تاری دید چشم مشکل رایجی است که از کاهش وضوح دید و عدم توانایی در مشاهده دقیق اشیاء ناشی میشود. این مشکل ممکن است به صورت تدریجی یا ناگهانی ایجاد شود و دلایل مختلفی داشته باشد. تاری دید میتواند بر هر ۲ چشم تاثیر بگذارد یا فقط در یک چشم رخ دهد.
اگر تجربه تاری دید دارید یا میخواهید اطلاعات بیشتری درباره این عارضه کسب کنید، این مقاله از مجله سلامت التیاما را تا انتها بخوانید. چون تصمیم داریم دلایل عدم وضوح دید و راههای درمان آن را به طور جامع بررسی کنیم.
فهرست محتوا
- تاری دید از علائم چیست؟
- ۱. نزدیکبینی
- ۲. دوربینی
- ۳. آستیگماتیسم
- ۴. پیرچشمی (پرسبیوپیا)
- ۵. خشکی چشم مزمن
- ۶. پرهاکلامپسی
- ۷. میگرن
- ۸. رتینوپاتی دیابتی
- ۹. سکته مغزی
- ۱۰. پسوریازیس
- ۱۱. تومور مغزی
- ۱۲. بیماری پارکینسون
- ۱۳. داروها و قطرههای چشمی
- ۱۴. استفاده نادرست از لنزهای تماسی
- ۱۵. جراحی لیزیک
- تاری دید در یک چشم؛ تاری دید نشانه چیست؟
- ۱. کاتاراکت (آب مروارید)
- ۲. گلوکوم (آب سیاه) با زاویه بسته
- ۳. کنژنکتیویت (چشم صورتی)
- ۴. عفونتهای شایع چشم
- ۵. میگرن شبکیه
- ۶. دژنراسیون ماکولای مرطوب
- ۷. بیماری اماس (MS)
- روش درمان تاری دید
- کلام پایانی
- سوالات متداول
تاری دید از علائم چیست؟
از مهمترین دلایل کاهش شفافیت دید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. نزدیکبینی
نزدیکبینی باعث میشود اشیاء نزدیک را با وضوح ببینید؛ اما اشیاء دور را به صورت تار و مبهم مشاهده کنید. استفاده از عینک و لنز تماسی یا جراحی (از جمله لیزیک و PRK) رایجترین راههای اصلاح نزدیکبینی هستند.
۲. دوربینی
در صورت ابتلا به دوربینی، اشیاء دور را به صورت شفاف مشاهده میکنید؛ اما برای دیدن اشیاء نزدیک دچار مشکل میشوید. در دوربینی شدید، حتی اشیاء دور ممکن است تار به نظر برسند. مانند نزدیکبینی، دوربینی هم میتواند با عینک، لنز تماسی و یا جراحی اصلاح شود.
۳. آستیگماتیسم
در بعضی موارد، اختلال در وضوح بینایی نشانه آستیگماتیسم است. این عارضه از نامنظم بودن شکل قرنیه یا عدسی چشم ناشی میشود. در اثر آستیگماتیسم، صرفنظر از این که جسم مشاهدهشده چقدر از چشم شما دور باشد، پرتوهای نور نمیتوانند برای ایجاد دید شفاف به یک نقطه کانونی واحد روی شبکیه برسند. آستیگماتیسم را مانند نزدیکبینی و دوربینی میتوان با عینک، لنز تماسی یا جراحی اصلاح کرد.
۴. پیرچشمی (پرسبیوپیا)
پیرچشمی یک مشکل طبیعی بینایی است که از بالا رفتن سن ناشی میشود. اگر بالای ۴۰ سال سن دارید و هنگام خواندن پیام متنی، منوی رستوران، برچسب غذا یا متن برگههای کوچک شروع به دیدن تصاویر تار میکنید، این احتمال وجود دارد که پیرچشمی شما شروع شده باشد.
