لوله عضلانی که خوراکیها و نوشیدنیها به واسطه آن از سمت دهان به معده منتقل میشوند، تحت عنوان مری شناخته میشود. مری یکی از مهمترین اعضای دستگاه گوارش است. به همین خاطر عملکرد آن هم نقش حیاتی در چرخه گوارشی فرد دارد. اما گاهی این لوله عضلهای دچار آسیب میشود. ازوفاژیت یا التهاب مری یکی از رایجترین مشکلاتی است که باید هر چه سریعتر درمان شود.
از این رو در این مطلب از التیاما بر آن شدیم تا نکاتی را در خصوص ازوفاژیت یا التهاب مری و راههای کنترل و درمان آن با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم. برای کسب اطلاعاتی در این زمینه تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
ازوفاژیت یا التهاب مری چیست؟
بروز هر گونه التهاب و تحریک مری به عنوان ازوفاژیت یا التهاب مری شناخته میشود. این التهاب معمولا در جدارههای مری اتفاق میافتد و در صورتیکه درمان نشود میتواند مشکلات بلع، زخم مری، اسکار مری و بیماریهای معدهای برای بیمار ایجاد کند.
التهاب مری ممکن است باعث بروز درد شدید و احساس فشار در قفسه سینه شود. بنابراین افرادی که چنین دردهایی را تجربه میکنند، بهتر است برای انجام معاینات تکمیلی به پزشک مراجعه کنند.
برای شناخت بیشتر در مورد این بیماری میتوانید با کلیک بر روی لینک زیر با یکی از بهترین متخصصین این حوزه مشاوره آنلاین داشته باشید.
علائم ازوفاژیت یا التهاب مری
التهاب مری هم مانند هر بیماری دیگری غالبا با برخی از علائم و نشانهها همراه است. آگاهی از این علائم نیز نقش موثری در کنترل و درمان به موقع این بیماری خواهد داشت. در ادامه اصلیترین علائم اروفاژیت را برای شما عزیزان گردآوری کردهایم:
- دیسفاژی و مشکلات بلع
- بلع دردناک
- گلو درد
- حالت تهوع
- تغییر تن صدا به خشن
- رفلاکس اسید معده
- احساس سوزش در سر دل
- احساس درد در قفسه سینه به ویژه پس از میل غذا
- استفراغ
- دردهای شکمی مزمن
- کاهش اشتها
- سرفه
- تنگی نفس
- سردرد
- تب
- دردهای عضلانی
- زخمهای دهانی
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که بروز این علائم در همه افراد یکسان نیست. بنابراین هر فردی بسته به شرایط بدنی خود ممکن است یک یا چند مورد از این علائم را تجربه کند.
Widget not in any sidebars
علت بروز ازوفاژیت چیست؟
طبیعتاً عوامل و شرایطی وجود دارند که میتوانند منجر به بروز ازوفاژیت یا التهاب مری شوند. این عوامل که معمولا به عنوان علت عمده بروز ازوفاژیت یا التهاب مری در نظر گرفته میشوند، شامل موارد زیر است:
۱) رفلاکس اسید معده
رفلاکس اسید معده شایعترین علت بروز التهاب مری است. از آنجاییکه اسید معده برای هضم غذا در معده ترشح میشود، بنابراین خاصیت اسیدی قوی دارد. از این رو برخورد مداوم آن با مری منجر به بروز التهاب خواهد شد.
۲) آلرژی
ابتلا به برخی از آلرژیها ممکن است باعث ازوفاژیت ائوزینوفیل شوند. ائوزینوفیلها نوعی گلبول سفید هستند که باعث ایجاد تحریکهای آلرژیک میشوند. همین واکنش آلرژیک یا عفونت نیز منجر به افزایش تعداد ائوزینوفیلها در خون شده و ایجاد التهاب میکند.
در برخی از افراد مصرف مواد غذایی مانند شیر، تخممرغ، گندم، سویا، بادام زمینی، لوبیا و گوشت گاو احتمال بروز واکنش آلرژیک را افزایش میدهد. اما التهاب مری تنها محدود به آلرژیهای غذایی نیست، بلکه در اثر آلرژنهای استنشاقی هم میتواند بروز پیدا کند.
۳) بیماریهای عفونی
برخی از عفونتهای باکتریایی، ویروسی و قارچی ممکن است منجر به ایجاد التهاب در بافت مری شود. این عارضه اغلب در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مشاهده میشود.
البته نوعی از قارچ دهانی به نام کاندیدا آلبیکنس هم یکی از علل شایع بروز بیماریهای عفونی است. بروز این عفونت هم با عملکرد سیستم ایمنی بدن رابطه مستقیمی دارد.
۴) عوارض دارویی
برخی از افراد هنگام استفاده از قرص، آب کافی با آن میل نمیکنند، همین هم منجر به باقی ماندن بخشی از قرص روی مری میشود. این رسوب دارویی به مرور زمان منجر به التهاب مری میشود.
