مو برداشتن استخوان یا شکستگی استرسی مشکلی است که در آن ترکهای ریز و سطحی در استخوان ایجاد میشود، اما استخوان به طور کامل نمیشکند. این عارضه اغلب در ورزشکاران بهخصوص کسانی که فعالیت آنها مستلزم دویدن و پریدن است، دیده میشود. افراد مبتلا به پوکی استخوان هم ممکن است دچار شکستگی استرسی شوند.
استخوانهای پا بیشتر از سایر قسمتهای بدن در معرض خطر مو برداشتن هستند. چون فشار زیادی را در حین دویدن و پریدن تحمل میکنند. با این حال، گاهیاوقات ممکن است با مشکل مو برداشتن استخوان ساعد دست، بازو و… هم مواجه شوید.
در این مقاله از مجله التیاما علائم، دلایل و عوارض شکستگی استرسی را مرور میکنیم. همچنین به بررسی بهترین راههای درمان این مشکل میپردازیم. تا انتهای این مطلب همراه ما بمانید.
فهرست محتوا
- علائم مو برداشتن استخوان دست و پا
- عوارض شکستگی استرسی
- علت مو برداشتن استخوان روی پا یا دست
- عوامل خطر شکستگی استرسی
- راههای تشخیص مو برداشتن استخوان
- درمان مو برداشتن استخوان
- ۱. درمان خانگی مو برداشتن پا و دست
- ۲. درمانهای پزشکی
- کلام پایانی
- سوالات متداول
علائم مو برداشتن استخوان دست و پا
وقتی از علائم مو برداشتن استخوان بازو، ساق پا یا سایر نواحی بدن صحبت به میان میآید، درد شایعترین موردی است که میتوان به آن اشاره کرد. درد میتواند به تدریج در طول زمان تشدید شود. این مشکل بهخصوص زمانی رخ میدهد که فعالیت بدنی را متوقف نکنید. درد معمولا در حین فعالیت بدتر میشود و در هنگام استراحت کاهش مییابد. سایر علائم شکستگی استرسی عبارتاند از:
- تورم
- حساسیت به لمس
- کبودی
در ادامه میتوانید عکس مو برداشتن پا را مشاهده کنید:
عوارض شکستگی استرسی
نادیده گرفتن درد ناشی از مو برداشتن استخوان ممکن است به شکستگی کامل استخوان منجر شود. در نتیجه، به درمانهای پیچیدهتری نیاز دارید و مدت زمان بیشتری طول میکشد تا بهبود یابید. بنابراین مهم است که از متخصص ارتوپدی کمک بگیرید و شکستگی استرسی را در اسرع وقت درمان کنید.
علت مو برداشتن استخوان روی پا یا دست
شکستگی استرسی اغلب به دلیل استفاده بیش از حد از اندام یا انجام اعمال تکراری ایجاد میشود. افزایش مدت یا دفعات فعالیت بدنی و استراحت ناکافی هم میتواند در بروز این مشکل نقش داشته باشد. به عنوان مثال، حتی اگر به دویدن عادت داشته باشید، افزایش ناگهانی مسافت یا تعداد دفعات دویدن در هفته ممکن است باعث آسیب استخوان شود.
بیشتر بدانید: پیچ خوردگی مچ پا
از تغییر نوع ورزش هم میتوان به عنوان یکی از دلایل شکستگی استرسی نام برد. برای مثال، اگر شما یک شناگر ماهر باشید، باز هم ممکن است در اثر شروع ناگهانی یک فعالیت شدید دیگر مثل دویدن آسیب ببینید.
عوامل خطر شکستگی استرسی
عوامل زیر احتمال ایجاد ترکهای سطحی در استخوان را افزایش میدهند:
- بعضی از ورزشها: کسانی که ورزشهای پرتحرک مثل دوومیدانی، بسکتبال، تنیس و ژیمناستیک انجام میدهند، در معرض خطر شکستگی استرسی هستند.
- جنسیت: زنان بهویژه زنان یائسه بیشتر از دیگران با مشکل شکستگی استرسی مواجه میشوند.
