زانو درد یک شکایت رایج است که افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار میدهد. زانو درد ممکن است نتیجه یک آسیب، مانند پارگی رباط یا پارگی غضروف باشد. شرایط پزشکی – از جمله آرتریت، نقرس و عفونت – نیز میتواند باعث زانو درد شود. بسیاری از انواع دردهای جزئی زانو به خوبی به اقدامات مراقبت از خود پاسخ میدهند. فیزیوتراپی و زانوبندها نیز میتوانند به تسکین درد کمک کنند. با این حال، در برخی موارد، زانوی شما ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. تا انتهای این مطلب از مجله التیاما با ما همراه باشید تا به شما اطلاعاتی را در این زمینه ارائه دهیم.
علائم درد کنار زانو
محل و شدت زانو درد بسته به علت مشکل ممکن است متفاوت باشد. علائم و نشانههایی که گاهی اوقات با زانو درد همراه است عبارتند از:
- تورم و سفتی
- قرمزی و گرمی در لمس
- ضعف یا بی ثباتی
- صداهای ترکیدن یا خرخر کردن
- ناتوانی در صاف کردن کامل زانو
بیشتر بخوانید: خالی کردن زانو و هرآنچه که باید بدانید
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
با دکتر ارتوپد خود تماس بگیرید اگر:
- نمیتوانید وزن را روی زانوی خود تحمل کنید یا احساس کنید که زانوی شما ناپایدار است یا میریزد.
- تورم مشخص زانو داشته باشید.
- نمی توانند زانوی خود را به طور کامل دراز کنند یا خم کنند.
- تغییر شکل آشکاری را در پا یا زانوی خود مشاهده کنید.
- تب داشته باشید، علاوه بر قرمزی، درد و تورم در زانوی خود زانو درد شدیدی داشته باشید که با آسیب همراه است.
علل شایع درد زانو
زانو درد میتواند ناشی از صدمات، مشکلات مکانیکی، انواع آرتریت و مشکلات دیگر باشد.
صدمه به زانو باعث درد کنار زانو میشود
آسیب زانو میتواند بر هر یک از رباطها، تاندونها یا کیسههای پر از مایع (بورسا) که مفصل زانو شما را احاطه کردهاند و همچنین استخوانها، غضروفها و رباطهایی که خود مفصل را تشکیل میدهند، تأثیر بگذارد.
آسیب ACL
در واقع آسیب ACL پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL) است – یکی از چهار رباطی که استخوان ساق پا شما را به استخوان ران شما متصل میکند. آسیب ACL به ویژه در افرادی که بسکتبال، فوتبال یا سایر ورزشهایی که نیاز به تغییر جهت ناگهانی دارند، رایج است.
بیشتر بخوانید: ایمپلنت زانو؛ از نظر جنس و مواد تشکیل دهنده

شکستگی
استخوانهای زانو، از جمله کشکک زانو (کشکک)، ممکن است در هنگام سقوط یا تصادفات رانندگی شکسته شوند. همچنین، افرادی که استخوانهایشان در اثر پوکی استخوان ضعیف شده است، گاهی اوقات میتوانند به سادگی با قدم گذاشتن اشتباه، دچار شکستگی زانو شوند.
نقرس
این نوع آرتریت زمانی اتفاق میافتد که کریستالهای اسید اوریک در مفصل انباشته میشوند. در حالی که نقرس بیشتر انگشت شست پا را درگیر میکند، میتواند در زانو نیز رخ دهد.
بیشتر بخوانید: ورم زیر زانو؛ عارضهای حاصل از تولید اضافی مایع سینوویال

نقرس کاذب
اغلب با نقرس اشتباه گرفته میشود، نقرس کاذب به دلیل بلورهای حاوی کلسیم ایجاد میشود که در مایع مفصلی ایجاد میشود. زانو شایعترین مفصلی است که به نقرس کاذب مبتلا میشود.
آرتریت سپتیک
گاهی اوقات مفصل زانو ممکن است عفونی شود و منجر به تورم، درد و قرمزی شود. آرتریت سپتیک اغلب با تب رخ میدهد و معمولاً قبل از شروع درد هیچ ضربه ای وجود ندارد. آرتریت سپتیک میتواند به سرعت باعث آسیب گسترده به غضروف زانو شود. اگر زانو درد همراه با هر یک از علائم آرتریت سپتیک دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
التیاما با در اختیار گذاشتن امکان رزرو نوبت آنلاین پزشکی و امکان مشاوره آنلاین با دکتر ارتوپد در کنار شما عزیزان است.
