یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴

انواع صمیمیت عاطفی چیست؟ (۷ نوع)

از نظر روانشناسی انواع صمیمیت عاطفی در واقع ضلع عاطفی عشق است. یعنی اگر این مورد در رابطه وجود نداشته باشد منجر به مشکلات جدی خواهد شد. به همین خاطر در جلسات مشاوره روابط عاطفی تاکید زیادی بر آشنایی با عریف صمیمیت عاطفی می شود تا راه را اشتباه نرویم. به هر حال در این مطلب سایت مشاوره روانشناسی التیاما، توضیحات کامل در مورد تعریف انواع صمیمیت عاطفی و راه های استفاده از آن داده می شود.

صمیمیت عاطفی در رابطه باید تبدیل به نقطه قوت شما شود نه مشکلتان!

اگر احساس می کنید رابطه شما آنطور که دوست دارید پیش نمی رود، می توانید از خدمات مشاوره آنلاین روابط عاطفی در التیاما برای ارتباط با متخصص و بررسی دقیق رابطه خود استفاده کنید. عزیزانی که ساکن ایران نیستند هم امکان خرید مشاوره آنلاین از خارج ایران با پرداخت ارزی و دلاری را دارند.

فهرست موضوعات بررسی شده

  • تعریف صمیمیت عاطفی چیست؟
  • تاثیر انواع صمیمیت عاطفی بر روابط انسانی
  • چرا صمیمیت در رابطه عاطفی مهم است؟
  • روانشناس ها دیوانه اند!!!
  • هنر حفظ تعادل بین صمیمیت عاطفی و جنسی بین زن و مرد
  • راه های حفظ صمیمیت عاطفی با همسرتان
  • مراحل شکل گیری انواع صمیمیت عاطفی بین زن و شوهر
  • تفاوت میان صمیمیت دوستانه و عاطفی از دید روانشناسی
  • چطور صمیمیت بین زن و مرد را بهبود ببخشیم؟
  • چکار کنیم از صمیمیت در رابطه سواستفاده نشود؟
  • پیشنهاد التیاما برای استفاده بهتر از انواع صمیمیت عاطفی

تعریف صمیمیت عاطفی چیست؟

با سایت سلامت روان التیاما همراه شوید.

این همان ضلعی است که احساسات عاطفی و دوست داشتن را در خود جای می دهد و متاسفانه خلا آن موجب بروز طلاق عاطفی در زوجین می شود.

وقتی دو طرف به علت گرایش جنسی و یا علل دیگری به غیر از تشابه فکری و ظاهری در یک رابطه وارد می شوند، پس از مدتی به علت عدم وجود زمینه های اشتراک، رابطه شان به جدایی می انجامد.

درباره سیستم روان و ذهن انسان، همواره باید این نکته را مورد توجه خود قرار دهیم که تمام اتفاقات موجود در آن، بر روی سیستم فیزیولوژیک مغز نیز تاثیر می گذارد.

در همین راستا نیز سیستم مغز انسان و صمیمیت عاطفی می تواند بر روی ذهن و روان او تاثیر بگذارد.

این ارتباط، یک ارتباط دو طرفه است و ذهن و مغز انسان در یک رابطه مستقیم و دو طرفه قرار دارند.

به عنوان مثال، وقتی دو نفر فقط به خاطر جذابیت های رابطه جنسی ازدواج می کنند و صمیمیت جنسی تنها معیار آنها است، پس از گذشت مدت کوتاهی (معمولا ۲ تا ۵ سال) به علت کاهش هورمون های جنسی و هیجانی، رابطه آنها بی معنا خواهد شد.

بنابراین رابطه صحیح و علمی رابطه ای است که پس از بررسی گرایشات و جذابیت های جنسی و کشف آن در یک رابطه و قبل از بروز آن به شکل رفتارهای جنسی، به بررسی عنصر صمیمیت پرداخته شود.

تاثیر انواع صمیمیت عاطفی بر روابط انسانی

در دنیای پیچیده روابط انسانی، صمیمیت یکی از ضروری‌ ترین عناصر است که می‌تواند کیفیت و عمق آن‌ را به‌ طرز شگفت‌انگیزی تحت تأثیر قرار دهد.

همانطور که گفتیم، صمیمیت به معنای نزدیکی عاطفی، فیزیکی و ارتباطی با دیگران است و می‌تواند در جنبه‌های مختلفی از روابط، از جمله دوستی‌ها، روابط عاشقانه و خانوادگی وجود داشته باشد.

انواع مختلف صمیمیت شامل صمیمیت عاطفی، فیزیکی، شناختی و تجربی هستند. این چهار نوع صمیمیت تأثیرات متفاوتی بر روابط انسانی دارند و هر یک به‌ نحوی خاص می‌تواند بر تعاملات میان افراد اثر بگذارد.

