سرطان ریه (Lung Cancer) با کاهش توانایی فرد برای تنفس راحت و رشد غیرطبیعی سلولها در بافت ریه آغاز میشود. این نوع سرطان در حال حاضر بین زنان و مردان شیوع بالایی دارد، از همینرو خوب است علائم و نشانههای آن را در مراحل مختلف بیماری بشناسید.
پیشرفت علم و توسعه آن باعث شده تا امروزه اکثر بیماریهای بدخیم و سرطانی تشخیص و بهموقع درمان شوند. اما سرطان ریه هنوز درمان قطعی ندارد و فقط میتوان آن را مدیریت یا کنترل کرد. نکته مهم این است که شما کوچکترین علائم و نشانهها را که مرتبط با ریه و دستگاه تنفسی است جدی بگیرید. در این صورت میتوان به کمک پزشک متخصص ریه اقدامات موثری برای جلوگیری از پیشرفت آن انجام داد. با ما در این مقاله از مجله التیاما همراه باشید تا بیشتر در مورد مهمترین علائم سرطان ریه در مردان و زنان صحبت کنیم.
فهرست محتوا:
- سرطان ریه چیست؟
- انواع سرطان ریه را بشناسید!
- سرطانریه سلول غیر کوچک (NSCLC)
- سرطانریه سلول کوچک (SCLC)
- مراحل سرطان ریه
- نشانههای سرطان ریه کدامند؟
- نشانههای عمومی سرطان ریه
- علائم سرطان ریه در مراحل اولیه
- علائم سرطان ریه بدخیم
- علائم سرطان ریه در زنان چگونه است؟
- علائم سرطان ریه در مردان چگونه است؟
- علل بروز سرطان ریه
- مصرف دخانیات
- سابقه خانوادگی بیماری
- آلودگی هوا
- روشهای تشخیص سرطان ریه
- درمان سرطان ریه
- عمل جراحی
- پرتودرمانی
- شیمیدرمانی
- درمان هدفمند
- ایمونوتراپی
- برای درمان سرطان ریه به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
- روش پیشگیری از سرطان ریه
- سرطان ریه در یک نگاه
- سوالات متداول
سرطان ریه چیست؟
سرطان ریه بر اثر تقسیم سلولی غیرطبیعی در بافت ریه ایجاد میشود. در این حالت سلولها بهدلیل جهش و تغییراتی بیشتر از عملکرد طبیعی خود ساخته خواهند شد. این سلولها که بهطور غیرقابل کنترلی تقسم میشوند، تودههایی در بافت ریه ایجاد میکنند که عملکرد صحیح اندام را مختل میکند.
انواع سرطان ریه را بشناسید!
سرطانهای زیادی وجود دارند که بر ریهها تاثیر میگذارند، اما ما معمولا از اصطلاح «سرطان ریه» برای دو نوع اصلی استفاده میکنیم:
سرطانریه سلول غیر کوچک (NSCLC)
آنها شایعترین نوع سرطان ریه هستند که خوشبختانه به بافت اطراف سرایت نمیکنند. آدنوکارسینوم و کارسینوم سلول سنگفرشی از انواع NSCLC بهشمار میآیند که معمولا در قسمت بیرونی ریه تشکیل میشوند.
بیشتر بخوانید: چگونگی تشکیل ندول ریه
سرطانریه سلول کوچک (SCLC)
این نوع سرطان سریعتر رشد میکند و درمان آن سختتر خواهد بود. اغلب به صورت تومور کوچک در ریه یافت میشود که قبلا در بافتهای دیگر اثرگذاری بالایی داشته است.
