ناباروری در زنان و مردان دلایل مختلفی مانند اختلال در تخمک گذاری، مشکلات ساختاری در دستگاه تناسلی، تعداد اسپرم کم و بیماریهای زمینهای دارد. همچنین، علت باردار نشدن در برخی افراد میتواند ناشی از سبک زندگی، تغذیه، استرس و حتی سن باشد. اختلالات باروری در برخی زنان با مشاهده مکرر علائمی مانند اختلال در سیکل قاعدگی یا دردهای شدید پریودی قابل پیشبینی است، اما ناباروری مردان معمولا نشانه خاصی ندارد و تا قبل از انجام آزمایشات لازم مشخص نمیشود.
درک عوامل اثرگذار بر ناباروری و شناخت علل احتمالی باردار نشدن، اولین گام در جهت یافتن راههای موثر برای رفع این مشکل است. اگر شما هم کنجکاوید بدانید علت باردار نشدن چیست و چه کارهایی باعث نازایی میشه، در این مقاله از مجله سلامت التیاما همراه ما باشید.
فهرست محتوا
- ناباروری چیست؟
- علائم نازایی در زنان
- قاعدگی نامنظم
- قاعدگی دردناک یا سنگین
- عدم قاعدگی
- نوسانات هورمونی
- درد هنگام مقاربت
- علائم ناباروری در مردان
- تغییر در میل جنسی
- درد یا تورم بیضه
- مشکلات حفظ نعوظ
- مسائل مربوط به انزال
- بیضههای کوچک و سفت
- مهمترین علائم باردار نبودن چیست؟
- علت ناباروری در زنان چیست؟
- اختلال در تخمکگذاری
- ناباروری مرتبط با سن
- نارسایی زودرس تخمدان
- اختلالات هورمونی
- مسدود شدن لوله فالوپ
- اندومتریوز
- ناهنجاریها و ضایعات رحمی
- ناباروری بدون دلیل
- علت ناباروری مردان چیست؟
- علت باردار نشدن بعد از بچه اول چیست؟
- چه بیماری هایی باعث نازایی میشود؟
- ناباروری یک زوج چه زمانی تایید میشود؟
- روش تشخیص ناباروری
- درمان ناباروری
- دارو درمانی
- تلقیح درون رحمی (IUI)
- فناوری کمک باروری IVF
- تزریق اسپرم به داخل سیتوپلاسم تخمک (ICSI)
- چه کسانی اصلا باردار نمیشوند؟
- چه چیزی باعث نازایی میشود؟
- راهنمای مراجعه به پزشک
- سوالات متداول
- تالارهای گفتوگو مرتبط با این مقاله
ناباروری چیست؟
برای درک بهتر اینکه ناباروری چیست؟ میتوان گفت، ناباروری به حالتی اطلاق میشود که زن و شوهر پس از یک سال تلاش منظم برای بارداری (برقراری رابطه جنسی بدون روشهای پیشگیری)، موفق به بچهدار شدن نمیشوند. معمولا زوجین وقتی که ماهها میگذرند و آزمایش های بارداری نتیجه منفی را نشان میدهند، استرس و نگرانی زیادی را تحمل میکنند. در این مرحله زوجین فوری امید خود را از دست داده و فکر میکنند که نابارور هستند. در حالی که در برخی موارد، علت باردار نشدن مشخص نیست و شاید فقط به زمان بیشتری نیاز داشته باشید. به همین دلیل بهتر است قبل از هر چیز در این زمینه با یک پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
طبق آمار سازمان جهانی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد زوجها نابارور هستند. دلایل ناباروری می تواند مربوط به مرد یا زن و هر ۲ طرف باشد. به طور کلی ۳۵ تا ۴۵ درصد از ناباروریها مربوط به زنان، ۲۰ تا ۴۰ درصد مرتبط با مردان و ۱۵ درصد نیز علت ناشناخته دارند.