صمیمیت عاطفی، به اشتراک‌ گذاری احساسات و تجربیات درونی می‌پردازد و به افراد این امکان را می‌دهد که با یکدیگر ارتباط عمیق‌ تری برقرار کنند. این نوع صمیمیت معمولا در روابط عاشقانه ذکر می‌شود و بین دوستان نزدیک نیز وجود دارد. آنچه که این نوع صمیمیت را ویژه می‌سازد، حساسیت و آسیب‌ پذیری است که در هنگام به اشتراک گذاشتن احساسات وجود دارد.

از سوی دیگر، صمیمیت فیزیکی با نزدیکی جسمانی و تعاملات جسمی مشخص می‌شود و از جمله این تعاملات می‌توان به بوسیدن، در آغوش گرفتن و دیگر شکل‌های نمایش محبت اشاره کرد.

در خصوص صمیمیت شناختی، ویژگی‌ها و افکار به اشتراک گذاشته می‌شود و این می‌تواند گفتمان‌ها و مناقشات را تقویت کند، به ویژه در رابطه‌هایی که از تفاوت‌های ایدئولوژیک یا فرهنگی رنج می‌برند. شایان ذکر است که صمیمیت تجربی به اشتراک‌گذاری فعالیت‌ها و تجربیات مشترک می‌پردازد و می‌تواند به ایجاد لحظات خوشایند و خاطرات مشترک بین افراد کمک کند.

این تنوع صمیمیت‌ها در روابط انسانی تأثیر عمیقی دارد، چرا که تنوع در این ابعاد می‌تواند منجر به ایجاد روابط غنی‌ تر و پایدارتر شود. همچنین، ارتباط میان انواع مختلف صمیمیت می‌تواند بر احساس تعلق و امنیت روانی افراد تأثیر بگذارد و به ایجاد بسترهای مثبت در روابط ارتباطی کمک کند.

اینجاست که اهمیت صمیمیت بین زوجین بیشتر نمود پیدا میکند.

چرا صمیمیت در رابطه عاطفی مهم است؟

بروز رفتارهای جنسی خود می تواند عاملی بر تقویت هوس و جذابیت جنسی و نادیده گرفته شدن عنصر صمیمیت می شود و این دور منفی به شیفتگی منجر خواهد شد.

ایجاد انواع صمیمیت مراحل متفاوتی دارد که این مراحل باید به ترتیب و دقت درک شوند. یکی از مهمترین علل طلاق عاطفی در روابط زناشویی عدم رعایت ترتیب این مراحل می باشد.

افرادی که به علت عدم کنترل شهوت و یا تناقضات فرهنگی نمی توانند این مراحل را به درستی پشت سر بگذارند، در جایگاه نامناسبی وارد رابطه می شوند.

بنابراین رابطه به شکل طبیعی جلو نمی رود و پس از مدتی به شکست منجر می شود.

مسئله صمیمیت یکی از ظرایف رابطه است که آشفتگی در سیستم و ریتم آن، قطعا رابطه را با شکست روبرو خواهد کرد.

اگرچه بسیاری از افرادی که در رابطه عاشقانه با شکست روبرو می شوند به علل فرهنگی و یا اجتماعی نمی توانند طلاق بگیرند. اما این دلیل مناسبی برای رضایت زناشویی و یا رضایت از زندگی نیست.

این افراد معمولا پس از مدتی یا سرخورده و گوشه گیر می شوند و یا دست به شروع روابط پنهان غلط می زنند که سرنوشت همین رابطه را در بر خواهد داشت.

ریشه اصلی مشکلات در رابطه خود افراد هستند. یعنی آنها هیچ برنامه ای برای افزایش صمیمیت عاطفی زوجین ندارند و رابطه را به حال خود رها کرده اند!

این دقیقا همان چیزی است که مشاورین در جلسات زوج درمانی به آن اشاره می کنند.

روانشناس ها دیوانه اند!!!

خاطره ای از یکی از مشاورین التیاما:

وقتی افراد برای مشاوره زناشویی نزد بنده می آیند، اول از همه این نکته را برای آنها روشن می کنم که نقش خود را در رابطه پیدا کنند.

بسیاری از آنها در برابر این مسئله مقاومت شدید نشان می دهند. تا حدی که دیگر به جلسات مشاوره روانشناسی آنلاین ادامه نمی دهند و یا همان جلسه را ترک می کنند.

اعتقاد این دسته از افراد اینست که مشاور ها و روانشناس ها انسان های نادانی هستند که فقط حرف های خودت را برای خودت تکرار می کنند!

شاید این مطلب را زیاد شنیده باشید که می گویند روانشناس ها خودشان دیوانه اند.

ریشه یابی این مسئله دقیقا همین جا است که چونکه روانشناس ها فرد را با واقعیت زندگی خود و نقش او در اشتباهات زندگی و روابطش روبرو می کنند، مورد حمله ذهن افرادی که پذیرای اشتباهات خود نیستند قرار می گیرند.

همیشه یادمان باشد اگر بتوانیم نقش خود را در نواقص روابط عاشقانه مان تعیین کنیم و اشتباهات مان را بپذیریم، آنگاه می توانیم قدمی جهت پیشرفت و بهبود روابط مان برداریم.