- ضعیف بودن استخوانها: ابتلا به پوکی استخوان یا مصرف داروهایی که روی تراکم و استحکام استخوان تاثیر میگذارند میتواند حتی هنگام انجام فعالیتهای عادی و روزمره باعث آسیب استخوان شود.
- سابقه شکستگی استرسی در گذشته: سابقه ابتلا به شکستگی استرسی احتمال بروز این عارضه را در آینده افزایش میدهد.
- کمبود مواد مغذی: کمبود ویتامین D یا کلسیم میتواند استخوانها را مستعد شکستگی کند. افراد مبتلا به اختلالات خوردن هم به همین دلیل در معرض خطر هستند. علاوه بر این، در ماههای سرد زمستان که مواجهه با نور خورشید کاهش مییابد و ویتامین D کافی در بدن تولید نمیشود، خطر این آسیب بیشتر است.
- تکنیک نامناسب: تاول، بونیون (ایجاد برآمدگی در قسمت خارجی شست پا) یا تاندونیت (التهاب تاندون) میتواند بر نحوه دویدن شما تاثیر بگذارد و در حین فعالیت باعث آسیب استخوان شود.
- تغییر سطح زمین: تغییر در سطح زمین ممکن است به استخوانهای پا فشار وارد کند. به عنوان مثال، یک تنیسور ممکن است در حین حرکت از زمین چمن به زمین سخت دچار آسیب شود.
- تجهیزات نامناسب: استفاده از کفش نامناسب احتمال شکستگی استرسی را افزایش میدهد.

راههای تشخیص مو برداشتن استخوان
اگر فکر میکنید دچار شکستگی استرسی شدهاید، مهم است که در اسرع وقت به دنبال درمان بروید. پزشک در مورد سابقه پزشکی و سلامت عمومی شما سوال میپرسد و رژیم غذایی، داروها و سایر عوامل خطری که ممکن است با آنها سروکار داشته باشید را بررسی میکند. سپس برای تشخیص دقیقتر از روشهای زیر استفاده میکند:
- معاینه بدنی: پزشک ناحیه آسیبدیده را بررسی میکند. در حین انجام این کار احتمالا فشار ملایمی وارد میکند تا ببیند که آیا باعث درد میشود یا خیر. در بیشتر موارد، درد در پاسخ به فشار نشاندهنده شکستگی استرسی است.
- تصویربرداری با اشعه ایکس: اگر این تست بلافاصله پس از آسیب انجام شود، مو برداشتن استخوان در عکس مشخص نمیشود. تصویربرداری با اشعه ایکس زمانی مفید است که چند هفته از آسیبدیدگی گذشته باشد.
- امآرآی (MRI): امآرآی بهترین تست تصویربرداری برای تشخیص شکستگی استرسی است. این تست میتواند مو برداشتن استخوان را قبل از تصویربرداری با اشعه ایکس نشان دهد.
- اسکن استخوان: در این روش دوز کمی از ماده رادیواکتیو را از طریق ورید دریافت میکنید. این ماده در مناطقی که استخوانها در حال ترمیم هستند، تجمع مییابد. البته اسکن استخوان نمیتواند به تنهایی شکستگی استرسی را تشخیص دهد. چون عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند روی نتیجه این تست تاثیر بگذارند.
بیشتر بدانید: درمان فوری شکستگی استخوان
درمان مو برداشتن استخوان
درمان ترک خوردگی استخوان مچ دست، مچ پا و سایر نواحی بدن شامل راهکارهای خانگی و پزشکی است.
۱. درمان خانگی مو برداشتن پا و دست
در بسیاری از موارد، درمان سنتی ترک خوردگی استخوان که به آن روش RICE میگویند میتواند کمککننده باشد. این تکنیک که شامل موارد زیر است به کاهش درد و تورم کمک میکند:
- استراحت کردن (Rest)
- سرمادرمانی (Ice) یا قرار دادن کیسه یخ روی ناحیه آسیبدیده
- فشردهسازی (Compression) یا استفاده از بانداژ کشی و فشاری
- بالا نگه داشتن (Elevation) عضو آسیبدیده از سطح قلب
بیشتر بدانید: علائم پوکی استخوان
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مثل ایبوپروفن و آسپرین بهترین قرص برای مو برداشتن استخوان هستند. با این حال، بعضی از افراد ممکن است ترجیح دهند از داروی گیاهی برای مو برداشتن استخوان استفاده کنند. گفته میشود مکملهای گیاهی حاوی سیمفیتوم (کامفری)، آرنیکا (گل همیشه بهار کوهی) و گیاه دم اسب به بهبود شکستگیها کمک میکنند. با این حال، توصیه میشود بدون مشورت با پزشک از آنها استفاده نکنید. چون در مقادیر زیاد سمی هستند و عوارض جدی ایجاد میکنند.