بیشتر بدانید: آزمایش ژنتیک سه ماه اول بارداری
علائم نازایی در زنان
از رایجترین نشانه های نازایی در زنان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قاعدگی نامنظم
طول متوسط چرخه زنان ۲۸ روز است. تا زمانی که این چرخه ثابت باشد، جابهجایی چند روزه در تاریخ پریودی طبیعی بهشمار میآید. به عنوان مثال، خانمی که در یک ماه چرخه ۳۳ روزه، در ماه بعد چرخه ۳۱ روزه و سپس ۳۵ روزه دارد، از سیکل قاعدگی طبیعی برخوردار است.
اما خانمی که چرخهاش به قدری متفاوت است که حتی نمیتواند زمان آن را تخمین بزند، قاعدگی نامنظمی را تجربه میکند. این مشکل میتواند به مسائل هورمونی یا سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) مرتبط باشد که هر ۲ از عوامل ناباروری محسوب میشوند.
قاعدگی دردناک یا سنگین
بیشتر خانمها با شروع قاعدگی، دچار گرفتگی عضلانی میشوند، اما پریود دردناکی که زندگی روزمره را مختل کند، میتواند نشانهای از آندومتریوز باشد. این بیماری معمولا به عنوان یکی از علائم ناباروری در زنان شناخته میشود.
عدم قاعدگی
اینکه برخی زنان هر از گاهی در طول یک ماه پریود نشوند، غیر معمول نیست. عواملی مانند استرس یا تمرینات سنگین میتوانند باعث از بین رفتن موقت قاعدگی شوند. اما اگر ماهها پریود نشدهاید، وقت آن است که وضعیت باروری خود را بررسی کنید.
نوسانات هورمونی
نوسانات هورمونی در زنان میتواند از موارد بالقوه نازایی باشد. در صورت مشاهده علائم زیر با دکتر زنان خود صحبت کنید:
- مشکلات پوستی (افزایش جوش و آکنه)
- کاهش میل جنسی
- رشد موهای زائد در پشت لب، روی قفسه سینه و چانه
- کمپشتی، ریزش یا نازک شدن موها
- افزایش وزن
- ترشحات شیری رنگ از نوک سینه (ربطی به شیردهی ندارد.)
درد هنگام مقاربت
برخی از زنان در تمام زندگی خود رابطه جنسی دردناکی را تجربه کردهاند؛ از همینرو فکر میکنند این میزان درد طبیعی است. در حالی که میتواند نشاندهنده یک مشکل اساسی باشد. این مشکل ممکن است معمولا به دلیل نوسانات هورمونی، آندومتریوز یا سایر بیماریهای زمینهای ایجاد میشود و نقش موثری در ناباروری زنان دارد.
علائم ناباروری در مردان
از مهمترین علائم ناباروری در مردان باید به موارد زیر اشاره کنیم:
تغییر در میل جنسی
باروری یک مرد با سلامت هورمونی او نیز ارتباط دارد. تغییرات در قدرت جنسی مردان که غالبا توسط هورمونها کنترل میشود، میتواند بیانگر مسائل مربوط به باروری باشد.
درد یا تورم بیضه
عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند منجر به درد یا تورم در بیضهها شوند. بسیاری از آنها در ناباروری مردان موثر هستند.
مشکلات حفظ نعوظ
توانایی یک مرد در حفظ نعوظ اغلب با سطح هورمونی وی در ارتباط است. کاهش هورمونها در ایجاد مشکلات مرتبط با باروری تاثیر دارند.
مسائل مربوط به انزال

عدم توانایی در انزال میتواند یکی دیگر از نشانههای ناباروری در مردان باشد که برای بررسی آن باید حتما به اورولوژیست مراجعه کنید.
بیضههای کوچک و سفت
بیضهها اسپرمهای یک مرد را در خود جای دادهاند، بنابراین سلامت بیضه در باروری مردان مهم است. بیضههای کوچک یا سفت میتوانند نشانگر مشکلاتی باشند که باید توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار بگیرد.