انواع دیگر سرطان ریه که میتوان آنها را درون بافت یا اطراف آن پیدا کرد، عبارتاند از:
- لنفوم (سرطان غدد لنفاوی)
- سارکوم (سرطان استخوان یا بافت نرم)
- مزوتلیومای پلور (سرطان در پوشش ریهها)
مراحل سرطان ریه
این نوع سرطان بر اساس اندازه تومور اولیه، فاصله یا عمق آن در بافت اطراف و این که آیا به غدد لنفاوی یا سایر اندامها گسترش یافته، مرحلهبندی میشود. در جدول زیر میتوانید مراحل آن را مشاهده کنید:
درجه سرطان | محل ایجاد سرطان |
مرحله صفر | سرطان در لایه بالایی ریه یا برونش قرار دارد و به خارج از آن سرایت نکرده است. |
مرحله اول | سرطان هنوز به خارج از ریهها متاستاز نداده است. |
مرحله دوم | سرطان بزرگتر از مرحله اول است و به سمت غدد لنفاوی گسترش یافته یا بیش از یک تومور خواهد بود. |
مرحله سوم | سرطان علاوهبر غدد لنفاوی به بافت ساختارهای مجاور گسترش پیدا کرده است. |
مرحله چهارم | تومور بدخیم به ریه دیگر، مایع اطراف ریه و قلب یا اندامهای دور گسترش یافته است. |
دکتر متخصص انکولوژی التیاما میتواند شما را در خصوص تشخیص درجهبندی سرطان ریه کمک کند.
نشانههای سرطان ریه کدامند؟
علائم ریه خراب به محل تشکیل تومور و شدت گسترش آن بستگی دارد. معمولا نشانههای بیماری زمانی بروز پیدا میکنند که سرطان در مرحله پیشرفته قرار گرفته باشد. با این حال میتوان گفت سرطانریه طیف گستردهای از علائم را در برمیگیرد. اگر میخواهید بدانید علائم سرطان ریه چیست به نشانههای زیر با دقت توجه کنید:
نشانههای عمومی سرطان ریه
این نشانهها در بین اکثر سرطانها مشترک است:
- ضعف
- خستگی
- کاهش وزن
- کاهش اشتها
- مشکلات خلقی و افسردگی
بیشتر بخوانید: علائم نارسایی حاد تنفسی
علائم سرطان ریه در مراحل اولیه
این بیماری در ابتدا بدون علائم است و معمولا به صورت اتفاقی در عکس رادیوگرافی قفسه سینه پیدا میشود. در صورت رشد تومورهای سرطانی به سمت بافتهای اطراف فرد با نشانههای زیر مواجه خواهد شد:
- تنگی نفس
- سرفه مداوم
- خلط خونی
- خس خس سینه
- درد قفسه سینه
- برگشت سرفه مزمن قبلی
اگر سرطان ریه در قسمت بالایی این اندام تشکیل شود نشانههای زیر ظاهر خواهند شد:
- کوچکی مردمک چشک
- افتادگی یک طرفه پلک
- عدم تعریق یک طرف صورت
- بروز درد شانه و گسترش به دستها
- اثرگذاری بر تارهای صوتی و ایجاد خش در صدا
بیشتر بدانید: بیماری copd چیست؟
علائم سرطان ریه بدخیم
- مشکل در بلع
- سرفه خونی
- تنگی نفس شدید
- کاهش شدید وزن
- سرفه های مداوم
بیشتر بخوانید: بیوپسی ریه چه کاربردی دارد؟
در برخی مواقع این نوع سرطان به استخوان متاستاز میدهد که باعث درد شدید استخوانی میشود. افراد معمولا درد شدیدی در دندهها، لگن و پشت خود احساس میکنند. این نوع متاستاز سرطانریه با نشانههای زیر همراه است که اغلب به آن علائم مرگ در سرطان ریه میگویند:
- تشنج
- سردرد
- سرگیجه
- تاری دید
- ضعف و بیحسی در قسمتهایی از بدن (مشابه با علائم سکته مغزی)
علائم سرطان ریه در زنان چگونه است؟
زنان نشانههای این بیماری را به صورت مبهم نشان میدهند. زیرا سرطان خوشخیم ریه با رشد در حاشیه این اندام قبل از بروز نشانه بسیار بزرگ میشوند. از همینرو زنان بیشتر با علائمی که میتواند بر روی کل بدن اثر بگذارد مانند خستگی و ضعف مواجه میشوند. اما در صورت بروز سرطانریه بدخیم که در مجاری هوایی و نزدیک به آن ایجاد خواهند شد، نشانههای اصلی بیماری بیرون میآیند.
