشک نیاز ندارند و اگر به درستی انجام شوند، از حاملگی جلوگیری میکنند. از روشهای رایج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسپرمکش: این ژل یا کرم حاوی نونوکسینول-۹ است که اسپرم را از بین میبرد. اگرچه میتوان از این محصول به تنهایی استفاده کرد، اما بهتر است همراه با سایر روشهای پیشگیری از آن استفاده کنید تا تاثیر بیشتری داشته باشد.
- کاندوم: کاندوم که هم نوع مردانه و هم نوع زنانه دارد، از ورود اسپرم به رحم جلوگیری میکند. اگر از کاندوم در کنار اسپرمکش استفاده کنید، تاثیر بیشتری دارد. هرگز به طور همزمان از کاندوم زنانه و مردانه استفاده نکنید. چون این کار خطر پاره شدن کاندوم را افزایش میدهد.
- دیافراگم: دیافراگم که مخصوص زنان است، داخل واژن قرار میگیرد و در امتداد دهانه رحم مثل سد عمل میکند. باید از دیافراگم همراه با اسپرمکش استفاده کنید تا تاثیرگذار باشد. برخلاف کاندوم که بلافاصله بعد از رابطه جنسی دور انداخته میشود، لازم است دیافراگم را حداقل تا ۶ ساعت از واژن خارج نکنید. بعد از ۶ ساعت، میتوانید آن را ظرف ۱۸ ساعت بردارید.
- اسفنج: این محصول فوم مانند هم داخل واژن قرار میگیرد تا دهانه رحم را بپوشاند. اسفنج حاوی اسپرمکش است و مثل دیافراگم باید حداقل تا ۶ ساعت بعد از رابطه جنسی در واژن باقی بماند. لازم است ظرف ۳۰ ساعت بعد از دخول، اسفنج را از واژن خارج کنید.
در صورت داشتن رابطه جنسی محافظتنشده یا شکست سایر روشهای پیشگیری از بارداری (برای مثال، پاره شدن کاندوم)، از قرص اورژانسی استفاده کنید. این قرص به صورت تکی (۱/۵ میلیگرم) یا دوتایی (۰/۷۵ میلیگرم) مصرف میشود. در مورد اینکه قرص اورژانسی تکی بهتره یا دوتایی، با متخصص زنان مشورت کنید.
بیشتر بدانید: دیافراگم ضد بارداری

بیشتر بدانید: از کجا بفهمیم قرص اورژانسی اثر کرده؟
چگونه برای بارداری اقدام کنیم؟
اگر میخواهید باردار شوید، مصرف قرص را در حالی که نصف بسته تمام شده است، قطع نکنید. چون این کار چرخه قاعدگی را تغییر میدهد. در عوض، بهتر است کل بسته را تمام کنید و به بدن اجازه دهید چرخه قاعدگی را به شکل طبیعی طی کند.
یکی از باورهای غلط رایج این است که قرص ضد بارداری روی قدرت باروری تاثیر منفی دارد. قرص باروری را تحت تاثیر قرار نمیدهد؛ فقط چند ماه طول میکشد تا چرخه قاعدگی به حالت عادی برگردد. ممکن است طی اولین ماه بعد از قطع مصرف قرص باردار شوید یا نشوید. در واقع، احتمال حاملگی در زنانی که اخیرا قرص مصرف کردهاند درست به اندازه زنانی است که از قرص ضد بارداری استفاده نکردهاند.
متخصص زنان بهترین منبع دریافت مشاوره برای اطمینان از حاملگی سالم است. او میتواند بهترین روش برای قطع مصرف قرص و شروع مصرف مکمل قبل از حاملگی را با شما در میان بگذارد. همچنین شما را در مورد پرهیز از نوشیدن الکل، ورزش و… راهنمایی کند.
بیشتر بدانید: چه چیزی باعث حامله نشدن میشود؟
هورمونها چند ماه بعد از قطع قرص ضد بارداری به حالت عادی برمیگردند؟
بعد از قطع مصرف قرص تقریبا سه ماه طول میکشد تا بدن به حالت عادی برگردد. در این مدت ممکن است عوارض جانبی مختلفی را تجربه کنید. چون قرص ضد بارداری از بروز بعضی از علائم مثل سردرد، آکنه یا خونریزی شدید قاعدگی جلوگیری میکند. بنابراین وقتی مصرف آن را قطع میکنید، احتمال دارد این علائم دوباره برگردند.
قرص اورژانسی هم ممکن است مانند سایر داروهای ضد بارداری روی هورمونها تاثیر بگذارد و زمان شروع قاعدگی را چند روز تا یک هفته تغییر دهد یا به مشکلات دیگری مثل حالت تهوع، سرگیجه، لکهبینی و.. منجر شود. این عوارض معمولا بعد از چند روز برطرف میشوند. اگر در مورد این موضوع نگران هستید، با پزشک تماس بگیرید. همچنین توصیه میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله مربوط به «فرق قرص ال دی با اورژانسی» را مطالعه کنید.

بیشتر بدانید: قرص اورژانسی برای پریود شدن سریع
کلام پایانی
در این مقاله به این سوال که چند روز بعد از قطع قرص دروسبلا باردار میشویم یا چند روز بعد از قطع قرص دروسبلا پریود میشویم، پاسخ دادیم. همچنین در مورد تاثیر سایر داروهای ضد بارداری مثل قرص LD و دزولست روی بدن صحبت کردیم. اگر بعد از قطع مصرف قرص قصد بارداری دارید، میتوانید به وبسایت التیاما سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر زنان آنلاین مشورت کنید. همچنین، التیاما این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر زنان از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
پاسخ این سوال به نوع قرص بستگی دارد. اما در بیشتر موارد، در عرض یک ماه بعد از قطع مصرف قرص میتوانید باردار شوید.
قرص دزولست حاوی استروژن و پروژسترون است. یک تا سه ماه بعد از قطع مصرف آن احتمال بارداری وجود دارد.
قرص دروسبلین حاوی استروژن و پروژسترون است. اگر از این دارو به درستی استفاده کنید، شانس بارداری ۰/۰۹ درصد است.
زمان شروع پریود به واکنش بدن شما بستگی دارد. اما معمولا سه تا هفت روز طول میکشد تا خونریزی قاعدگی رخ دهد.
این قرص مانند ال دی یک داروی ترکیبی است. بنابراین به احتمال زیاد در عرض سه تا هفت روز بعد از قطع مصرف آن پریود میشوید.
تقریبا سه ماه طول میکشد تا بدن به حالت عادی برگردد.
منابع: webmd, webmd, healthline