مهمترین علائم باردار نبودن چیست؟
اگر خانمی باردار نباشد، علائم دوره پیش از قاعدگی (PMS) را تجربه میکند. با وجود اینکه برخی علائم بارداری و نشانههای دوره PMS مشترک هستند، اما در شدت بروز آنها تفاوتهایی وجود دارد که در ادامه برای درک بهتر شما را راهنمایی میکنیم:
- خونریزی اوایل بارداری به صورت لکهبینی ظاهر میشود و نهایتا ۲ تا سه روز ادامه دارد، اما خونریزی پریودی شدیدتر و طولانی است.
- گرفتگی عضلات در دوره PMS برخلاف اوایل بارداری که به صورت درد زیر شکم خفیف تجربه میشود، شدیدتر است و ممکن است با شروع خونریزی پریودی کاهش یابد.
- حالت تهوع و استفراغ در اوایل بارداری از روزهای ابتدایی دوره پریودی شدیدتر است.
- جوش و آکنه از دیگ علائم باردار نبودن هستند که معمولا در دوره PMS بروز پیدا میکنند و دوران اولیه بارداری تجربه نمیشوند.
علت ناباروری در زنان چیست؟
نازایی در زنان دلایل مختلفی دارد که شامل موارد زیر میشوند:
اختلال در تخمکگذاری

اختلال در تخمکگذاری از علائم اولیه ناباروری بهشمار میآید و به طور معمول بر توانایی باردار شدن زنان به صورت طبیعی تاثیر می گذارد. چرا که بدون تخمکگذاری موفقیتآمیز، هیچ تخمکی برای انجام لقاح و باروری وجود ندارد. اختلالات تخمک گذاری به معنای این است که تخمکگذاری در بدن یک زن به ندرت اتفاق میافتد یا اینکه اصلا تخمکگذاری ندارد. این اختلال را باید رایجترین علت باردار نشدن زنان دانست. در واقع میتوان گفت، از هر چهار زوج نابارور، یک زوج به دلیل اختلال در تخمکگذاری بچهدار نمیشوند.
این عارضه میتواند ناشی از بیماریهای زنانه زیر باشد:
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- اختلالات هورمونی مانند پرکاری و یا کم کاری تیروئید
- نارسایی تخمدان
- اختلال عملکرد هیپوتالاموس
ناباروری مرتبط با سن
با افزایش سن یک خانم، تعداد تخمکها و در نتیجه قدرت باروری او به سرعت کاهش مییابند. این روند کاهشی در اواسط دهه ۳۰ بارزتر میشود، به طوری که متخصصان تخمین زده میزنند، در حدود یک سوم زوجهای درگیر ناباروری، سن خانم بالای ۳۵ سال است.همچنین، با افزایش سن خانم، کیفیت تخمکهای او کاهش پیدا میکند. این مساله علاوه بر کاهش قدرت باروری، باعث افزایش احتمال ناهنجاریهای کروموزومی میشود. مطالعات نشان دادهاند که تقریبا ۷۰٪ از سقطها به دلیل ناهنجاریهای کروموزومی رخ میدهد.
بیشتر بدانید: از کجا بفهمم حامله نمیشم؟
نارسایی زودرس تخمدان
این اختلال به عنوان نارسایی تخمکگذاری اولیه شناخته میشود. در واقع، نارسایی زودرس تخمدان زمانی رخ میدهد که بدن خانم دچار پاسخ خود ایمنی یا کاهش و از دست رفتن زود هنگام ذخیره تخمکها شود. این عارضه میتواند ناشی از عوامل ژنتیکی یا شیمی درمانی باشد.
اختلالات هورمونی
دیگر علت باردار نشدن یک خانم را میتوان ناشی از اختلالات هورمونی دانست. نوسان در سطح هورمونها بنا به دلایل مختلف، میتواند بر چرخه قاعدگی، تخمکگذاری و در نتیجه قدرت باروری یک خانم تاثیر بگذارد. رایجترین علل اختلالات هورمونی شامل موارد زیر هستند:
- اختلال عملکرد هیپوتالاموس (این عارضه در زنان منجر به بروز اختلال در سطح هورمونهای گنادوتروپین، هورمونهای هیپوفیزی LH و FSH میشود و در نتیجه بر تخمکگذاری و قدرت باروری تاثیر منفی میگذارد. از علائم این اختلال میتوان به قاعدگی نامنظم یا قطع کامل آن اشاره کرد.)