حضرت علی علیه السلام در اینباره می فرمایند:

خوش به حال کسی که فکر کردن به عیب ها و نقص های خودش، او را از فکر کردن به عیوب دیگران باز می دارد.

همچنین یادمان باشد به قول پرومود باترا، هرگاه انگشت اتهام مان را به سوی یک نفر دراز کردیم، سه انگشت دیگر ما به سوی خودمان اشاره دارد

انواع صمیمیت عاطفی تنها در صورتی به وجود می آید که دو نفر به یکدیگر از نظر فکری، احساسی و رفتاری نزدیک باشند.

این نزدیک بودن دو ریشه اساسی دارد که در ادامه بیشتر توضیح می دهیم:

۱- صمیمیت عاطفی از احساس امنیت درونی است که از کودکی انسان ناشی می شود

این احساس امنیت که در کودکی انسان شکل می گیرد و پایه و اساس شخصیت اوست، به عنوان دلبستگی شناخته می شود.

یعنی انسانها به میزان احساس امنیتی که درون خودشان نسبت به جهان احساس می کنند، با محیط اطراف خود ارتباط برقرار می کنند

برقراری ارتباط با جهان و محیط پیرامون به انواع مختلفی شکل می گیرد که به آنها سبک دلبستگی گفته می شود.

حتما بخوانید

۲- دومین پایه و اساس صمیمیت داشتن اشتراکات است

یعنی دو نفر در یک رابطه عاشقانه از لحاظ های مختلف به یکدیگر شبیه باشند.

این شباهت بهتر است در تمامی زمینه ها از جمله روانی، احساسی، رفتاری، خانوادگی، فرهنگی و اقتصادی بررسی شود.

هر چقدر دو نفر به یکدیگر شبیه باشند، احساس دوست داشتن شان بیشتر می شود.

بهتر است بدانیم که صمیمیت عاطفی در مغز انسان به شکل هورمون اکسی توسین ظاهر می شود

ایجاد صمیمیت عاطفی در ذهن باعث ترشح این هورمون در افراد می شود. همچنین ترشح این هورمون می تواند انواع صمیمیت عاطفی را در ذهن افراد افزایش دهد.

اکسی توسین همان هورمونی است که به میزان زیاد در بدن زنان به هنگام به دنیا آوردن فرزندشان ترشح می شود و باعث انس و الفت زیاد و ترشح شیر از پستان های مادر می شود

نکته بسیار مهم و زیبا درباره این هورمون آنست که مقدار زیادی از آن در روابط جنسی در بدن هر دو جنس بعد از رسیدن به ارضای جنسی ترشح می شود.

برای همین است که می گوییم

رابطه جنسی زود هنگام موجب ایجاد احساس صمیمیت عاطفی کاذب می شود. این از مهم ترین مشکلات در روابط عاطفی امروزی است!

بنابراین اگر قبل از رسیدن به مرحله ی آخر صمیمیت عاطفی ، رابطه جنسی بین دو نفر شکل بگیرد، به خاطر ترشح هورمون اکسی توسین آنها دچار صمیمیت کاذب می گردند و در انتخاب و شناخت خود دچار انحراف می شوند.

همانگونه که اشاره کردیم رابطه جنسی زود هنگام از مخرب ترین و آسیب زننده ترین عوامل در یک رابطه عاشقانه می باشد

همچنین این هورمون ایجاد کننده احساس ایثار و تعهد نیز هست.

تحقیقات آزمایشگاهی در مورد صمیمیت عاطفی نشان می دهد افرادی که در سیستم مغزی شان اکسی توسین بیشتری وجود دارد، تعهد و از خود گذشتگی بیشتری در رابطه هایشان دارند

برقراری ارتباط، اغلب راهی است به سوی نزدیکی و صمیمیت احساسی، روحی و عاطفی، اما این نوع خاصی از ارتباط و نزدیکی به مراتب فراتر از حرف زدن، صحبت کردن، صراحت و صداقت است.

همه ما کسانی را می‌شناسیم که در بیان کردن افکار و احساسات خود از دیگران بهترند.

اما در شنونده بودن و گوش کردن و درک کردن احساسات دیگران کوچک‌ ترین مهارتی ندارند.

آنچه مهم‌ تر از بیان کردن افکار و احساسات است گوش کردن و درک کردن افکار و احساسات دیگران است.

صحبت کردن درباره مسائل و مشکلات و حل و فصل کردن آنها شاید شما را به یکدیگر نزدیک‌ تر کند، اما این امکان نیز وجود دارد که همسرتان ناراحت و در نهایت خسته شود.

حتما بخوانید

چنانچه این موضوع را مانند تعریف رابطه عاطفی به خوبی درک نکنید تلاش برای صحبت کردن و برقراری ارتباط و خلق صمیمیت احساسی – عاطفی میان شما و همسرتان با موفقیت روبرو نخواهد شد.

