درد مچ پا به مجموعهای از ناراحتی و مشکل گفته میشود که در ناحیه مفصل لولایی اتصالدهنده پاشنه و ساق پا بروز پیدا میکند. معمولا دلیل اصلی درد مچ پا شکستگی یا پیچخوردگی در این ناحیه است.
مچ پا شامل یک شبکه پیچیده از استخوانها، رباطها، تاندونها و ماهیچهها میشود. با وجود قدرت کافی برای تحمل وزنتان، مچ پای شما مستعد آسیبدیدگی و جراحت خواهد بود. شما ممکن است درد مچ پا را داخل و بیرون این ناحیه یا در امتداد تاندون آشیل که اتصالدهنده ماهیچههای ساقپا به استخوان پاشنه است، احساس کنید.
در این مقاله از مجله التیاما همراه ما باشید تا بررسی کنیم چه عواملی غیر از شکستگی و پیچخوردگی میتواند باعث بروز درد مچ پا شوند و راهکار درمان آنها چیست.
فهرست محتوا:
- درد مچ پا چگونه است؟
- علائم درد مچ پا چیست؟
- علت درد مچ پا
- شکستگی
- پیچخوردگی
- بورسیت
- تاندونیت
- ضعف مچ پا
- درد مچ پای راست نشانه چیست؟
- چرا اغلب زنان در مچ پای چپ خود احساس درد میکنند؟
- علت درد مچ پا هنگام راه رفتن چیست؟
- روش درمان درد مچ پا
- درمان خانگی درد مچ پا
- بهترین مسکن برای درد مچ پا
- درمان پزشکی درد مچ پا
- راهنمای مراجعه به پزشک
- سوالات متداول
درد مچ پا چگونه است؟
پاها به عنوان ستون بدن کل وزن شما را تحمل میکنند. از همینرو فشار زیادی به مچ پا وارد میشود و احتمال بروز آسیب یا جراحت در این مفصل دارای لولا افزایش مییابد. گاهیاوقات ممکن است شما با کوچکترین فشار یا صدمهای دچار آسیب مچ پا شوید که تا نواحی ساق ادامه پیدا میکند.
بهطور کلی درد مچ پا میتواند بسته به علت بروز آن از خفیف تا شدید دستهبندی شود. در اغلب موارد این عارضه با ورم، کبودی و احساس درد هنگام راه رفتن همراه خواهد بود.
علائم درد مچ پا چیست؟
این عارضه اغلب با نشانههای زیر همراه است:
- تورم
- سفتی
- قرمزی
- گرمی
- حساسیت به لمس
- تغییر رنگ پوست ناحیه دردناک
- احساس درد هنگام ایستادن روی پا
- عدم توانایی بلند کردن اجسام سنگین
- احساس درد در ساق پا و سایر مفاصل
در صورت لزوم می توانید با دکتر ارتوپدی آنلاین مشورت کنید و هم می توانید به صورت حضوری به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: بیماری های ارتوپدی را بشناسید.
شما میتوانید برای دریافت مشاوره آنلاین با متخصص ارتوپدی التیاما در ارتباط باشید.
علت درد مچ پا
شایعترین دلایل آسیب به مچ پا و بروز درد در این ناحیه شامل موارد زیر میشود:
شکستگی
درد مچ پا میتواند به دلیل شکستگی یکی از استخوانهای این ناحیه ایجاد شود. مچ پا از سه استخوان تشکیل شده است. استخوان نازکنی در مقایسه با استخوان درشتنی کوچکتر بوده، از همینرو بیشتر مستعد آسیب و شکستگی خواهد بود.
پیچخوردگی
یک علت شایع درد ماهیچه پا در قسمت مچ، پیچ خوردگی است. این عارضه هنگامی رخ میدهد که مفصل مچ پا تحت نیروی شدید چرخشی قرار میگیرد. این میتواند باعث کشیدگی رباط مچ پا و یا حتی پاره شدن آن شود. پیچ خوردن مچ پا میتواند در طول ورزش یا حتی به سادگی هنگامی که بر روی یک سطح ناهموار راه میروید و یک قدم بد بر میدارید، رخ دهد.
بیشتر بخوانید: پادرد در بارداری نشانه چیست؟
بورسیت
بین استخوانهای مفصل کیسههای پر از مایعی به نام بورس قرار دارند که باعث لغزندگی و حرکت راحتتر آنها میشوند. تحریک و التهاب این کیسههای مفصل که به آن بورسیت میگویند باعث احساس درد شدید در مچپا خواهد شد.
تاندونیت
ماهیچههای پا توسط تاندونها به استخوانهای بزرگ متصل میشوند. در علم پزشکی به التهاب و تحریک تاندونها، تاندونیت میگویند. پاره شدن یا کشیدگی تاندون مانند تاندون آشیل یا تاندونیت آشیل باعث احساس درد در مچ پا خواهد شد که برای ترمیم به جراحی نیاز دارد.
ضعف مچ پا
برخی افراد ماهیچه و عضلات ضعیفتری دارند. این موضوع میتواند باعث تضعیف مچ پای آنها و احساس درد در این ناحیه شود. اصلیترین دلیل ضعف مچ پا را میتوان ناشی از ژنتیک، اضافه وزن، فعالیت زیاد و عدم بهبودی کامل آسیبدیدگی مفصل مچ پا در گذشته دانست.
