تشخیص توده در گردن میتواند هر کسی را نگران کند. تودههای گردن ممکن است بزرگ و قابل مشاهده یا بسیار کوچک باشند. اکثر این تودهها خطرناک نیستند، اما احتمال ارتباط آنها با یک بیماری جدی مانند عفونت یا سرطان وجود دارد. مقاله امروز مجله التیاما به بررسی شایعترین علل توده گردن اختصاص دارد. ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.
فهرست محتوا
- توده گردن با چه علائم دیگری همراه است؟
- علت ایجاد توده در گردن چیست؟
- ۱. تورم غدد لنفاوی
- بررسی تورم غدد لنفاوی
- ۲. ندول
- ۳. کیست
- ۴. لیپوم
- ۵. گواتر یا گواتر ندولر کلوئیدی
- ۶. کورک
- ۷. تومورهای سرطانی
- ۱. تورم غدد لنفاوی
- چگونه علت به وجود آمدن توده در گردن مشخص میشود؟
- چه راهکارهایی برای درمان توده گردن وجود دارد؟
- سوالات متداول
- کلام پایانی
توده گردن با چه علائم دیگری همراه است؟
از آنجا که بیماریهای مختلفی میتوانند توده ایجاد کنند، ممکن است علائم توده در گردن با نشانههای مرتبط دیگری همراه باشد. برای مثال، اگر توده از عفونت ناشی شود و غدد لنفاوی بزرگ شوند، احتمالا مشکلاتی مثل گلودرد، مشکل در بلع یا گوش درد را هم تجربه میکنید. گاهی اوقات، تودههای سرطانی با تغییرات پوستی در اطراف ناحیه مورد نظر یا بزاق خونآلود همراه هستند.
بیشتر بدانید: تری گلیسیرید خون چیست و چه اهمیتی دارد؟
بیشتر بدانید: بیماری فاویسم یا باقلایی چیست؟ + علل و شیوههای درمان
علت ایجاد توده در گردن چیست؟
بیماریهای زیادی وجود دارند که میتوانند باعث شکلگیری انواع توده های گردن شوند. رایجترین این بیماریها عبارتند از:
۱. تورم غدد لنفاوی
یکی از رایجترین دلایلی که احساس میکنید توده در گردن شما وجود دارد، تورم غدد لنفاوی است. غدد لنفاوی در گردن، صورت، زیر بغل، قفسه سینه، شکم و کشاله ران یافت میشوند. مایعی به نام لنف که حاوی گلبولهای سفید (لنفوسیتها) است از طریق سیستم لنفاوی جریان مییابد. لنف همچنین باکتریها، ویروسها و سایر میکروبها را از بافتهای شما دور میکند.
اگر عفونت فعال داشته باشید، ممکن است غدد لنفاوی بزرگتر شوند، چون برای کمک به خلاص شدن بدن از این بیماری فعالیت خود را افزایش میدهند. وقتی بهبود پیدا کنید، این غدد به اندازه طبیعی خود برمیگردند.
غدد لنفاوی متورم مانند یک برآمدگی کوچک و نرم در زیر پوست احساس میشوند. اندازه این غدد از یک نخود تا یک انگور متغیر است، اغلب به لمس حساس هستند و ممکن است آزاردهنده باشند. عفونت (مثل سرماخوردگی، آنفولانزا، HIV و التهاب لوزه) شایعترین علت تورم غدد لنفاوی است.
در موارد نادر، غدد لنفاوی به دلیل سرطان، به ویژه لنفوم غیرهوچکین، متورم میشوند. سرطانها همچنین میتوانند به غدد لنفاوی گسترش یابند و باعث بزرگ و سفت شدن آنها شوند. گاهی اوقات هم بزرگ شدن غدد لنفاوی از اختلالات سیستم ایمنی، مانند روماتیسم، ناشی میشود.
برای درمان این بیماری باید به متخصص داخلی مراجعه شود؛ در صورتی که در این خصوص نیاز به راهنمایی دارید میتوانید از طریق امکان مشاوره با دکتر انلاین داخلی ارتباط بگیریم.
بیشتر بدانید: بیماری هموکروماتوز چگونه ایجاد میشود؟
بررسی تورم غدد لنفاوی
اگر غدد لنفاوی شما متورم شدهاند، اغلب میتوانید با فشار ملایم و چرخاندن سه انگشت میانی خود در مکانهای زیر آنها را احساس کنید:
- پشت گوش و زیر خط فک
- در دو طرف پشت گردن
- از قسمت میانی زیر بغل تا کنار سینه
- در امتداد چینهای پوستی که بین ران و لگن قرار دارند
فقط یک پزشک میتواند تشخیص دهد که توده گردن شما به تورم غدد لنفاوی مربوط است یا چیز دیگری. در جدول زیر میتوانید با بعضی از تفاوتهای توده سرطانی با توده گردنی ناشی از تورم غدد لنفاوی آشنا شوید:
توده سرطانی گردن | توده گردنی ناشی از تورم غدد لنفاوی |
قطر آن حداقل ۲/۵۴ سانتیمتر است. | قطر آن تقریبا ۱/۲۷ سانتیمتر است. |
بافت سخت و مستحکمی دارد. | لاستیک مانند است. |
دارای شکل نامنظمی است. | شکل آن منظم است. |
هنگام لمس حرکت نمیکند. | هنگام لمس حرکت میکند. |
غالبا بدون درد است. | در بیشتر موارد دردناک است. |
باقی میماند یا به تدریج بزرگتر میشود. | به طور ناگهانی ظاهر میشود و سپس از بین میرود. |

