آیا تپش قلب میتواند یک احساس موقتی باشد که موجب افزایش لحظهای ضربان قلب شود و خیلی زود برطرف شود. گاهیاوقات تپش قلب در اثر استرس و فعالیت بدنی ایجاد میشود و در برخی مواقع نیز نشاندهنده مشکلات قلبی است. اما آیا تپش قلب خطرناک است؟ چه زمانی باید برای درمان از متخصص قلب و عروق کمک بگیریم؟ در این مقاله از مجله التیاما به شما میگوییم که چه زمانی تپش قلب خطرناک است و نیاز به پیگیری دارد.
فهرست محتوا:
- تپش قلب چیست؟
- علت تپش قلب چیست؟
- تپش قلب چه علائمی دارد؟
- چه زمانی تپش قلب نگرانکننده است؟
- چه افرادی بیشتر در معرض تپش قلب قرار دارند؟
- چطور از تپش قلب جلوگیری کنیم؟
- تپش قلب چه خطراتی دارد؟
- سخن نهایی
- سوالات متداول
تپش قلب چیست؟
تپش قلب تغییراتی در ضربان طبیعی قلب است که موجب میشود تا ضربان قلب خود را بیشتر از حالت معمول احساس کنید. در واقع تپش قلب زمانی ایجاد میشود که ضربان قلب شما افزایش یافته یا در ریتم آن تغییراتی ایجاد شده است. هر چند این موضوع در برخی شرایط مثل ورزش، استرس و هیجان کاملا طبیعی است، اما در برخی مواقع تپش قلب در اثر تغییر سیستم الکتریکی قلب ایجاد میشود. در این شرایط شما بدون هیچ دلیل قانعکنندهای دچار تپش قلب میشوید یا ضربانهای غیر طبیعی را در قلب خود تجربه میکنید.
بیشتر بدانید: ضربان قلب نرمال برای سنین مختلف چقدر است؟
علت تپش قلب چیست؟
تغییر در ضربان قلب موجب تپش قلب میشود. این موضوع میتواند روی شدت ضربان و همچنین ریتم آن تاثیر بگذارد. در ادامه میتوانید با دلایل تپش قلب به طور کامل آشنا شوید.
- ورزش کردن
- فعالیت بدنی شدید
- استفاده از کافئین
- مصرف غذاهای تند
- مصرف الکل و مواد مخدر
- مصرف داروهای خاص
- استرس، اضطراب و اختلالات خلقی و روانی
- تغییرات هورمونی
- آریتمی و بیماریهای قلبی
- ناهنجاریهای الکترولیت
تپش قلب چه علائمی دارد؟
زمانی که به تپش قلب مبتلا میشوید، معمولا علائم مختلفی مثل کوبیدن ضربان شدید و نامنظم شدن ضربان را در قلب خود احساس میکنید. گاهیاوقات تپش قلب با علائم دیگری همراه است و در این شرایط میتواند نشانه شروع حمله قلبی باشد. در این وضعیت فرد علائم زیر را تجربه میکند:
- عرق کردن
- تشنگی بیش از حد
- سرگیجه
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- درد قفسه سینه
- احساس سبکی سر
بیشتر بدانید: علائم روماتیسم قلبی چیست؟
چه زمانی تپش قلب نگرانکننده است؟
به طور کلی تپش قلب در برخی شرایط کاملا طبیعی است. اگر تپش قلب شما در اثر قرار گرفتن در شرایطی خاص ایجاد شود و خیلی زود برطرف شود، مشکلی ایجاد نمیکند. در صورتی که علائم تپش قلب بدون دلیل خاصی بروز کند و بعد از مدت زمان کوتاه برطرف نشود و مدام تکرار شود، باید برای بررسیهای بیشتر از یک متخصص قلب کمک بگیرید.
اگر در کنار تپش قلب علائم دیگری مثل سریع شدن تنفس، منقبض شدن عضلات و حالت تهوع، درد قفسه سینه، درد گردن، فک، درد قسمت بالای کمر و بازو را تجربه میکنید، حتما با یک متخصص مشورت کنید. به خاطر داشته باشید که تپش قلب در بارداری معمولا به دلیل افزایش میزان خون در بدن ایجاد میشود و کاملا طبیعی است. اگر در بارداری تپش قلب شما ناگهان زیاد شود و علائم نگرانکننده دیگری را همراه با آن تجربه کنید، باید فورا به پزشک خود اطلاع دهید. در صورت در دسترس نبودن پزشک خود میتوانید از یک دکتر قلب آنلاین در کوتاهترین زمان ممکن مشورت بگیرید.