سندرم درد پاتلوفمورال
یک اصطلاح کلی است که به درد ایجاد شده بین کاسه زانو و استخوان ران زیرین اشاره دارد. در ورزشکاران رایج است. در بزرگسالان جوان، به ویژه آنهایی که کاسه زانوشان به درستی در شیار خود ردیابی نمی کند. و در افراد مسن که معمولاً در نتیجه آرتریت کاسه زانو به این بیماری مبتلا میشوند.
بیشتر بخوانید: علت سوزش زانو چیست؟ آیا باید نگران سوزش زانو باشم؟
بورسیت زانو
برخی از آسیبهای زانو باعث التهاب در بورسها میشوند، کیسههای کوچکی از مایع که قسمت خارجی مفصل زانو را تحت فشار قرار میدهد تا تاندونها و رباطها به آرامی روی مفصل سر بخورند.
تاندونیت کشکک
تاندونیت باعث تحریک و التهاب یک یا چند تاندون میشود – بافتهای ضخیم و فیبری که ماهیچهها را به استخوانها متصل میکنند. این التهاب میتواند زمانی اتفاق بیفتد که تاندون کشکک آسیب دیده باشد، که از کشکک زانو (کشکک) تا استخوان ساق پا کشیده شده و به شما اجازه میدهد لگد بزنید، بدوید و بپرید. دوندگان، اسکی بازان، دوچرخه سواران و کسانی که در ورزشها و فعالیتهای پرش فعالیت میکنند ممکن است دچار تاندونیت کشکک شوند.
منیسک پاره شده
منیسک غضروف سخت و لاستیکی است که به عنوان ضربه گیر بین استخوان ساق پا و ران شما عمل میکند. اگر زانوی خود را به طور ناگهانی بچرخانید در حالی که وزن را روی آن تحمل میکنید، ممکن است پاره شود.
بیشتر بخوانید: آسیب زانو در فوتبال را بهتر بشناسیم

عوامل خطر
تعدادی از عوامل میتوانند خطر ابتلا به مشکلات زانو را افزایش دهند، از جمله:
اضافه وزن
اضافه وزن یا چاقی باعث افزایش فشار روی مفاصل زانو میشود، حتی در حین فعالیتهای معمولی مانند راه رفتن یا بالا و پایین رفتن از پله ها. همچنین با تسریع در تجزیه غضروف مفاصل، شما را در معرض افزایش خطر ابتلا به آرتروز قرار میدهد.
درد کنار زانو باعث عدم انعطاف یا قدرت عضلانی میشود
کمبود قدرت و انعطاف پذیری میتواند خطر آسیب دیدگی زانو را افزایش دهد. عضلات قوی به تثبیت و محافظت از مفاصل کمک میکنند و انعطاف پذیری عضلات میتواند به شما در دستیابی به دامنه کامل حرکت کمک کند.
بیشتر بخوانید: کیست بیکر زانو چیست؟ + بهترین شیوه درمان کیست پاپلیتئال
ورزش یا مشاغل خاص
برخی از ورزشها نسبت به سایر ورزشها استرس بیشتری به زانوهای شما وارد میکنند. اسکی آلپاین با چکمههای اسکی سفت و پتانسیل سقوط، پرشهای بسکتبال و پیوتها، و ضربات مکرر زانو در هنگام دویدن یا دویدن، همگی خطر آسیب دیدگی زانو را افزایش میدهند. مشاغلی که به فشارهای مکرر روی زانوها نیاز دارند مانند ساخت و ساز یا کشاورزی نیز میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند. مصدومیت قبلی آسیب دیدگی قبلی زانو احتمال آسیب مجدد به زانو را افزایش میدهد.
عوارض زانو درد و درد کنار زانو
همه دردهای زانو جدی نیستند. اما برخی از آسیبهای زانو و شرایط پزشکی، مانند آرتروز، در صورت عدم درمان میتوانند منجر به افزایش درد، آسیب مفاصل و ناتوانی شوند. داشتن یک آسیب زانو – حتی یک آسیب جزئی – این احتمال را افزایش میدهد که در آینده آسیبهای مشابهی داشته باشید.