آنها عبارتاند از:
- تنگی نفس
- درد سینه
- عفونت مکرر تنفسی
- سرفههای مداوم
- سرفه خونی
- کاهش وزن
- کاهش اشتها
- درد کمر یا شانه
- احساس بیماری

علائم سرطان ریه در مردان چگونه است؟
مردان بیشتر به کارسینوم سلول سنگفرشی از انواع سرطانریه مبتلا میشوند. این نوع سرطان بافتهای مجاری هوایی را تحت تاثیر قرار میدهد. از همینرو آقایانی که سیگار میکشند بیشتر در معرض خطر قرار دارند. نشانههای آن عبارتاند از:
- تب و خستگی
- خس خس سینه
- مشکل در بلع
- گرفتگی صدا
- کاهش وزن و اشتها
- سطح کلسیم بالا در خون
- تنگی نفس شدید
- سرفه شدید بدون خون یا مخاط
بیشتر بخوانید: بیماری سل چیست؟

علل بروز سرطان ریه
شایعترین دلایل شامل موارد زیر میشوند:
مصرف دخانیات
ایجاد سرطانریه به شدت با سیگار کشیدن مرتبط است تقریبا ۸۰ درصد از سرطانهای ریه ب دلیل مصرف دخانیات است. کشیدن پیپ و سیگار نیز میتواند باعث این بیماری شود، اما خطر آن به اندازه سیگار کشیدن نیست. دود تنباکو حاوی بیش از ۴۰۰۰ ترکیب شیمیایی است که بسیاری از آنها سرطانزا هستند.
سابقه خانوادگی بیماری
اگرچه بیشتر سرطانهای ریه با سیگار کشیدن مرتبط هستند، اما همه سیگاریها به سرطان ریه مبتلا نمیشوند و سرطانریه میتواند در افرادی که هرگز سیگار نکشیدهاند یا در معرض دود دست دوم قرار نگرفتهاند رخ دهد. این مشاهدات نشان میدهد که ژنتیک ممکن است در ایجاد سرطانریه نقش داشته باشد.
آلودگی هوا
سایر علل ابتلا به این نوع سرطان شامل آلودگی هوا (از وسایل نقلیه، صنایع و تولید برق) و استنشاق الیاف آزبست و سایر مواد سرطانزا مانند آرسنیک و کروم (معمولا در محل کار) است.
بیشتر بخوانید: نارسایی دستگاه تنفسی

روشهای تشخیص سرطان ریه
پزشک متخصص ریه ابتدا برای گرفتن شرح حال سوالاتی در مورد علائم و شدت آنها میپرسد. سپس با گوش دادن به تنفس شما معاینه فیزیکی انجام میدهد. آزمایشات لازم برای تشخیص این بیماری شامل موارد زیر میشوند:
- عکسبرداری ریه (شامل اشعه ایکس، MRI و سی تی اسکن ریه)
- سونوگرافی ریه (بررسی ریه با امواج صوتی)
- آزمایش تنفس (آزمایش PFT برای اندازهگیری میزان تنفس)
- آزمایش خلط سینه (تشخیص و بررسی سلولهای سرطانی در خلط)
- نمونهبرداری ریه (بیوپسی ریه برای تشخیص قطعی)
خوب است بدانید سرطان ریه تا قبل از پیشرفت بیماری علائم مشخصی ندارد. حتی برخی افراد بروز عفونتهای مکرر ناشی از سرطان را دلیل سیگار کشیدن خود میدانند. با این حال اگر به نشانههای این بیماری مشکوک شدید میتوانید از خدمات التیاما مانند انجام تست سرطان ریه در منزل استفاده کنید.
در همین راستا، برای انجام هر تست جهت تشخیص سرطانریه و درمان آن زیر نظر پزشک، میتوانید از خدمات مشاوره آنلاین پزشکی التیاما و نوبت دهی اینترنتی پزشکان التیاما استفاده کنید.

درمان سرطان ریه
در اغلب موارد سرطان ریه غیرقابل درمان است مگر اینکه بتوان با جراحی کامل سلولهای تومور را برداشت. گزینههای درمانی بر اساس شدت و محل قرار گرفتن تودههای سرطانی توسط پزشک متخصص ریه و جراح انتخاب میشوند.