البته ناگفته نماند که بروز این عارضه بیشتر در مواقعی اتفاق میافتد که قرص بلعیدنی اندازه نسبتاً بزرگی داشته باشد.
۵) التهاب لنفوسیتی
در برخی از موارد بیماری ریفلاوی لنفوسیتی سبب ایجاد تعداد زیادی لنفوسیت در مری میشود. این لنفوسیتها هم به تدریج سبب ایجاد ازوفاژیت یا التهاب مری میشوند.

چه عواملی سبب افزایش خطر ابتلا به التهاب مری میشود؟
مانند هر بیماری دیگری خطر ابتلا به ازوفاژیت نیز ممکن است در اثر برخی از عوامل افزایش یابد. این عوامل شامل موارد زیر است:
- ابتلا به چاقی یا داشتن اضافه وزن
- سیگار کشیدن
- بارداری
- فتق
- مصرف بیش از اندزه الکل و کافئین
- مصرف بیش از حد مواد غذایی آلرژیزا
- دراز کشیدن بلافاصله بعد از میل غذا
- بلع قرصهای بزرگ
- مصرف دارو دقیقا قبل از خواب
- ابتلا به بیماریهای عفونی
- ابتلا به بیماریهایی که منجر به ضعف سیستم ایمنی میشوند.
- شیمی درمانی
- پرتو درمانی
- مصرف آسپیرین و سایر داروهای التهابی
تشخیص التهاب مری چگونه انجام میشود؟
تشخیص این بیماری هم به انجام معاینات و آزمایشهای متعدد توسط پزشک نیازمند است. از این رو پزشک پس از معاینه معمولا از روشهای زیر برای تشخیص دقیق و انتخاب بهترین روش درمانی بهره میگیرد:
- عکسبرداری با استفاده از اشعه ایکس
- بلع باریوم
- آندوسکوپی
- بیوپسی
- مانومتری مری
- تست خراش پوست
- آزمایش خون
- تست پچ غذا
ازوفاژیت یا التهاب مری چگونه درمان میشود؟
انتخاب روش درمانی برای التهاب مری تا حد زیادی به علت بروز آن بستگی دارد. بنابراین قبل از انتخاب روش درمان این بیماری، پزشک متخصص به کمک آزمایشها و معاینات دقیق بیماری را ریشهیابی کند.
برای درمان التهاب مری معمولا از داروهایی که مانع از بازگشت اسید از معده میشوند، استفاده میشود. همچنین در بسیاری از موارد در صوتیکه بیماریهای عفونی عامل ایجاد این التهاب باشند، با درمان این عفونتها ازوفاژیت هم درمان خواهد شد.
در حالت کلی بروز التهاب مری به خودی خود خطرناک نیست. اما در صورتیکه به موقع درمان نشود یا پیشرفت کند، میتواند نشانهی بیماری خاصی باشد. بنابراین باید جدی گرفته شده و به موقع درمان شود.
Widget not in any sidebars
چنانچه میخواهید به نتیجه درمانی مناسب دست یابید میتوانید با کلیکی ساده بر روی لینک زیر در ۳ دقیقه نوبت خود را به صورت آنلاین از پزشک مورد نظرتان رزرو کنید.
چه راههایی برای کاهش علائم التهاب مری وجود دارد؟
- مصرف غذاهای تند را تا جای ممکن کاهش دهید.
- مصرف غذاهایی را که باعث افزایش اسید معده میشوند، تا جای ممکن کاهش دهید.
- مصرف مواد غذایی آلرژیزا مانند گوجهفرنگی را تا جای ممکن کاهش دهید.
- مصرف نکتارها و نوشیدنیهای با ویتامین C بالا را تا جای ممکن افزایش دهید.
- تا جای ممکن از غذاهای نرم مانند غلات پخته و دارای پروتئین بالا استفاده کنید.
- تا جای ممکن مصرف آب هنگام میل غذا را کاهش دهید.
- از مصرف الکل و تنباکو و کافئین تا جای ممکن اجتناب کنید.
نتیجهگیری
در این مطلب به بررسی نکاتی در خصوص اروفاژیت یا التهاب مری پرداختیم. اطلاع از این نکات میتواند به شما کمک کند تا در صورت مواجهه با علائم این بیماری، هر چه سریعتر راههای کنترل و درمان آن را در پیش بگیرید. زیرا در صورتیکه زمان طلایی درمان را از دست بدهید، با عوارض غیر قابل جبران آن دست و پنجه نرم خواهید کرد.
برای این منظور نیز لازم است که با یک متخصص گوارش مشورت بگیرید. برای رزرو نوبت و دسترسی به اطلاعت تماس بهترین متخصصین گوارش میتوانید به سایت التیاما مراجعه کنید. این مطلب برای شما مفید بود؟
[sibwp_form id=5]دکتر علی اصغر اعتمادی فرد |
دکتر علیرضا رضایی