۲. ندول
منظور از ندول رشد غیرطبیعی بافت در هر نقطه از بدن است. در اکثر موارد، ندولها سرطانی نیستند. اینکه ندول به درمان نیاز دارد یا خیر، به علائم، سرعت رشد و محل قرارگیری آن بستگی دارد. که برای درمان باید به دکتر جراح عمومی مراجعه شود.
۳. کیست
تودههای گردن ممکن است کیست باشند. کیستها کیسههای پر از مایعی هستند که میتوانند در هر جایی از بدن تشکیل شوند. کیستها جامد نیستند، معمولا نرم به نظر میرسند و اغلب خوشخیم هستند، اما بعضی از سرطانها میتوانند به شکل کیست ظاهر شوند. بسیاری از کیستها خود به خود از بین میروند. با این حال، بسته به اندازه و محل آنها، ممکن است مجبور شوید آنها را با جراحی تخلیه کنید. برای درمان بهتر است به فوق تخصص های جراحی عمومی مراجعه کنید.
۴. لیپوم
لیپوم یک توده خوشخیم پر از چربی است که گاهی اوقات میتواند علت وجود توده در گردن باشد. لیپومها سرطانی نیستند (تومورهای چربی که سرطانی هستند بسیار نادرند و لیپوسارکوم نامیده میشوند).
بسته به اندازه و محل لیپومها ممکن است لازم باشد با جراحی برداشته شوند. افرادی که سابقه ابتلا به لیپوم یا سابقه خانوادگی لیپوم را دارند، بیشتر احتمال دارد که دوباره به آن مبتلا شوند.
برای درمان لیپوم باید تحت نظر جراح عمومی باشید.
بیشتر بدانید: آرتروز گردن و راهکارهای درمانی آن
۵. گواتر یا گواتر ندولر کلوئیدی
یکی از دلایل رایج ایجاد توده در گردن ابتلا به گواتر (بزرگ شدن غده تیروئید) است. منظور از گواتر ندولر تودههایی است که روی غده تیروئیدی که بزرگ شده است ایجاد میشوند. آنها در جلوی گردن و اغلب فقط در یک طرف ظاهر میشوند. از آنجا که تیروئید هنگام بلع بالا و پایین میرود، تودههای روی آن هم حرکت میکنند.
گواتر را معمولا میتوان با دارو درمان کرد که توسط دکتر غدد تجویز میشود. به عنوان مثال، گواتر ناشی از کم کاری تیروئید با لووتیروکسین و گواتر ناشی از پرکاری تیروئید با ید رادیواکتیو درمان میشود. در بعضی موارد، گواتر باید با جراحی برداشته شود.
برای مشاوره با دکتر غدد آنلاین کلیک کنید.
۶. کورک
گاهی اوقات، تودههای گردن به عفونت مربوط میشون. کورکها عفونتهای پوستی هستند که ممکن است مثل توده به نظر برسند. آنها میتوانند در هر نقطه از بدن تشکیل شوند، اما بیشتر در نزدیکی سطح پوست قرار دارند. کورکها میتوانند عمیق، سخت و نسبتا بزرگ باشند و ممکن است از آنها چرک خارج شود.
کورکها را میتوان به کمک دکتر متخصص عفونی تخلیه کرد. گاهی اوقات، آنتیبیوتیک موضعی یا خوراکی هم مورد نیاز است. در موارد شدید، آنتیبیوتیکهای داخل وریدی (IV) برای درمان کورک تجویز میشوند.