پیرچشمی با از دست دادن توانایی تمرکز روی اجسام نزدیک به علت سخت شدن عدسی داخل چشم مرتبط است. نشانههای پیرچشمی عبارتاند از: تار دیدن اشیاء نزدیک، نیاز به دور کردن اشیاء از چشم، خستگی چشم در هنگام مطالعه و نیاز به نور بیشتر در هنگام انجام کارهایی که فاصله نزدیکی با چشم دارند.
درمان رایج پیرچشمی شامل استفاده از لنزهای پیشرفته، عینک دوکانونی و عینک مطالعه است. جراحی هم میتواند به رفع این عارضه کمک کند.
بیشتر بدانید: تمیز کردن چشم
۵. خشکی چشم مزمن
گاهیاوقات تاری دید به علت خشکی چشم رخ میدهد. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که چشمها به اندازه کافی اشک تولید نمیکنند یا کیفیت اشک تولیدشده مناسب نیست.
استفاده از قطره اشک مصنوعی به رفع خشکی چشم و افزایش وضوح دید کمک میکند. اما در صورت شدید بودن این عارضه باید با پزشک در مورد بهترین قطره چشم برای تاری دید مشورت کنید. چون ممکن است برای بهبود خشکی چشم به قطرههای دیگری نیاز داشته باشید.
۶. پرهاکلامپسی
تاری دید از علائم بارداری نیست. بنابراین اگر باردار هستید، نباید چنین علامتی را نادیده بگیرید. اختلال وضوح بینایی در دوران بارداری میتواند نشانه پرهاکلامپسی باشد. پرهاکلامپسی یک وضعیت خطرناک و اورژانسی است که با دفع پروتئین در ادرار و فشار خون بالا مشخص میشود.
پرهاکلامپسی در زنانی رخ میدهد که قبلا هرگز فشار خون بالا نداشتهاند. این عارضه معمولا در اواخر بارداری و پس از هفته بیستم اتفاق میافتد و میتواند اثرات جدی و خطرناکی روی شما و فرزندتان داشته باشد.
پره اکلامپسی ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند؛ اما کاهش وضوح دید و دیگر تغییرات بینایی مانند دیدن نورهای چشمکزن یا لکههای نور میتواند نشانه آن باشد.
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فورا با متخصص زنان تماس بگیرید:
- اضطراب، تنگی نفس، تپش قلب یا گیجی
- حالت تهوع یا استفراغ که ناگهان بعد از سه ماهه اول شروع شود
- درد در شکم، شانه یا پشت
- افزایش ناگهانی وزن
- تورم بهخصوص در صورت، دور چشم یا دستها
- سردردهای ضرباندار که از بین نمیروند
بیشتر بدانید: تنبلی چشم چیست؟
۷. میگرن
تاری دید و سردرد از علائم رایج میگرن هستند. کاهش شفافیت دید ممکن است قبل از شروع میگرن رخ دهد و تا پایان حمله ادامه یابد. سایر مشکلات بینایی که تجربه میکنید عبارتاند از:
- از دست دادن کامل بینایی یا قسمتی از آن برای مدت کوتاه (۳۰ دقیقه یا کمتر)
- دیدن پرتوهای نور
- دیدن خطوط یا نقاط موجی
میگرن به طور کلی بیخطر و موقتی است. اما توصیه میشود در مورد آن با پزشک نورولوژیست مشورت کنید.

۸. رتینوپاتی دیابتی
تاری دید به علت دیابت یک مشکل جدی است که در اثر آسیبدیدگی شبکیه ایجاد میشود. با گذشت زمان، قند خون بالا میتواند به عروق خونی کوچک در شبکیه آسیب برساند. شبکیه بخشی از چشم است که نور را حس میکند. این آسیب به بروز تورم در بخشی از شبکیه به نام ماکولا، تشکیل عروق خونی جدید و ناخواسته و خونریزی منجر میشود.