- اختلال در عملکرد هیپوفیز (نقص در تولید هورمونهای LH و FSH که از هیپوفیز ترشح میشوند، روند تخمکگذاری را با مشکل روبهرو میکنند.)
- اختلال در عملکرد غده تیروئید
- افزایش سطح هورمون پرولاکتین
- سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
بیشتر بدانید: هورمون زنانه
همانطور که پیشتر گفتیم، سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) از مهمترین علت باردار نشدن زنان است. این عارضه در بین عموم مردم به نام تنبلی تخمدان شناخته میشود. سندرم PCOS با دوره های پریودی نامنظم، مقاومت به انسولین، رشد غیرطبیعی موهای زائد در صورت و یا بدن، چاقی و آکنه همراه است. معمولا شدت و تعداد این علائم در هر خانم به شکل متفاوتی بروز پیدا میکند.
بیشتر بدانید: علت ناباروری زنان
مسدود شدن لوله فالوپ
لوله های فالوپ همان لولههای رحمی هستند که تخمدانها را به رحم متصل میکنند. این لولهها ممکن است بنا به دلایل مختلف مانند جراحی یا ابتلا به عفونت مقاربتی (STI) آسیب ببیند. ایجاد ناهنجاری و صدمه به این لولهها میتواند مانع از رسیدن اسپرم به تخمک شود. همچنین در پی انسداد لولههای فالوپ، ممکن است با وجود انجام لقاح، تخمک بارور شده نتواند به سمت رحم حرکت کند.
بیشتر بدانید: مهمترین علت ناباروری مردان
اندومتریوز
آندومتریوز دیگر علت باردار نشدن بدون جلوگیری است که میتواند توانایی بارداری زنان به صورت طبیعی را تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری هنگامی اتفاق میافتد که بافتی مشابه غشا داخل رحم، در بیرون یا روی رحم رشد کند. آندومتریوز همچنین میتواند بر پوشش داخلی رحم تاثیر بگذارد و روند لانهگزینی تخمک بارورشده را مختل کند.
بیشتر بدانید: اسپرم مرد چقدر باید باشد برای بارداری
ناهنجاریها و ضایعات رحمی
ناهنجاریها و ضایعات ساختاری رحم، از عوامل مهم موثر بر قدرت باروری یک خانم هستند و میتوانند باعث ناباروری شوند. این ناهنجاریها عبارتاند از:
- رحم تک شاخ یا دو شاخ
- رحم دوگانه
- رحم دارای سپتوم
- رحم کمانی
- پولیپهای رحمی
- فیبروم ها (میومها)
ناباروری بدون دلیل

گاهیاوقات، علت باردار نشدن قابل توضیح نیست. این بدان معناست که پزشکان در جواب خانمهایی که میپرسند چرا باردار نمیشم، دلیل واضحی برای ناباروری پیدا نکردهاند و آزمایشهای انجامشده، همگی نتایج طبیعی را نشان میدهند.
علت باردار نشدن با وجود سالم بودن برای بسیاری از زوجها ناراحتکننده است؛ زیرا آنها نمیدانند مراحل بعدی درمان چگونه پیش میرود و آیا اصلا راه درمانی وجود دارد یا خیر. در حال حاضر، حدود ۱۰ تا ۳۰ درصد زوجین درگیر ناباروری غیر قابل توضیح هستند.
اگر چه داشتن ناباروری بدون دلیل گیجکننده و ناامیدکننده است، اما خوشبختانه بدین معنا نیست که نمیتوانید باردار شوید. اگر دلایل باردار نشدن بعد از اقدام برای حاملگی مشخص نباشد، باز هم میتوانید به کمک درمان نازایی و ناباروری، این مشکل را برطرف کنید.