جلوگیری از زانو درد
اگرچه همیشه نمی توان از زانو درد جلوگیری کرد، توصیههای زیر ممکن است به جلوگیری از آسیبها و زوال مفصل کمک کند:
- حفظ وزن سالم؛ این یکی از بهترین کارهایی است که میتوانید برای زانوهای خود انجام دهید. هر مقدار اضافه وزن فشار اضافی به مفاصل شما وارد میکند و خطر آسیب دیدگی و آرتروز را افزایش میدهد.
- برای انجام ورزش خود تناسب اندام داشته باشید. برای اینکه عضلات خود را برای نیازهای شرکت در ورزش آماده کنید، برای آماده سازی زمان بگذارید.
- کاملا تمرین کنید. مطمئن شوید که تکنیکها و الگوهای حرکتی که در ورزش یا فعالیت خود استفاده میکنید، بهترین هستند. درسهای یک حرفه ای میتواند بسیار مفید باشد.
- قوی شوید، انعطاف پذیر باشید. عضلات ضعیف عامل اصلی آسیب دیدگی زانو هستند. شما از تقویت عضلات چهارسر ران و همسترینگ، عضلات جلو و پشت ران خود که به حمایت از زانو کمک میکنند، سود خواهید برد. تمرینات تعادلی و پایداری به عضلات اطراف زانو کمک میکند تا به طور موثرتری با هم کار کنند. از آنجایی که عضلات سفت نیز میتوانند به آسیب کمک کنند، کشش مهم است. سعی کنید تمرینات انعطاف پذیری را در تمرینات خود بگنجانید.
- در مورد ورزش هوشمند باشید. اگر به آرتروز، زانو درد مزمن یا آسیبهای مکرر مبتلا هستید، ممکن است لازم باشد شیوه ورزش خود را تغییر دهید. تغییر به شنا، ایروبیک در آب یا سایر فعالیتهای کمتأثیر را در نظر بگیرید – حداقل برای چند روز در هفته. گاهی اوقات محدود کردن فعالیتهای پرتأثیر باعث تسکین میشود.
بیشتر بخوانید: علت کف پای صاف
مشکلات مکانیکی در زانو درد
برخی از نمونههایی از مشکلات مکانیکی که میتوانند باعث درد زانو شوند عبارتند از:
بدن شل
گاهی اوقات آسیب یا تخریب استخوان یا غضروف میتواند باعث شکسته شدن تکه ای از استخوان یا غضروف و شناور شدن آن در فضای مفصل شود. این ممکن است هیچ مشکلی ایجاد نکند، مگر اینکه بدن شل با حرکت مفصل زانو تداخل داشته باشد، در این صورت اثر چیزی شبیه یک مداد است که در لولای در گیر کرده است.
سندرم Iliotibial band
این زمانی اتفاق میافتد که نوار سفت بافتی که از قسمت بیرونی باسن تا بیرون زانو امتداد مییابد (بند ایلیوتیبیال) آنقدر سفت میشود که به قسمت خارجی استخوان ران شما ساییده میشود. دوندگان مسافت و دوچرخه سواران به ویژه مستعد ابتلا به سندرم باند ایلیوتیبیال هستند.
دررفتگی کاسه زانو
این زمانی اتفاق میافتد که استخوان مثلثی شکلی که جلوی زانوی شما را میپوشاند (کشکک) از جای خود خارج میشود، معمولاً به سمت بیرون زانوی شما. در برخی موارد، کاسه زانو ممکن است جابجا بماند و شما بتوانید دررفتگی را ببینید.
درد لگن یا پا
اگر درد لگن یا پا دارید، ممکن است راه رفتن خود را تغییر دهید تا از مفصل دردناک خود خلاص شوید. اما این تغییر راه رفتن میتواند فشار بیشتری بر مفصل زانو شما وارد کند و باعث درد زانو شود.
خاتمه
در این مقاله در بخشهای مختلف بسیاری از مهمترین سوالات کاربران را پاسخ گفتیم. در صورتی که همچنان سوالاتی برایتان مطرح است در بخش کامنتها با ما همراه باشید. علاوه آن میتوانید به سایر مقالات ما در این وبسایت مراجعه کنید و اطلاعات تکمیلی را در این زمینه دریافت کنید.
دکتر افشین طاهری اعظم |
دکتر رامین ارژنگ |
دکتر شهرام شیروانی بروجنی |
دکتر مرتضی رمضانی |
دکتر رامین طالبیان خراسانی