میزان حمایت روحی و عاطفی که به هر رابطه و ازدواج داده شده و دریافت می‌شود، از زوجی به زوج دیگر فرق می‌کند

با وجود این هر یکی از ما نیازهای عاطفی پایه‌ای داریم که می‌بایست به منظور حفظ سلامت خوشحالی فکری، روحی و عاطفی‌مان برآورده شود.

در زیر به سه مورد اشاره شده که برای تضمین سلامت و استحکام پیوند عاطفی میان شما و همسرتان بسیار ضروری و حیاتی است.

هنر حفظ تعادل بین صمیمیت عاطفی و جنسی بین زن و مرد

حفظ تعادل بین صمیمیت عاطفی و جنسی یکی از چالش‌های مهم در روابط انسانی است، به‌ ویژه در انواع روابط عاشقانه. در بسیاری از موارد، افراد دچار این‌ سوءتفاهم می‌شوند که باید یکی از این دو نوع صمیمیت را در مقابل دیگری انتخاب کنند، در حالی که واقعیت این است که هر دو جنبه به‌صورت مکمل عمل می‌کنند.

صمیمیت عاطفی احساس نزدیکی و ارتباط عمیق با یکدیگر را ممکن می‌سازد، در حالی که صمیمیت جنسی علاوه بر رضایت فیزیکی، ممکن است کیفیت عاطفی رابطه را نیز تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین، ایجاد یک تعادل سالم بین این دو نوع صمیمیت امر حیاتی است. اگر یکی از این دو نوع صمیمیت در رابطه ضعیف باشد، امکان دارد که دیگری نیز تحت تأثیر قرار گیرد.

برای حفظ این تعادل، ارتباط مؤثر و شفاف ضروری است. زوجین باید در مورد نیازها، احساسات و انتظارات خود صحبت کنند. این ارتباط می‌تواند از بروز سوءتفاهم‌ها جلوگیری کرده و دقت بیشتری را در هر دو بخش صمیمیت به‌ همراه آورد.

علاوه بر این، افراد باید به نیازهای جسمانی و عاطفی یکدیگر گوش دهند و به آنها پاسخ دهند. ایجاد زمانی برای نزدیکی فیزیکی، صرف نظر از شرایط روزمره یا فشارهای خارجی، می‌تواند به تقویت هر دو نوع صمیمیت کمک کند.

تعادل بین صمیمیت عاطفی و جنسی باید همواره مورد بررسی و توجه قرار گیرد تا به احساس رضایت کلی در رابطه منجر شود. در نهایت، ترکیب این دو نوع صمیمیت، کیفیت و عمق یک رابطه را تعیین می‌کند. در جلسات مشاوره تلفنی ازدواج متخصصین سعی می کنند این تفاوت ها را آموزش داده و راهکارهای عملی ارائه دهند.

راه های حفظ صمیمیت عاطفی با همسرتان

تجربیات به دست آمده از جلسات مشاوره پس از ازدواج نشان می دهد، هر نوع رابطه عاطفی ویژگی خاصی دارد که باید بر اساس آن برای بهبود صمیمیت عاطفی قدم برداشت. در ادامه به بررسی تعدادی از آنها می پردازیم.

۱- عشق، محبت و علاقه اولین عناصر انواع صمیمیت عاطفی انسان هستند

همه ما انسان‌ ها نیازی اصیل، فطری و ذاتی نسبت به عشق، محبت و علاقه در خود احساس می‌ کنیم. این را در مقاله مفهوم عشق چیست هم در التیاما توضیح دادیم.

مهارت در عشق ورزیدن، محبت کردن و نشان دادن علاقه به دیگران به همان اندازه مهم است که دریافت کردن آن ضروری و حیاتی است.

بعضی از مردم عشق، محبت و علاقه خود را به صورت فیزیکی – جسمانی نشان می‌ دهند. مثلا دیگران را با فشار زیاد به آغوش می‌کشند و محکم بغل می‌ کنند

برخی عشق، محبت و علاقه خود را به راه‌ ها و روش‌ های دیگری که کمتر فیزیکی و جسمانی است بروز می‌ دهند. مثلا برای همسرشان غذای مورد علاقه‌ اش را می‌ پزند.

حتما با وضوح و روشنی تمام با همسرتان درباره این مهم که دوست دارید چگونه به شما عشق، محبت و علاقه نشان دهند صحبت کنید. استفاده از راه های نشان دادن عشق به همسر بسیار مفید است و بدون هیچ شکی باعث ایجاد صمیمیت در ازدواج شما می شود.

در این باره نیز صحبت کنید که شما چگونه علاقه‌تان را نشان خواهید داد.

۲- اعتماد متقابل

تمامی ‌انسان‌ ها نیاز دارند که افکار و احساسات‌ شان محترم شمرده شود. زمانی که عاشق هستید بیشتر از هر زمانی آسیب پذیر هستید.