علت ناباروری مردان چیست؟
مشکلات باروری مردان را میتوان دیگر علت باردار نشدن زنان دانست. برای باردار شدن هر ۲ شریک باید سالم باشند. در واقع میتوان گفت، علت ناباروری فقط به خانم که نوزاد را باردار میشود، مرتبط نیست. کاهش تولید و کیفیت اسپرم نقش مهمی در باروری مردان دارد. اگر کنجکاوید بدانید چگونه میتوان به افزایش قدرت باروری مردان کمک کرد، میتوانید مقاله «تقویت اسپرم در ده روز» را در التیاما مطالعه کنید.
به طور کلی، عواملی که باعث ناباروری در مردان میشوند، شامل موارد زیر هستند:
- اختلال در تولید اسپرم
- واریکوسل
- عفونتهای مجاری ادراری و برخی بیماریهای مقاربتی
- انسداد مسیر اسپرم
- اختلال در نعوظ
- بیماریهای مزمن و ژنتیکی
- انزال زودرس یا پسرفت انزال
- عدم عملکرد صحیح بیضهها
برخی متخصصان علاوه بر موارد فوق، عوامل دیگری همچون جراحات، سبک زندگی، بیماریها، استرس و شرایط زیستمحیطی را علت عقیم شدن مردان میدانند.
علت باردار نشدن بعد از بچه اول چیست؟
با گذشت زمان، ممکن است تغییرات طبیعی مانند افزایش سن در زنان رخ دهند و موجب ناباروری آنها پس از بچه اول شوند. تغییرات طبیعی یا عوامل خارجی میتوانند بر وضعیت فیزیکی و هورمونی زنان تاثیر بگذارند و تا حدی شانس بارداریهای بعدی را کاهش دهند.
چه بیماری هایی باعث نازایی میشود؟

برخی شرایط پزشکی و بیماریها میتوانند بر باروری تاثیر منفی بگذارند و موجب نازایی شوند. شایعترین بیماریهای مرتبط با ناباروری عبارتاند از:
- بیماریهای خود ایمنی مانند لوپوس
- دیابت کنترلنشده
- عدم تعادل تیروئید
- عفونتهای لگنی (PID)
- اضافه وزن شدید
- عفونت مقاربتی (STI)
- ایدز
- اختلالات سلامت روان مانند افسردگی اساسی و اضطراب شدید
ناباروری یک زوج چه زمانی تایید میشود؟
هنگامی که یک خانم، ۱۲ ماه به صورت منظم رابطه جنسی بدون روشهای پیشگیری داشته باشد اما بارداری رخ ندهد، میتوان گفت که این زوج درگیر ناباروری هستند. البته این زمان برای خانمهای بالای ۳۵ سال، حدود ۶ ماه است.
علاوه بر این، خانمهایی که در گذشته باردار شدهاند، اما حالا قادر به بارداری نیستند و همینطور خانمهایی که سقط مکرر دارند، نیز به عنوان نابارور شناخته میشوند. با این حال، نمیتوان یک زوج را صرفا به این دلیل که پس از رابطه جنسی بدون جلوگیری، بچهدار نشدهاند، نابارور دانست. برای تایید نهایی نازایی و مشکل ناباروری به آزمایشات مخصوص نیاز است که باید زیر نظر پزشک متخصص زنان، زایمان و نازایی انجام شود.
روش تشخیص ناباروری
در جواب خانمهایی که میپرسند از کجا بفهمم حامله نمیشم، میتوان گفت جهت دستیابی به علل ناباروری باید زن و مرد همزمان مورد معاینه قرار گیرند. در واقع، گرفتن تاریخچه پزشکی، معاینه جسمی، انجام سونوگرافی و آزمایشات اولین قدم در ارزیابی زوجین برای بررسی علت نازایی محسوب میشوند. زوجین باید در صورت داشتن هرگونه بیماری خاص مانند دیابت، پرکاری یا کمکاری تیروئید، نارسایی کلیه، بیماری قلبی و اختلالات خونریزی پزشک معالج را مطلع کنند؛ زیرا موارد ذکر شده می توانند بر روند بارداری تاثیر بگذارند.