احساس تپش قلب در شب ممکن است به دلیل تغییر در تنفس ایجاد شود. اما اگر این موضوع تکرار شود، میتواند نشانهای از آریتمی و مشکلات جدی باشد.
بیشتر بدانید: عرق سرد نشانه چیست؟

چه افرادی بیشتر در معرض تپش قلب قرار دارند؟
تپش قلب یکی از علائم رایج بعد از مصرف برخی نوشیدنیها و خوراکیها و قرار گرفتن در معرض استرس و فعالیت بدنی شدید است. اما به طور کلی برخی افراد بیشتر در معرض این مشکل قرار دارند؛ از جمله:
- افرادی مبتلا به فشار خون بالا
- افراد مبتلا به اختلال اضطراب و حمله پانیک
- خانمهای باردار
- افراد بیمار و تحت درمان با دارو
- افراد مبتلا به پرکاری تیروئید
- افراد مبتلا به بیماری قلبی
چطور از تپش قلب جلوگیری کنیم؟
در اکثر مواقع تپش قلب مشکل جدی برای فرد ایجاد نمیکند و خیلی زود برطرف میشود. برای جلوگیری و درمان تپش قلب در این شرایط میتوانید از اقداماتی ساده کمک بگیرید. در ادامه به روشهای موثر برای جلوگیری از تپش قلب اشاره شده است.
- استرس خود را مدیریت کنید.
- از مدیتیشن و یوگا کمک بگیرید.
- صورتتان را با آب سرد بشویید. این کار موجب تحریک عصب واگ و رفع تپش قلب میشود.
- نفس خود را برای چند ثانیه حبس کنید و بعد یک نفس عمیق بکشید.
- یک لیوان آب بنوشید.
بیشتر بدانید: قرص پروپرانولول چیست؟ دارویی برای مشکلات قلبی
تپش قلب چه خطراتی دارد؟
در پاسخ به این سوال که آیا تپش قلب خطرناک است یا نه باید بگوییم که افزایش ضربان قلب ناشی از بیماریهای قلبی میتواند نگرانکننده باشد. در بسیاری از مواقع تپش قلب موجب کاهش فشارخون و غش میشود و این موضوع معمولا در افرادی که به مشکلات قلبی و بیماریهای مادرزادی قلب یا مشکل دریچه قلب مبتلا هستند، بیشتر است. اما تپش قلب شدید میتواند مشکلات جدیتری برای سلامت ایجاد کند؛ از جمله:
- ایست قلبی
- سکته قلبی
- نارسایی قلبی
بیشتر بخوانید:قرص سیلدنافیل چیست؟ فواید و عوارض آن را بشناسید!
سخن نهایی
تپش قلب یک اتفاق رایج است که همه ما در شرایط مختلف زندگی آن را تجربه کردهایم. به طور کلی تپش قلب بیشتر به دلیل فعالیت بدنی، استرس و مصرف نوشیدنیهای کافئیندار و غذاهای تند ایجاد میشود. در برخی شرایط نیز تپش قلب نشانه اضطراب یا بیماریهای زمینهای قلبی است. اگر علائم تپش قلب را تجربه میکنید و ضربان قلبتان را بیشتر از حالت معمول احساس میکنید، میتوانید به صورت آنلاین و حضوری از متخصصین قلب و عروق التیاما کمک بگیرید.
سوالات متداول
اگر تپش قلب به صورت یکباره ایجاد شود، بعد از مدتی برطرف نشود و موجب بروز مشکلات تنفسی و درد قفسه سینه شود، باید هر چه سریعتر از یک متخصص کمک بگیرید.
در صورتی که به جز تپش قلب علائم دیگری مثل سریع شدن تنفس، منقبض شدن عضلات و حالت تهوع، درد قفسه سینه، درد گردن، فک، قسمت بالایی پشت بدن یا بازو را تجربه میکنید، حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
منابع: healthline، mayoclinic