زیرا شخصی‌ ترین و خصوصی‌ ترین امیدها، آرزوها و ترس‌ های‌ تان را با همسرتان در میان گذاشته‌ اید و توانسته‌ اید صمیمیت احساسی ای میان خود و او خلق کنید

همسرتان نیز به نوبه خود به شما نشان داده است که می‌ توانید به او اعتماد و افکار و احساسات‌ تان را بیان کنید.

حتما بخوانید

سوء استفاده از اعتماد دیگران، خیانت کردن به آنها و مسخره کردن افکار و احساسات‌ شان می‌ تواند اعتماد آنها را نسبت به شما سلب کند.

پیشنهاد التیاما:  19 نشانه عاشق شدن مردان (تشخیص عشق مردان)

این در حالی است که امین و شنونده بودن، دیگران را تشویق می‌ کند تا افکار واحساسات‌ شان را بیشتر با شما در میان بگذارند و اعتمادشان افزایش یابد. اینها بهترین روش های پیشگیری از طلاق عاطفی است.

۳- امنیت در صمیمیت عاطفی

همه ما انسان‌ ها نیاز داریم احساس کنیم کسی هست که امنیت، خوشحالی و خوشبختی و رفاه ما برایش مهم است.

برای مثال بچه‌ ها همواره به منظور کسب آرامش خاطر، امنیت و اطمینان به مادرشان مراجعه می‌ کنند.

شما نیز در پایان روزی بد، ناموفق و خسته کننده به همسرتان مراجعه می‌ کنید تا آرام شوید.

هنگامی‌ که خبر خوبی می‌ شنوید یا موفقیت کسب می‌ کنید به سراغ همسرتان می‌ روید تا خوشحالی‌ تان را با او سهیم شوید.

وقتی می‌دانید همواره حامی ‌پشتیبان یکدیگر هستید و خوشحالی و خوشبختی شما برای همسرتان اهمیت فوق‌ العاده‌ای دارد، پیوند احساسی – عاطفی میان شما و او عمیق‌تر خواهد شد.

مراحل شکل گیری انواع صمیمیت عاطفی بین زن و شوهر

شناخت و عمل به مراحل شکل گیری صمیمیت، جزو مهمترین ارکان روابط می باشد. این مراحل به ترتیب عبارتند از:

۱- صمیمیت فیزیکی و ظاهری

این نوع صمیمیت عاطفی وقتی به وجود می آید که افراد از نظر ظاهری و پوششی احساس نزدیکی داشته باشند.

وقتی فردی به خاطر جاذبه های جنسی به یک جنس مخالف جذب می شود، باید نحوه پوشش او را نیز در نظر بگیرد. البته این مرحله معمولا بطور ناخودآگاه به وجود می آید.

انسان جذب کسی که از لحاظ چهره ظاهری و اندام و پوشش با او متفاوت باشد نمی شود

مگر در مواردی که فرد به خاطر شیفتگی و شدت جذابیت جنسی طرف مقابل، حتی اولین و ساده ترین مرحله صمیمیت را فراموش می کند. این مورد خاص در انواع روابط عاطفی دیده می شود.

۲- صمیمیت در هنر و زیباشناسی

در این مرحله افراد سعی می کنند نقطه نظرات هنری و سلیقه ای خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند تا به شناخت بیشتری برسند.

برای رسیدن به این مرحله، افرادی که تازه تصمیم به شروع رابطه گرفته اند می توانند به یک گالری هنری یا سینما بروند و نظرات خود را به اشتراک بگذارند

شاید در ابتدا بررسی این مسائل بسیار ساده و پیش پا افتاده جلوه کند، اما یقین داشته باشید که اشتراک و تشابه در مسائل هنری از ملزومات رسیدن به کمال صمیمیت و تداوم یک رابطه است.

این یکی از اصول است که روانشناسی روابط عاطفی تاکید زیادی بر آن دارد.

۳- صمیمیت در فعالیت و سرگرمی

ایجاد صمیمیت در روابط عاشقانه

داشتن نقطه نظرات مشترک در زمینه ی تفریحات و سرگرمی ها از عوامل مهم در رشد صمیمیت افراد در رابطه می باشد.

بسیاری از افراد دوست دارند آخر هفته را در کنار دریا بگذرانند، اما عده دیگری هستند که ترجیح می دهند به خرید بروند

این تفاوت ها اگرچه در ابتدا به چشم نمی آید، اما در طول زمان می تواند مخرب رابطه باشد.

۴- صمیمیت ادراکی و عقلانی

داشتن نقطه نظرات مشترک در زمینه اولویت ارزشها، باورهای زندگی، اهداف و آرزوها لازمه رشد صمیمیت عاطفی زن و مرد می باشد.

بسیاری از افراد این مرحله را با دین و مذهب اشتباه می گیرند.

به یاد داشته باشیم سبک فکری و نگاه به زندگی افراد اگرچه می تواند نشأت گرفته از مذهب باشد، اما با موضوع مذهب متفاوت است

همچنین ممکن است بسیاری از افراد ظاهرا مذهبی باشند، اما آرزوها و امیال آنها کاملا با اصول مذهبیشان در تضاد باشد.