همچنین مصرف برخی از داروها ممکن است در بروز بارداری اختلال ایجاد کنند؛ در صورت مصرف هرگونه دارو، بهویژه داروهای ضد افسردگی و فشار خون به تیم معالج پزشکی خود اطلاع دهید. در نهایت پزشک برای ارزیابی ناباروری به نتایج یک سری آزمایشات نیاز دارد که در جدول زیر آنها را مشاهده میکنید:
تست ارزیابی ناباروری | توضیحات |
اسپرموگرام | بررسی تعداد، حرکت و شکل اسپرمها |
عکس رنگی رحم | تشخیص شکل حفره رحم و باز بودن لولههای رحمی |
سونوگرافی واژینال | بررسی رحم و تخمدانها از لحاظ وجود کیست و فیبروم |
آزمایش خون FSH، AMH، LH و استرادیول | بررسی ذخیره تخمدان |
سونوگرافی ترانس واژینال | شمارش فولیکولهای آنترال تخمدان |
درمان ناباروری
در حال حاضر روشهای مختلف برای درمان ناباروری در زنان و مردان وجود دارند که رایجترین آنها شامل موارد زیر میشوند:
دارو درمانی
پیشرفت علم پزشکی باعث شده تا بتوان این مشکل را در اغلب زنان و مردان به کمک دارو برطرف کرد. موثرترین داروهای که توسط پزشک تجویز میشوند؛ عبارتاند از:
- کلومیفن سیترات
- گنادوتروپینها
- متفورمین
- لتروزول
- بروموکریپتین و کابرگولین
تلقیح درون رحمی (IUI)
این روش یکی از پیشرفتهترین راهکارهای درمان ناباروری است که با نام لقاح مصنوعی شناخته میشود. در روش تلقیح درون رحمی، اسپرم سالم غلیظ را زمانی که زن داروهای کمک باروری دریافت کرده و تخمک آزاد شده، با کاتر خاصی درون رحم قرار میدهند. پزشک معمولا از این روش برای درمان ناباروری خفیف مردانه و ناباروری با علت ناشناخته استفاده میکند.
فناوری کمک باروری IVF
در این روش، لقاح در محیط آزمایشگاه انجام میشود و نطفه پس از آن که سه روز در محیط آزمایشگاه رشد کرد به رحم منتقل خواهد شد. مناسبترین زمان شروع دارو درمانی بین روز اول تا سوم قاعدگی است. دوره درمانی معمولا در ۲ سیکل قاعدگی انجام میشود.
در سیکل اول قاعدگی داروهایی تجویز میکنند تا مانع از تخمک گذاری شود و مصرف این داروها تا زمان قاعدگی دوم ادامه دارد. بعد از آن، مرحله دوم دارو درمانی با تجویز داروهای محرک تخمکگذاری آغاز میشود. در طی هفت تا هشت روز بعد از مصرف داروهایی که باعث افزایش فولیکولهای حاوی تخمک شدهاند، سونوگرافی انجام میدهند تا وضعیت تکاملی و تعداد فولیکولها مورد بررسی قرار گیرند.
اگر اندازه و تعداد فولیکولها مناسب باشد، بهترین زمان برای برداشتن تخمکها است. برداشت تخمکها در اتاق عمل و تحت بیهوشی انجام میشود. در صورتی که درمان با موفقیت همراه نباشد، بعد از ۲ ماه این روند تکرار خواهد شد و اگر برای بار دوم موفقیت حاصل نشود، در طی یک سال، سه بار می توان IVF را تکرار کرد.
تزریق اسپرم به داخل سیتوپلاسم تخمک (ICSI)
این روش بر پایه لقاح خارج رحمی است که در آن تخمک زن با اسپرم مرد در محیط آزمایشگاه ترکیب شده و پس از لقاح، جنین به دست آمده با ابزار مخصوص به طور مستقیم در سیتوپلاسم تخمک تزریق میشود.