ویتامینها هم میتوانند به ترمیم استخوان آسیبدیده کمک کنند. چون فرآیندها و واکنشهای سلولی را که در استخوان اتفاق میافتند، تقویت میکنند. ویتامینهای C، D و K نقش حیاتی در روند بهبود شکستگی دارند. ویتامینهای گروه B هم برای تولید انرژی ضروری هستند.
بیشتر بدانید: نشانه های جوش خوردن استخوان
علاوه بر مصرف قرص و مکمل، بهتر است از سیگار کشیدن هم خودداری کنید. چون سیگار روی روند بهبودی تاثیر منفی دارد و حتی ممکن است به وضعیتی منجر شود که استخوان بهبود نیابد.
۲. درمانهای پزشکی
اگر درد شدید بود یا با درمانهای خانگی برطرف نشد، به دکتر ارتوپدی مراجعه کنید. درمان پیشنهادی پزشک به شدت آسیب و محل آن بستگی دارد. پزشک ممکن است به شما توصیه کند که از عصا استفاده کنید تا فشار کمتری به پای آسیبدیده وارد شود. همچنین احتمال دارد استفاده از کفشهای محافظ یا گچ را پیشنهاد دهد.
از آنجا که معمولا ۶ تا هشت هفته طول میکشد تا شکستگی استرسی بهبود یابد، مهم است که فعالیتهای خود را در این مدت تغییر دهید. دوچرخهسواری و شنا جایگزینهای خوبی برای تمرینهای پرتحرک محسوب میشود. با این حال، قبل از انجام آنها لازم است با پزشک معالج خود صحبت کنید.
در بعضی موارد، جراحی برای درمان مو برداشتن استخوان ضروری است. در این روش از ابزارهای خاصی برای حمایت از استخوان در طول فرآیند بهبودی استفاده میشود.
بیشتر بدانید: درمان پوکی استخوان
کلام پایانی
مو برداشتن استخوان در مقایسه با شکستگی کامل به درمان کمتری نیاز دارد. با این حال، هنوز هم باید مراقب آن باشید و بدون اجازه پزشک فعالیتهای شدید را از سر نگیرید. بازگشت به فعالیتهای پرتحرک بهویژه فعالیتهایی که علت آسیبدیدگی استخوان هستند، نه تنها بهبودی را به تاخیر میاندازد؛ بلکه خطر شکستگی کامل استخوان را افزایش میدهد.
اگر در مورد درمان شکستگی استرسی به راهنمایی نیاز دارید، میتوانید از طریق وبسایت التیاما با دکتر ارتوپدی مشورت کنید. شما میتوانید به وبسایت التیاما سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص ارتوپد آنلاین مشورت کنید. همچنین، التیاما این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص ارتوپد از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
به ایجاد ترکهای سطحی در استخوان اصطلاحا مو برداشتن میگویند.
اگر درد خفیف است، روشهای خانگی از جمله استراحت کردن و سرمادرمانی را امتحان کنید و مسکن بدون نسخه مثل ایبوپروفن بخورید. اما در صورت شدید بودن درد یا موثر نبودن راهکارهای خانگی باید در اسرع وقت نزد پزشک بروید.
زمان بهبودی به عوامل زیادی مثل سن، وضعیت سلامتی، مکان ترک و نوع درمان انتخابشده بستگی دارد. در بعضی موارد ممکن است بهبودی کامل چند هفته یا حتی چند ماه طول بکشد.
منابع: healthline, medicalnewstoday
دکتر افشین طاهری اعظم |
دکتر رامین ارژنگ |
دکتر شهرام شیروانی بروجنی |
دکتر مرتضی رمضانی |
دکتر رامین طالبیان خراسانی