بنابراین بررسی و سنجش اصول زندگی و ارزشی و همچنین اهداف زندگی از ملزومات رسیدن به نقاط مشترک و تداوم یک رابطه می باشد.

۵- صمیمیت معنوی

بالا بردن هوش معنوی بعد از ازدواج برای ایجاد صمیمیت در رابطه عاطفی ضروری است!

داشتن نقطه نظرات مشترک درباره ی اصول اخلاقی و اعتقادی معنوی، از مهمترین مراحل رشد انواع صمیمیت و دوام یک رابطه است.

متاسفانه در فرهنگ کشورمان به خاطر اختلافات و تعارض های مذهبی، افراد به اشتباه به این مسئله مهم نمی پردازند.

باید به یاد داشته باشیم که بررسی این مسائل ربطی به فرهنگ و آداب و رسوم ایرانیان ندارد و یک نقطه نظر علمی و جهان شمول است

تمام انسانهای جهان پیرو یک مذهب و آیین مشخص هستند و عده کمی هم که از هیچ آیینی پیروی نمی کنند باز هم یک مذهب و اعتقاد مشخص درباره معنویات، اصول اخلاقی و جهان دارند.

بحث مذهب و دیدگاه معنوی به علت نفوذ در لایه های عمیق شخصیتی، در روند رابطه بسیار موثر می باشد

بنده خودم به شخصه افراد زیادی را دیده ام که در کلام خود ادعا می کنند که اصلا مذهبی نیستند، اما اگر طرف مقابل شان بر خلاف اعتقادات معنوی آنها حرفی بزند بسیار آشفته می شوند.

اینگونه افراد معمولا دچار تضادهای اعتقادی و ارزشی هستند و هنوز نتوانسته اند به یک دیدگاه ثابت در بحث معنویت برسند.

به یاد داشته باشیم وارد شدن در رابطه عاطفی با افرادی که تضاد اعتقادی دارند بسیار خطرناک می باشد

زیرا اینگونه افراد معمولا در سطح عاطفی نیز دچار تضاد می باشند و هنوز به ثبات و بلوغ شخصیتی و عاطفی نرسیده اند.

۶- صمیمیت عاطفی از ابتدایی ترین انواع صمیمیت است

تشابه در ابراز احساسات و حالت های هیجانی جزو مراحل پایانی و مهم رسیدن به صمیمیت می باشد.

افرادی را می بینیم که اهل ابراز عاطفه خود نیستند و معمولا ترجیح می دهند با سکوت حرف های خود را منتقل کنند و عده ای نیز هستند که حتما باید با کلام خود، احساساتشان را منتقل کنند.

به عنوان مثال این دو نفر اگرچه ممکن است به خاطر حالات هیجانی به یکدیگر جذب شوند، اما رابطه شان در طولانی مدت با مشکلات جدی روبرو می شود.

افرادی که از نظر سطح هیجانی و احساسات و نوع بروز آن تشابه زیاد دارند، قطعا می توانند یک رابطه عاشقانه سالم و بلند مدت را هدایت کنند

در جلد دوم محور دوم عشق درمانی می آموزیم که انسان ها برای ابراز محبت خود، از راهها و زبان های متفاوتی استفاده می کنند.

توجه داشته باشیم که تشابه و یکسانی در زبان ابراز عشق، اهمیت فراوانی در وجود صمیمیت در رابطه خواهد داشت. به یاد داشته باشیم مراحل صمیمیت باید در دوره ی شناخت صورت بگیرند.

اما اگر افراد وارد رابطه بشوند و پس از آن دست به بررسی و شناخت یکدیگر بزنند، قطعا با انحراف روبرو خواهند شد.

این انحراف به این علت صورت می پذیرد که با شروع رابطه جنسی، به علت ترشح هورمون های صمیمیت و همچنین ترشح آزادانه هورمون های جنسی و هیجانی، بخش منطقی مغز انسان به طور ناخودآگاه ضعیف خواهد شد و قادر به تشخیص نخواهد بود.

بنابراین لازم است قبل از شروع رابطه جنسی، حتما تمامی این مراحل به شکل کامل صورت بگیرد.

۷- صمیمیت جنسی از مهم ترین انواع صمیمیت عاشقانه است

قبلا در التیاما مفصل درباره صمیمیت جنسی صحبت کردیم. صمیمیت جنسی یکی از ارکان ایجاد زندگی مشترک پایدار است، اما به تنهایی کافی نیست.

پس از عبور این مراحل و بررسی تمامی آنها، افراد می توانند با در نظر گرفتن عنصر تعهد که ضلع سوم عشق می باشد، وارد رابطه جنسی شوند.

پیشنهاد التیاما:  مربی موفقیت چیست؟ (کوچینگ موفقیت)

اینجا همان نقطه ای است که افراد از نظر منطقی رابطه ی خود را به طور کامل بررسی کرده اند.

پس از رسیدن به شناخت کامل و دادن تعهدات لازم، می توانند وارد رابطه جنسی که از اصول اساسی روابط عاشقانه می باشد برسند.