چه کسانی اصلا باردار نمیشوند؟
زنان و مردان ممکن است به دلایل پزشکی و بیولوژیکی نتوانند هرگز بچهدار شوند. علت باردار نشدن در چنین شرایطی شامل موارد زیر است:
- فقدان مادرزادی رحم یا تخمدانها
- آسیب جدی به رحم
- هیسترکتومی (برداشتن رحم)
- اختلالات ژنتیکی و کروموزومی مانند سندرم کلاین فلتر و سندرم ترنر
- یائسگی زودرس
- آسیب جدی به بیضهها و توقف تولید اسپرم
- سرطانهای مرتبط با تخمدانها، رحم و بیضهها
- بیماریهای خود ایمنی شدید

چه چیزی باعث نازایی میشود؟
اگر برای شما هم سوال پیش آمده که چه کارهایی باعث نازایی میشه، باید بگوییم علاوه بر تمام مواردی که تاکنون به عنوان علت باردار نشدن معرفی کردیم، سبک زندگی یکی از عوامل تاثیرگذار بر نازایی است. برخی عادات غلط و عوامل محیطی میتوانند به شدت بر قدرت باروری تاثیر منفی بگذارند و حتی در بلندمدت منجر به ناباروری شوند. مهمترین عوامل اثرگذار بر قدرت باروری زنان و مردان عبارتاند از:
- سیگار کشیدن
- مصرف بیش از حد الکل
- مصرف مواد مخدر غیرقانونی مانند کوکائین، ماریجوانا، اکستازی، کتامین و آمفتامینها
- اضافه وزن یا کمبود وزن شدید
- رژیم غذایی ناسالم و فاقد مواد مغذی
- استرس و اضطراب شدید
- تجربه تروما
- قرار گرفتن بیش از حد در معرض برخی مواد شیمیایی و سمی
- ورزشهای سنگین و شدید
- مصرف برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی و استروئیدها
- خواب ناکافی و الگوی خواب نامنظم
راهنمای مراجعه به پزشک
ناباروری میتواند به دلایل مختلفی از جمله عوامل زنانه، مردانه یا ترکیبی از هر ۲ رخ دهد. از مشکلات تخمکگذاری، انسداد لولههای فالوپ و اختلالات هورمونی گرفته تا کاهش کیفیت اسپرم و برخی بیماریها نقش مهمی در کاهش شانس باروری دارند. همچنین، دیگر علل این مشکل را میتوان ناشی از استرس، سبک زندگی، آلودگیهای محیطی و عوامل ژنتیکی دانست. اگر پس از یک سال رابطه جنسی منظم و بدون روشهای پیشگیری، باردار نشدهاید، بهتر است برای انجام آزمایشات لازم و تشخیص علت باردار نشدن به پزشک خوب زنان و زایمان مراجعه کنید.
برای این کار میتوانید به وبسایت التیاما سر بزنید و از بهترین پزشکان متخصص مانند دکتر زنان آنلاین مشورت بگیرید. همچنین، التیاما این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری نزد دکتر زنان نوبت بگیرید.
سوالات متداول
در برخی موارد، علت اصلی ناباروری مشخص نیست و از آن تحت عنوان ناباروری غیر قابل توضیح یاد میکنند. منظور از ناباروری بدون علت این است که هنوز دلیل اصلی باردار نشدن کشف نشده است.
بله. استرس میتواند بر تعادل هورمونی بدن تاثیر منفی بگذارد و باعث اختلال در تخمکگذاری یا کاهش کیفیت اسپرم شود. این عوامل، شانس بارداری را تا حد زیادی کاهش میدهند.
اگر پس از یک سال رابطه جنسی منظم و بدون پیشگیری باردار نشدهاید، بهتر است آزمایش خون (FSH) و آزمایش ارزیابی ذخیره تخمدان بدهید تا از وضعیت باروری خود مطلع شوید.
تالارهای گفتوگو مرتبط با این مقاله
- چرا خط دوم کیت تخمک گذاری کمرنگه؟
- چرا موی گربه باعث نازایی میشود؟
منابع: clevelandclinic | health