۷. تومورهای سرطانی
سلولهای سرطانی، سلولهای جهش یافتهای هستند که به سرعت رشد میکنند و متوقف کردن آنها بسیار دشوار است. تودههای سرطانی معمولا در سینه، بیضه یا غدد لنفاوی یافت میشوند. در مورد فرق توده گردنی با توده های سرطانی این نکته گفته شده است که احتمال سرطانی بودن تودههایی که پر از مایع هستند و به راحتی در زیر انگشتها حرکت میکنند کمتر از تودههایی است که سفت، بیحرکت، نامنظم و بدون درد هستند.
بیماری سرطان میتواند با علائم زیادی همراه باشد که یکی از آنها وجود توده قابل مشاهده است. اگرچه همه تودهها سرطانی نیستند، اما پیدا کردن آنها در هر نقطهای از بدن میتواند ترسناک باشد. به همین دلیل مهم است که برای ارزیابی بیشتر به دکتر انکولوژی مراجعه کنید.

بیشتر بدانید: گردن درد و شیوه های درمان خانگی + انواع درد پشت گردن
چگونه علت به وجود آمدن توده در گردن مشخص میشود؟
در بعضی موارد، پزشک میتواند بر اساس معاینه بدنی و بررسی سایر علائم دلیل ایجاد توده را تشخیص دهید. اما گاهی اوقات، برای تایید تشخیص به تستهای دیگری نیاز است، از جمله:
- شمارش کامل خون (CBC) برای ارزیابی سلامت کلی شما و تشخیص بعضی از علل احتمالی مثل عفونت
- روشهای تصویربرداری مثل سونوگرافی، اشعه ایکس، توموگرافی کامپیوتری (CT) و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
- بیوپسی (نمونهبرداری)

چه راهکارهایی برای درمان توده گردن وجود دارد؟
درمان توده در گردن به علت زمینهای بروز آن بستگی دارد. اگر ایجاد توده گردن به عفونتهای باکتریایی مربوط باشد، با آنتیبیوتیک درمان میشود. گزینههای درمانی برای تودههای ناشی از سرطان شامل جراحی، پرتو درمانی و شیمی درمانی است.

بیشتر بدانید: جراحی دیسک گردن: تعویض یا فیوژن (الحاق)؟
سوالات متداول
دلایل زیادی برای ایجاد توده در گردن وجود دارد که بسیاری از آنها نگرانکننده نیستند. با این حال اگر در گردن خود تودهای دارید که از بین نمیرود، باید برای ارزیابی کامل به پزشک مراجعه کنید.
تتا زمانی که به پزشک مراجعه نکنید، نمیتوانید با اطمینان بگویید که یک توده سرطانی است یا خیر. تستهای زیادی برای تشخیص سرطانی بودن تودهها وجود دارد.
اضطراب و استرس روی سیستم ایمنی بدن تاثیر میگذارند، اما هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد آنها به طور مستقیم باعث تورم غدد لنفاوی شوند.
کلام پایانی
هر کسی ممکن است وجود توده در گردن را تجربه کند. به یاد داشته باشید که بیشتر تودههای گردن سرطانی نیستند، اما مانند هر بیماری دیگری بهتر است به موقع تشخیص داده شده و درمان شوند. اگر متوجه یک توده در گردن خود شدید، نگران نشوید. در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا علت بروز آن مشخص شود. چنانچه درباره علت و نحوه درمان تودههای گردن نیاز به راهنمایی دارید، میتوانید از طریق سایت التیاما از بهترین متخصصان وقت بگیرید یا به صورت آنلاین با آنها مشورت کنید.
منابع: verywellhealth, healthline