دیگر عوامل موثر در بروز درد مچپا عبارتاند از:
- انواع آرتریت
- نقرس
- صافی کف پا
- عفونت
بیشتر بدانید:علت درد پاشنه پا چیست؟
بیشتر بخوانید: ورم مفاصل چیست؟
درد مچ پای راست نشانه چیست؟
اگر شدت درد در مچ پای شما زیاد بود و ورم یا کبودی در این ناحیه مشاهده کردید، حتما به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. ممکن است این عارضه نیاز به بررسی بیشتر داشته باشد تا علت دقیق آن مشخص شود. متخصصین معتقدند در برخی مواقع بروز درد مبهم و آزاردهنده در مچ پای راست میتواند ناشی از التهاب مفصل، آسیب نخاعی، مشکلات عصبی یا کشیدگی عضلات آن باشد.
چرا اغلب زنان در مچ پای چپ خود احساس درد میکنند؟
علت درد مچ پای چپ در زنان یکی از آن مواردی است که حتما باید زیر نظر پزشک متخصص ارتوپدی بررسی شود. برخی زنان ماهیچههای ضعیفتری در پای خود دارند که موجب ضعف مچپا و بروز درد با کوچکترین خستگی در این ناحیه خواهد شد.
یکی از عوامل مهم ایجادکننده درد در مچ پای چپ زنان مشکلات قلبی است که همچون یک زنگ خطر بروز پیدا میکند. از دیگر عوامل مهم میتوان به فشار آوردن به اعصاب مچ پای چپ، کمخونی، التهاب مفاصل و بیش از حد ایستادن روی پا اشاره کرد.
بیشتر بدانید: درد دست نشانه چیست؟

بیشتر بخوانید: علت درد کف پا چیست؟
علت درد مچ پا هنگام راه رفتن چیست؟
آسیب به استخوان، تاندون، رباط و ماهیچههای مچ پا میتواند باعث بروز دردهای آزاردهندهای در این ناحیه شود. از همینرو باید علت اصلی درد مچپا هنگام راه رفتن را ناشی از پیچخوردگی پای شما، شکستگی استخوان مچ، پارگی یا کشیدگی تاندونهای آن دانست.
اگر شما هنگام راه رفتن، در قسمت پشت مچ پای خود احساس درد دارید، احتمالا دچار کشیدگی یا پارگی تاندون آشیل شدهاید که اغلب موقع انجام ورزشهای شدید مثل دویدن اتفاق میافتد.
بیشتر بدانید: درد شانه راست
روش درمان درد مچ پا
بهترین راهکارها شامل موارد زیر هستند:
درمان خانگی درد مچ پا
در اغلب موارد این عارضه را میتوان به کمک راهکارهای خانگی برطرف کرد. سریعترین روش درمان آسیب مچ پا در خانه شامل تکنیک RICE به شرح زیر است.
استراحت | تا وقتی که درد مچ پای شما از بین نرفته از ایستادن طولانی مدت روی پا خودداری کنید. |
یخ | کمپرس سرد یا کیسه یخ را روزی سه بار به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی ناحیه آسیبدیده بگذارید. |
فشار | فشار و ورم مچ پا را با بستن یک باند کشی کنترل کنید. |
بالا گرفتن | برای کاهش ورم مچ پا، پای خود را بالاتر از سطح قلب قرار دهید. (یک بالش زیر مچ پا بگذارید) |
بهترین مسکن برای درد مچ پا
آنها عبارتاند از:
- ژل پیروکسیکام
- ژل دیکلوفناک
- ایبوپروفن (Ibuprofen)
- ناپروکسن (Naproxen)
- قرص دیکلوفناک (Diclofenac)

درمان پزشکی درد مچ پا
اگر درد این ناحیه پس از گذشت یک هفته کمتر نشد یا با کبودی و تورم شدید همراه بود، حتما باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پزشک اغلب از روشهای درمانی زیر استفاده میکند:
- بریس و آتل برای تثبیت مچ پای شما و تسکین درد آن
- آسپیراسیون مفصل برای خارج کردن مایع مفصلی اضافی و کاهش تورم مچ پا
- تجویز داروهای کاهشدهنده درد و التهاب مانند داروی درمانکننده آرتریت و نقرس
- فیزیوتراپی برای تقویت ماهیچههای مچ پا و بهبود انعطافپذیری آن
- تزریق استروئید یا داروهای ضدالتهابی در صورت درد بسیار شدید مچپا برای کاهش التهاب
- جراحی برای ترمیم شکستگی استخوان یا ترمیم پارگی تاندونهای مچ پا
راهنمای مراجعه به پزشک
درد خفیف مچ پا معمولا با درمانهای خانگی برطرف میشود، اما برای بهبودی کامل نیاز به زمان است. در صورت بروز درد شدید مچپا مخصوصا بعد از آسیبدیدگی، آن را دست کم نگیرید و به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. وبسایت التیاما با گرد هم آوردن جمعی از بهترین پزشکان متخصص ارتوپدی این امکان را برای شما فراهم کرده است تا جهت مراجعه حضوری از طریق سیستم نوبتدهی آنلاین وقت معاینه رزرو کنید.
سوالات متداول
افراد بالای ۶۵ سال، آنهایی که اضافه وزن شدید دارند یا ورزشهایی شامل پریدن و تغییر جهت سریع انجام میدهند.
ژل پیروکسیکام، ژل دیکلوفناک، ایبوپروفن و ناپروکسن
درد شدید و ماندگار، تغییر شکل مچپا، احساس گرمی، قرمزی، حساسیت در ناحیه آسیبدیده، تب بالای ۳۷.۸ درجه فارنهایت، عدم تحمل وزن بدن روی پا
پیچخوردگی مچپا رایجترین دلیل بروز درد در این ناحیه است که موجب آسیبدیدگی رباطها یا تاندونهای اتصالدهنده استخوان مچ پای شما میشود.
منبع: clevelandclinic | mayoclinic
دکتر افشین طاهری اعظم |
دکتر رامین ارژنگ |
دکتر شهرام شیروانی بروجنی |
دکتر مرتضی رمضانی |
دکتر رامین طالبیان خراسانی