علاوه بر کاهش شفافیت دید، رتینوپاتی دیابتی ممکن است مشکلات زیر را هم ایجاد کند:
- مشاهده نقاط شناور در میدان دید
- از دست دادن دائمی بینایی
درمان زودهنگام بهترین راه برای پیشگیری از آسیب دائمی چشم است. بنابراین در صورت ابتلا به دیابت باید به طور منظم به چشمپزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: علت سنگینی چشم و خواب آلودگی
۹. سکته مغزی
تغییر ناگهانی و بدون درد بینایی یکی از نشانههای کلیدی سکته مغزی است. در این شرایط ممکن است دچار دوبینی شوید یا اجسام را به طور مبهم ببینید. اگر با مشکل بینایی یا سایر علائم هشداردهنده سکته مغزی مواجه شدید، فورا با اورژانس (تلفن ۱۱۵) تماس بگیرید. علائم این بیماری شامل موارد زیر هستند:
- سرگیجه
- افتادگی صورت
- از دست دادن تعادل
- ناتوانی در صحبت کردن
- احساس ضعف یا بیحسی در بازو
- سردرد شدید
۱۰. پسوریازیس
ممکن است فکر کنید پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که فقط روی پوست تاثیر میگذارد. اما در حقیقت این بیماری میتواند چشمها را هم درگیر کند. علائم شایع پسوریازیس عبارتاند از:
- خارش پوست
- درد و التهاب مفاصل
- ضخیم، قرمز و پوستهپوسته شدن پوست
- درد و قرمزی چشم، تاری دید و حساسیت به نور
اگر به پسوریازیس مبتلا هستید، برای درمان آن با متخصص پوست در ارتباط باشید.
بیشتر بدانید: درمان خانگی آبریزش چشم
۱۱. تومور مغزی
تومور در هر قسمت از مغز شما میتواند باعث ایجاد فشار داخل جمجمه شود و روی بیناییتان تاثیر بگذارد. از علائم احتمالی تومور مغزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خوابآلودگی
- سردردی که از بین نمیرود
- تغییر شخصیت
- تشنج
- استفراغ
اگر پزشک فکر کند شما ممکن است تومور مغزی داشته باشید، از تستهای مختلف برای بررسی عملکرد مغز و نخاع و از تستهای تصویربرداری برای دیدن داخل مغز استفاده خواهد کرد.
۱۲. بیماری پارکینسون
مشکلات بینایی اولین نشانه بیماری پارکینسون نیستند. اما با پیشرفت بیماری ممکن است به تدریج ایجاد شوند. چون پارکینسون نحوه حرکت چشمها را تغییر میدهد. با کمتر شدن وضوح دید ممکن است چشمهای شما تحت فشار قرار بگیرند. چرا که برای فوکوس کردن باید کار بیشتری انجام دهند.
به جزء چشمها، بیماری پارکینسون سایر اندامها را هم درگیر میکند. در نتیجه، در صورت ابتلا به این بیماری با علائم زیر مواجه میشوید:
- ضعف تعادل و هماهنگی در اندامها
- احساس سفتی در بدن
- لرزشهایی که بر دستها، بازوها، پاها و صورت تاثیر میگذارند

۱۳. داروها و قطرههای چشمی
استفاده از قطرههای چشم بهخصوص قطرههای حاوی مواد نگهدارنده ممکن است باعث سوزش و تاری دید شود. همچنین مصرف بعضی از داروها مانند قرصهای ضد آلرژی میتواند با خشکی چشم و کاهش وضوح دید همراه باشد.
۱۴. استفاده نادرست از لنزهای تماسی
تاری دید با لنز تماسی هم میتواند رخ دهد. استفاده از لنزهای تماسی یکبار مصرف (یا هر نوع لنز تماسی دیگری) برای مدت طولانی باعث میشود پروتئینها و بقایای دیگر روی لنزها جمع شوند. این موضوع میتواند دید شما را تحت تاثیر قرار دهد و حتی خطر عفونت چشم را بالا ببرد.