بیشتر بخوانید: جراحی پیوند ریه
عمل جراحی
جراحی موثرترین درمان برای سرطان ریه است، اما محدود به سرطانهایی خواهد بود که به خارج از ریهها پخش نشده باشد.
پرتودرمانی
هدف پرتودرمانی از بین بردن سلولهای سرطانی بدون آسیب رساندن به سلولهای طبیعی است. پرتودرمانی برای افرادی که نمیتوانند جراحی انجام دهند، گزینه خوبی خواهد بود. همچنین میتواند پس از جراحی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده استفاده شود.
شیمیدرمانی
داروهای شیمیدرمانی هم برای از بین بردن سلولهای سرطانی با رشد سریع استفاده میشوند. داروهای شیمیدرمانی ممکن است به تنهایی، همراه با جراحی یا پرتودرمانی تجویز شوند. شیمیدرمانی اولین انتخاب برای این بیماری خواهد بود، زیرا زمانی تشخیص داده میشود که بهطور کلی در بدن گسترش پیدا کرده است .
درمان هدفمند
درمانهای هدفمند مولکولی معمولا نسبت به شیمیدرمانی یا پرتودرمانی آسیب کمتری به سلولهای طبیعی وارد میکنند. مهارکنندههای تیروزین کیناز داروهایی با مولکول کوچک هستند که در داخل سلولهای سرطانی کار میکنند تا سیگنالهایی را که سلولهای سرطانی برای رشد و تقسیم نیاز دارند، مسدود کنند.
ایمونوتراپی
داروهای ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بیمار برای مبارزه هنگام سرطان با هدف تقویت، هدایت یا بازیابی دفاع طبیعی بدن در برابر ین بیماری استفاده میشوند.
برای درمان سرطان ریه به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
پزشک فوق تخصص ریه در این زمینه می تواند به شما کمک کند. دقت کنید برای تشخیص بهتر بیماری و اطمینان بیشتر، بهتر است با چند پزشک مشورت کنید. خوشبختانه التیاما با سرویس مشاوره آنلاین پزشکی به شما این امکان را می دهد که با مشاوره آنلاین دکتر ریه به صورت تلفنی، تصویری و متنی در ارتباط باشید.
روش پیشگیری از سرطان ریه
رعایت موارد زیر میتواند ریسک ابتلا به این بیماری را کمتر کند:
- ترک سیگار
- محافظت از خود در برابر مواد شیمایی سمی مانند گاز رادون در محل کار
- اجتناب از قرار گرفتن در معرض دود دست دوم (دود سیگار، قلیان و پیپ)
سرطان ریه در یک نگاه
سرطان ریه اغلب پس از پیشرفت بیماری دارای طیف گستردهای از علائم است که میتواند باعث ترس و نگرانی بیمار شود. شاید در حال حاضر درمان قطعی برای لین نوع سرطان وجود نداشته باشد، اما میتوان به کمک گزینههای درمانی و روشهای مراقبت از خود آن را کنترل کرد. اهمیت این موضوع ما را برآن داشت تا در این مقاله از التیاما ابتدا شما را با انواع علائم بیماری در مراحل مختلف آشنا کنیم، سپس به معرفی گزینههای درمانی آن بپردازیم. شما هم میتوانید نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
خیر، نشانه سرطان نیست اما باید آن را یک وضعیت اورژانسی مهم دانست که در صورت عدم درمان میتواند تهدیدکننده زندگی باشد.
ویروس کرونا و سرطانریه به واسطه علائمشان به هم شبیهاند، از همینرو نگرانیهایی ایجاد کردهاند. درحال حاضر یافتههای قطعی در مورد ارتباط بین تودههایی در ریه و بیماری کرونا به اثبات نرسیده اما میتوان گفت کیست ریه از عوارض این ویروس است. اگر به ابتلا به ویروس کرونا مشکوک هستید، تست آنلاین کرونا سایت التیاما را انجام دهید.
خیر، آنها تغییرات کوچکی در بافت ریه را نشان میدهند و از طریق اشعه ایکس یا اسکن قابل تشخیص هستند. ندول ریه عملکرد ریه را برای تنفس مختلف نمیکند.
منبع: clevelandclinic | nhs | cdc