به یاد داشته باشیم بقای بشریت و انسان و تکامل او در گرو رابطه ی جنسی می باشد.

این عنصر به خاطر خلاقیت و تکامل از قداست بسیار بالایی برخوردار می باشد.

در تمامی ادیان الهی نیز وجود احکام و شرایط گوناگون، دلیل محکمی بر تقدس و اهمیت رابطه جنسی دارد

لذا همانگونه که برای عبادت و انجام اعمال مقدس شرایط و مقدماتی لازم است، برای رسیدن به مرحله رابطه جنسی نیز باید اصول و مراحل مختلفی درک شود.

عدم رعایت این اصول (عنصر تعهد) و رعایت مراحل انواع صمیمیت می تواند انسان را به بیماری های عاشقانه و روابط نابهنجار دچار کند

اگرچه بیماری های عاطفی و ناهنجاری های رابطه ای نتیجه مشکلات روانی عمیق می باشد.

اما به یاد داشته باشیم عدم مدیریت روابط عاشقانه، خود به خود می تواند ما را به بیماری های روحی و روانی دچار کند. و این دور منفی (تاثیر روابط غلط بر روان و تاثیر مشکلات روانی بر روابط) می تواند تا انتهای زندگی گریبان گیر افراد شود.

تفاوت میان صمیمیت دوستانه و عاطفی از دید روانشناسی

صمیمیت دوستانه و عاطفی هر دو نقش مهمی در ایجاد و تقویت روابط انسانی ایفا می‌کنند، اما هر کدام ویژگی‌ها و مشخصات خاص خود را دارند. درک این تفاوت‌ها می‌تواند به افراد کمک کند تا روابط خود را بهتر مدیریت کنند و از پتانسیل‌ های موجود نهایت بهره را ببرند.

صمیمیت دوستانه بین دو نفر بیشتر به ارتباطاتی اشاره دارد که از دوستی‌ها و ارتباطات غیررسمی ناشی می‌شود.

در این نوع صمیمیت، افراد احساساتی نظیر حمایت، دوستی و همدلی را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند. این نوع صمیمیت معمولاً از طریق فعالیت‌های مشترک، گفتگوهای غیررسمی و تجربه‌های مشابه شکل می‌گیرد. صمیمیت دوستانه قوی و پایدار است و معمولاً با گذشت زمان تقویت می‌شود.

از سوی دیگر، صمیمیت عاطفی بین زن و مرد در روابط عمیق‌تری مانند روابط عاشقانه ملموس‌ تر است.

این نوع صمیمیت به اشتراک‌ گذاری احساسات عمیق‌تر، آسیب‌پذیری و اعتماد نیاز دارد. در چنین روابطی، افراد به یکدیگر اجازه می‌دهند تا به نقاط ضعف و قوت خود دسترسی داشته باشند و این امر علاوه بر تقویت رابطه، می‌تواند منجر به رشد فردی نیز شود.

در نهایت، یکی از تفاوت‌های کلیدی بین این دو نوع صمیمیت در عمق و شدت احساسات است. صمیمیت عاطفی معمولاً منجر به تجربه احساسات قوی‌تر و تعهد بیشتری می‌شود. به‌عنوان مثال، در روابط عاشقانه، فرد ممکن است احساس عشق، وابستگی یا حتی غم و اندوه را نسبت به شریک خود تجربه کند، در حالی که این احساسات ممکن است در صمیمیت دوستانه به‌شکل دوستانی پایدار و حمایت‌کننده بروز یابند.

به‌طور کلی، هر دو نوع صمیمیت از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند و می‌توانند به یکدیگر افزوده شوند. ایجاد یک تعادل میان صمیمیت دوستانه و عاطفی می‌تواند به بهبود روابط و افزایش سطح رضایت افراد کمک کند.

چطور صمیمیت بین زن و مرد را بهبود ببخشیم؟

بهبود صمیمیت در روابط انسانی نیازمند تلاش مداوم و آگاهی از روش‌هایی است که می‌توانند به تعمیق این نوع ارتباطات منجر شوند. یعنی باید کارهایی انجام دهید که تا الان انجام نمی دادین.

در این راستا، چند راهکار کلیدی وجود دارد که می‌تواند به تقویت صمیمیت کمک کند که در ادامه توضیح می دهیم. البته برای استفاده از راهکارهای اختصاصی برای بهبود صمیمیت بین زوجین باید از خدماتی مانند مشاوره آنلاین روابط عاطفی استفاده کنید.

ارتباط شفاف ایجاد کنید

اولین راهکار، برقراری ارتباط باز و شفاف است. افراد باید در مورد احساسات، نیازها و خواسته‌های خود با یکدیگر صحبت کنند. این نوع ارتباط می‌تواند به ایجاد احساس درک و نزدیکی بیشتر کمک کند. در این راستا، می‌توان به استفاده از فنون شنیداری فعال نیز توجه کرد، که در آن افراد با دقت به هم گوش می‌دهند و سعی می‌کنند احساسات و محورهای مورد بحث را کاملاً درک کنند.