۱۵. جراحی لیزیک
دید شما ممکن است بلافاصله بعد از عمل لیزیک یا هر نوع جراحی چشم دیگری مبهم یا تار شود. وضوح دید معمولا در عرض چند روز بهبود خواهد یافت. اما ممکن است زمان بیشتری طول بکشد تا بینایی شما به طور کامل به حالت عادی برگردد.
تاری دید در یک چشم؛ تاری دید نشانه چیست؟
اگر فقط یک چشم تحت تاثیر قرار گرفته باشد، میتواند نشانه یک مشکل پزشکی جدی باشد که به اقدام فوری نیاز دارد. با این حال، مشکلات خفیف هم ممکن است باعث تاری دید در یک چشم شوند. در ادامه درباره دلایل بروز این عارضه اطلاعات بیشتری کسب میکنید.
بیشتر بدانید: آستیگمات چشم چیست؟
۱. کاتاراکت (آب مروارید)
هنگامی که آب مروارید دارید، عدسی چشم شما که معمولا شفاف است به مرور زمان کدر میشود. اکثر افراد در هر ۲ چشم دچار آب مروارید میشوند؛ اما بیماری میتواند با سرعتهای متفاوتی ایجاد شود؛ یعنی ممکن است یک چشم قبل از دیگری تحت تاثیر قرار بگیرد.
۲. گلوکوم (آب سیاه) با زاویه بسته
این بیماری زمانی اتفاق میافتد که مایع چشم شما نمیتواند آنطور که باید تخلیه شود و فشار در چشم بالا میرود. گلوکوم میتواند به عصب بینایی آسیب برساند و باعث از بین رفتن دائمی بینایی شود. بنابراین یک اورژانس پزشکی محسوب میشود. سایر علائم گلوکوم عبارتاند از:
- سردرد
- درد چشم
- حالت تهوع و استفراغ
- دیدن هاله در اطراف منابع نور
گلوکوم با زاویه بسته میتواند یک چشم یا هر ۲ چشم را درگیر کند.
۳. کنژنکتیویت (چشم صورتی)
این بیماری که به دلیل التهاب ملتحمه ایجاد میشود با علائم زیر همراه است:
- رنگ صورتی یا قرمز در قسمت سفید چشم
- خارش و سوزش چشم یا احساس وجود شن در چشم
- تورم پلک
- آبریزش از چشم
عفونت ویروسی شایعترین علت کنژنکتیویت است. اما عفونتهای باکتریایی و آلرژیها هم میتوانند در بروز آن نقش داشته باشند. در نوزادان، کنژنکتیویت ممکن است نشانه مشکل در مجرای اشک باشد.

۴. عفونتهای شایع چشم
ویروسها، باکتریها و قارچها میتوانند وارد چشم شده و باعث عفونت شوند. شایعترین عفونتها عبارتاند از:
- بیماری کرونا
- تبخال چشمی
- کراتیت (التهاب قرنیه)
- اندوفتالمیت (عفونت داخل چشم)
- یووئیت (التهاب بافت میانی چشم)
- نوریت اپتیک
۵. میگرن شبکیه
میگرن شبکیه یا میگرن چشمی یک بیماری نادر است که باعث بروز دورههای کوتاه تاری دید یا حتی نابینایی موقت میشود. این علامت قبل از شروع سردرد یا در طول آن اتفاق میافتد. میگرن شبکیه با سایر مشکلات بینایی ناشی از میگرن متفاوت است. چون فقط یک چشم را تحت تاثیر قرار میدهد.
۶. دژنراسیون ماکولای مرطوب
ماکولا قسمت مرکزی شبکیه چشم است که به دید مرکزی و دیدن جزئیات کوچک کمک میکند. دژنراسیون ماکولا به ۲ شکل رخ میدهد: مرطوب و خشک. در دژنراسیون ماکولای مرطوب، قسمت داخلی چشم شروع به خونریزی یا نشت مایع میکند. این عارضه یک اورژانس پزشکی است که میتواند باعث از دست دادن ناگهانی بینایی شود.
بیشتر بدانید: علت سوزش چشم
۷. بیماری اماس (MS)
تاری دید در ام اس بسیار شایع است. چرا که اغلب یکی از اولین علائم این بیماری است. MS میتواند باعث التهاب در امتداد عصبی شود که چشم شما را به مغز متصل میکند (عصب اپتیک). این امر باعث وضعیتی به نام نوریت اپتیک (التهاب عصب بینایی) میشود که با تاری دید، از دست رفتن دید رنگی و درد هنگام حرکت دادن چشمها همراه است. این عارضه اغلب فقط در یک چشم اتفاق میافتد.
علاوه بر مشکلات بینایی، MS علائم دیگری هم دارد که شامل موارد زیر هستند:
- مشکل در حفظ تعادل
- مشکلات روده و مثانه
- سرگیجه
- بیحسی
- خستگی شدید
- ضعف
نوریت اپتیک لزوما به این معنی نیست که شما MS دارید. پس باید ابتدا به متخصص چشم مراجعه کنید. این مشکل اغلب خودبهخود رفع میشود. اما پزشک میتواند به شما داروهایی بدهد که سریعتر بهبود پیدا کنید. در صورت نیاز، شما به یک متخصص مغز و اعصاب ارجاع داده خواهید شد.
روش درمان تاری دید
اکنون که متوجه شدید تاری دید از چیست، باید در مورد راههای درمان این عارضه اطلاعات کسب کنید. درمان اختلال وضوح بینایی به علت بروز آن بستگی دارد. اگر این مشکل از عیوب انکساری مثل نزدیکبینی، دوربینی یا آستیگماتیسم ناشی شود، استفاده از عینک یا لنز تماسی کمککننده است.
در مواردی که مشکل بینایی به یک بیماری جدیتر مثل دیابت مربوط میشود، مراجعه به پزشک و درمان بیماری زمینهای ضروری است. در این شرایط مهم است با پزشک در مورد بهترین دارو برای تاری دید مشورت کنید.

کلام پایانی
در این مقاله به این سوال که تاری دید از چی میتونه باشه پاسخ دادیم. اگر در مورد بهترین درمان تاری دید یا دلایل بروز آن به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، به چشم پزشک مراجعه کنید.
چنانچه به دنبال یک راه سریع و راحت برای اخذ نوبت جهت ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین میگردید، التیاما یک گزینه عالی برای شما است.برای این کار میتوانید از طریق سایت التیاما اقدام کنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله چشم پزشک آنلاین مشورت کنید. همچنین، التیاما این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری چشم پزشک از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
تاری دید با عینک یا بدون عینک میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. برای مثال، میتوان به نزدیکبینی، دوربینی، آستیگماتیسم، پیرچشمی، رتینوپاتی دیابتی، خشکی چشم و تومور مغزی اشاره کرد.
این سوال که علت تاری ناگهانی چشم راست یا علت تاری ناگهانی چشم چپ چیست، از سوی بسیاری از افراد مطرح میشود. در پاسخ باید بگوییم که این مشکل میتواند از میگرن چشمی، دژنراسیون ماکولای مرطوب، گلوکوم، عفونت چشم و… ناشی شود.
میگرن، تغییر موقت فشار خون، نوسان قند خون، خستگی چشم یا کمخوابی ممکن است در بروز این عارضه نقش داشته باشد. برای مشخص شدن علت دقیق آن به پزشک مراجعه کنید.
انتشار بوتاکس به عضلات اطراف چشم یا واکنش آلرژیک به آن ممکن است روی شفافیت دید تاثیر بگذارد.
بعضی از افراد هنگام اضطراب با مشکل کاهش وضوح دید مواجه میشوند. رواندرمانی، مصرف دارو و تغییر سبک زندگی به درمان اضطراب و در نتیجه رفع مشکلات بینایی مرتبط با آن کمک میکند.
منبع: webmd
دکتر عبدالصمد مهدی زاده |
دکتر سید محمدرضا حسینی فیروزآبادی |
دکتر مهدی خاتمی