زمان باکیفیت ایجاد کنید

دومین راهکار، اختصاص زمان برای همدیگر است. در دنیای سریع امروزی، وقت گذاشتن برای یکدیگر و داشتن لحظات خوشی باهم می‌تواند به تقویت ارتباطات عاطفی و فیزیکی کمک کند. این زمان می‌تواند شامل برنامه‌ ریزی برای فعالیت‌های مشترک یا حتی صرف وقت برای گفتگو باشد.

برای ایجاد صمیمیت عاطفی باید پشتیبان هم باشید

سومین راهکار، پشتیبانی از یکدیگر در شرایط سخت است. وقتی افراد یکدیگر را در مواقعی که نیاز به حمایت دارند، درک کرده و به آنها کمک کنند، می‌توانند به ایجاد روابط عمیق‌ تری دست یابند. ایجاد فضایی از همدلی و حمایت یکی از مهم‌ترین عناصر در بهبود صمیمیت در روابط است.

در نهایت، ایجاد تعادل بین صمیمیت‌های مختلف نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. برای بهبود صمیمیت در روابط، لازم است تا افراد به هر دو جنبه عاطفی و فیزیکی توجه کنند و تلاش کنند تا هر دو نوع صمیمیت به‌خوبی تقویت شوند.

با بهره‌ گیری از این راهکارها، به افراد کمک می‌شود تا روابط انسانی خود را به‌ طرز قابل توجهی بهبود بخشند و به هدف نهایی، یعنی ایجاد روابط عمیق و معنادار دست یابند.

چکار کنیم از صمیمیت در رابطه سواستفاده نشود؟

برقراری صمیمیت نیازمند توجه به مجموعه‌ای از مسئولیت‌های اخلاقی است که در هر نوع رابطه‌ای باید رعایت شوند. این مسئولیت‌ها به‌ ویژه در روابط نزدیک و عاطفی اهمیت بیشتری پیدا می‌کنند، چرا که صمیمیت می‌تواند به شکل‌گیری احساسات عمیق و آسیب‌پذیری منجر شود.

اولین مسئولیت اخلاقی در برقراری صمیمیت، صداقت است. افراد باید از تمامی جنبه‌های خود به‌ ویژه احساسات و خواسته‌هایشان صادقانه صحبت کنند. این صداقت نه تنها به تقویت اعتماد کمک می‌کند، بلکه باعث ایجاد فضایی از آسیب‌پذیری می‌شود که می‌تواند به شکوفایی روابط منجر شود.

دومین مسئولیت اخلاقی، احترام به حریم خصوصی و حقوق دیگران است. اساسی‌ترین اصل در برقراری هر نوع صمیمیتی این است که افراد نیاز دارند احساس کنند که حریم خصوصی آنها محفوظ است. این به معنای احترام به احساسات، افکار و فضای شخصی یکدیگر است. در صورتی که فردی به حریم خصوصی دیگری تجاوز کند، این ممکن است به ایجاد احساس عدم امنیت و ترکیدگی در رابطه منجر شود.

علاوه بر این، فرد باید به نیازها و خواسته‌های شریک خود توجه کند و تلاش کند که این نیازها را در نظر بگیرد. این بدین معناست که افراد باید آماده باشند تا در صورت لزوم، به منظور برآورده کردن نیازهای یکدیگر قربانی کنند و از خودگذشتگی نشان دهند.

در نهایت، باید به یاد داشت که هر رابطه باید بر پایه توافق مشترک باشد. این به‌ معنای این است که طرفین باید نسبت به صمیمیتی که در حال تجربه آن هستند، احساس راحتی داشته باشند و در صورت عدم تمایل، حق دارند از آن خارج شوند.

مسئولیت‌های اخلاقی در برقراری صمیمیت اساس یک رابطه سالم و پایدار را بنا می‌نهد و به ایجاد فضایی مثبت برای ارتباطات انسانی کمک می‌کند.

پیشنهاد التیاما برای استفاده بهتر از انواع صمیمیت عاطفی

ایجاد صمیمیت در رابطه بسیار مهم است و هیچ شکی در آن نیست.

همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، صمیمیت زوجین باعث ایجاد یک ازدواج موفق می شود. پس باید برای آن وقت بزارید چون آینده ازدواج را مشخص می کند.

شما دوست عزیز می توانید در صورت تمایل، به مراجعه به بخش مشاوره آنلاین روانشناسی سایت التیاما از خدمات مشاوره متنی روابط عاطفی به صورت غیرحضوری استفاده کرده یا با مشاور مورد نظرتان صوتی و تصویری در تماس باشید:

مشاوره فوری با روانشناس

درباره‌ی ادمین

حتما ببینید

آیا کودکان اوتیسم خوب می‌شوند؟

یکی از اصلی‌ترین سوالاتی که بعد از تشخیص اوتیسم کودکان برای والدین آن‌ها پیش می‌آید، …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *