کهیر در کودکان که به آن اورتیکاریا (Urticaria) نیز گفته میشود، اغلب بهدلیل عفونتهای ویروسی روی پوست ایجاد شده و معمولا خودبهخود از بین میرود. این لکههای برجسته روی پوست ممکن است قرمز و متورم باشند و در عرض چند ساعت یا چند روز ناپدید شوند. با این حال، اگر کهیرها (Hives) به مدت چندین هفته باقی بمانند یا بهطور مکرر ظاهر شوند، لازم است به پزشک اطفال مراجعه کنید.
در ادامه این مقاله از مجله التیاما به بررسی علت کهیر در کودکان و روشهای درمان آن میپردازیم. علاوه بر این، میتوانید تصاویر کهیر در کودکان را نیز در ادامه مقاله مشاهده کنید.
فهرست محتوا
- علت کهیر در کودکان چیست؟
- سایر علل بروز کهیر در کودکان
- علائم و نشانههای کهیر نوزاد
- تشخیص کهیر در کودکان زیر ۲ سال
- بهترین درمان برای کهیر در کودکان
- ۱. بهترین دارو برای کهیر در کودکان
- ۲. درمان کهیر در کودکان با طب سنتی
- کهیر در کودکان چند روز طول میکشد؟
- چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
- سوالات متداول
علت کهیر در کودکان چیست؟
کهیر در نوزادان و کودکان زمانی رخ میدهد که بدن در واکنش به تماس با چیزی، هیستامین ترشح کند. بهطور کلی علت بروز روی پوست کودکان و نوزادان عبارتاند از:
- کهیر در نوزادان و کودکان زمانی رخ میدهد که بدن در واکنش به تماس با چیزی، هیستامین ترشح کند. بهطور کلی علت بروز روی پوست کودکان و نوزادان عبارتاند از:
- عفونتهای ویروسی: سرماخوردگی، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی یا ویروسهای گوارشی میتوانند باعث بروز کهیر شوند.
- عفونتهای باکتریایی: این نوع عفونتها میتوانند باعث واکنشهای التهابی در بدن شده و سیستم ایمنی را تحریک کنند.
- غذاها: ممکن است کودک شما به غذایی که با آن تماس پیدا کرده یا آن را خورده است، واکنش آلرژیک نشان دهد.
- داروها: داروهای آنتیبیوتیک و ضدالتهابی غیراستروئیدی میتوانند باعث ایجاد کهیر روی پوست شوند.
- نیش حشرات یا نیش زنبور: نیش حشرات میتوانند باعث بروز واکنشهای آلرژیک در بدن کودکان شود.
- عوامل محیطی: محیطهای خیلی سرد و گرم یا تغییرات محیطی نیز میتوانند باعث بروز کهیر پوستی شوند.
- آلرژنهای دیگر: این موارد شامل گردههای گیاهان و تحریککنندههایی مانند مواد شیمیایی و عطرها میشود.
- بیماریهای خودایمنی: در برخی از بیماریهای خودایمنی، سیستم ایمنی بدن بهطور نادرست به بافتهای خودی حمله میکند و ممکن است این واکنشها بهصورت کهیر روی پوست نمایان شوند.
سایر علل بروز کهیر در کودکان
کهیرها ممکن است به دلیل استرس و اضطراب نیز در کودکان ایجاد شوند. با این حال، احتمال بروز کهیر به دلایل عصبی در کودکان شیوع کمتری دارد. علاوه بر این، ظاهر کهیر عصبی با کهیر کودکان متفاوت است. برای مشاهده عکس کهیر عصبی میتوانید به مقاله علائم و نشانههای کهیر عصبی مراجعه کنید.
در نظر داشته باشید که ابتلا به کهیر در بارداری، رابطه مستقیمی با بروز کهیر در نوزادان ندارد. با این حال، توصیه میکنیم برای کنترل علائم و تامین سلامت جنین، در صورت ابتلا به کهیر فورا به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
کهیر بعد از تب در کودکان یکی از علائم عفونت شدید بدن است. زمانی که کودک دچار تب میشود، سیستم ایمنی بدن او در حال فعالیت شدید است و ممکن است به عفونتهای خاصی واکنش نشان دهد که باعث بروز کهیر میشود. اگر بعد از تب کردن، کهیرها روی پوست کودک شما ظاهر شدهاند، توصیه میکنیم فورا به یک متخصص اطفال مراجعه کنید.
علائم و نشانههای کهیر نوزاد
علائم کهیر در نوزادان و کودکان بهطور کلی شامل موارد زیر است:
- تورم پوست
- خارش پوست
- برجستگیهایی با اندازههای متغیر روی پوست، به رنگ قرمز یا صورتی با مرکز سفید
- سوزش پوست یا احساس سوزن سوزن شدن
- حالت تهوع
- استفراغ
- احساس درد در شکم
کهیرها ممکن است شبیه نیش حشرات به نظر برسند و میتوانند بهطور متمرکز در یک نقطه از بدن نوزاد یا در نقاط مختلف بدن ظاهر شوند. مناطق شایع کهیر شامل صورت، دستها، پاها و ناحیه تناسلی است؛ اما ممکن است در هر نقطهای از بدن ظاهر شوند. در نظر داشته باشید که بافت پوست صورت نسبت به پوست سایر قسمتهای بدن، نازکتر است؛ بنابراین کهیر صورت در کودکان بیشتر مشاهده میشود.
کهیرها ممکن است در یک ناحیه ناپدید شوند و بهسرعت در ناحیه دیگری از بدن ظاهر شوند. در نظر داشته باشید که کهیر ممکن است یکی از نشانههای شرایط جدیتری به نام آنافیلاکسی (Anaphylaxis) یا شوک آنافیلاکتیک نیز باشد. اگرچه آنافیلاکسی در نوزادان نادر است؛ اما یک واکنش بسیار شدید است که میتواند به مشکلات تنفسی، تورم گلو و از دست دادن هوشیاری منجر شود. اگر بروز کهیر روی پوست نوزاد بیشتر از یک هفته ادامه داشت، فورا به متخصص اطفال مراجعه کنید.

تشخیص کهیر در کودکان زیر ۲ سال
کهیر در نوزادان و کودکان معمولا با روشهای زیر تشخیص داده میشود:
روش تشخیصی | توضیحات |
معاینه بالینی | بیشتر اوقات، پزشک میتواند کهیر را با مشاهده پوست تشخیص دهد. علاوه بر این، ممکن است از شما سوالاتی درباره تاریخچه پزشکی فرزندتان، بیماریهای اخیر، داروها، قرار گرفتن در معرض آلرژنها و عوامل استرسزا بپرسد. |
ثبت روزانه | اگر فرزند شما کهیر مزمن دارد، پزشک ممکن است از شما بخواهد که فعالیتهای روزانه کودک خود را ثبت کنید. این گزارش شامل مواردی مانند آنچه کودک میخورد، مینوشد و مکانهای بروز کهیر بر روی بدن میشود. |
آزمایشهای تشخیصی | پزشک ممکن است از آزمایشهای تشخیصی مانند آزمایش خون برای تشخیص علت اصلی کهیر استفاده کند. |
آزمایشهای فیزیکی | برای بررسی بیشتر، پزشک ممکن است یک تکه یخ را روی پوست کودک بگذارد تا ببیند که پوست چگونه به سرما واکنش نشان میدهد یا یک جسم سنگین را روی رانهای کودک قرار دهد تا ببیند آیا فشار باعث بروز کهیر میشود یا خیر. |
بهترین درمان برای کهیر در کودکان
در بسیاری از موارد، کهیرهای خفیف نیازی به درمان خاصی ندارند و به طور طبیعی از بین میروند. روشهای درمان کهیر در کودکان و نوزادان عبارتاند از:
۱. بهترین دارو برای کهیر در کودکان
اغلب پزشکان از داروهای آنتیهیستامین خوراکی برای مدیریت کهیر کودکان استفاده میکنند. دیفن هیدرامین (Benadryl) و ستیریزین (Zyrtec) بهترین شربت برای کهیر کودکان به شمار میروند. در نظر داشته باشید که برای درمان کهیر در کودکان زیر ۲ سال معمولا از این داروها استفاده نمیشود؛ زیرا مصرف آنها برای این دسته از کودکان تایید نشده است.
اگر داروهای ضد هیستامین برای کودک مناسب نباشند، پزشک برای کنترل علائم از داروهای استروئیدی استفاده میکند.
۲. درمان کهیر در کودکان با طب سنتی
روشهای درمان کهیر کودکان در خانه عبارتاند از:
الف) اجتناب از محرکها
نوزاد و کودک خود را از هر چیزی که ممکن است باعث ایجاد کهیر روی پوست او شود، دور نگهدارید. اگر یک محرک خاص برای ایجاد کهیرها شناسایی شود، اجتناب از آن اولین راه درمان است.
ب) تغییر رژیم غذایی
از آنجا که کهیرها ممکن است به دلیل آلرژی غذایی روی پوست ایجاد شوند، پاسخ به سوال برای درمان کهیر چه بخوریم، یکی از مهمترین گزینههای درمان به شمار میرود. سبزیجات، گوشت تازه، ماهی، محصولات لبنی به غیر از پنیر و ماست، نان، پاستا و برنج از بهترین مواد غذایی هستند که برای درمان کهیر باید در رژیم غذایی کودک خود بگنجانید. علاوه بر این، غذاهای زیر را از رژیم غذایی کودک خود حذف کنید:
- غذاهایی که باعث آزاد شدن هیستامین میشوند مانند صدف، توتفرنگی، شکلات و آناناس
- غذاهای حاوی سالیسیلات مانند گوجهفرنگی، چای، آبپرتقال و انواع ادویه

پ) مصرف داروهای گیاهی
استفاده از ژل آلوئهورا و گیاه بابونه روی نواحی التهابی میتواند به تسکین خارش کهیرها کمک کند.
کهیر در کودکان چند روز طول میکشد؟
کهیرها به ۲ دسته تقسیم میشوند. کهیرهای حاد معمولا ظرف چند ساعت تا چند روز بهبود مییابد؛ اما کهیرهای مزمن ممکن است برای چند هفته یا حتی ماهها روی پوست باقی بمانند. اگر کهیر در کودک شما بیش از یک هفته طول کشیده یا با علائم دیگری همراه است، توصیه میکنیم برای بررسی دقیق علت آن به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: علت کهیر مزمن
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در این مقاله به بررسی علت بروز کهیر و روشهای از بین بردن کهیر در کودکان پرداختیم. همانطور که اشاره شد، کهیرها معمولا خودبهخود از بین میروند و نیاز به درمان خاصی ندارند. با این حال، اگر علائم کودک شما شدید هستند یا بیشتر از یک هفته ادامه داشتند، لازم است برای بررسی دقیقتر به متخصص اطفال مراجعه کنید. در صورت نیاز، متخصص اطفال شما را به متخصص پوست و مو ارجاع خواهد داد.
برای این کار میتوانید به وبسایت التیاما سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص اطفال آنلاین مشورت کنید. همچنین، میتوانید از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص اطفال از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
بروز کهیر در نوزادان و کودکان معمولا نشانه ابتلا به عفونتهای ویروسی یا باکتریایی است.
در مرحله اول تلاش کنید بفهمید که آیا چیزی خاصی باعث بروز کهیر شده است یا خیر. اگر کهیرها پس از ۴۸ ساعت از بین نرفتند یا با علائم دیگری مانند تب و مشکل در تنفس همراه بودند، فورا به پزشک مراجعه کنید.
حساسیتهای غذایی، ابتلا به عفونت، تغییرات دما، آلرژیهای محیطی و برخی بیماریهای مزمن میتوانند باعث بروز کهیر شوند.
بروز کهیر به خودی خود خطرناک نیست و معمولا با درمانهای ساده و تغییر در سبک زندگی بهبود مییابد.
تشخیص علت بروز کهیر، مصرف دارو و تغییر در سبک زندگی میتوانند برای درمان قطعی کهیر موثر باشند.
زمان بهبود کهیر به عوامل مختلفی از جمله علت ایجاد آن، شدت بیماری، نوع کهیر و درمان تجویزشده بستگی دارد.
حساسیت به غذاها یا داروها، ابتلا به عفونتهای ویروسی یا باکتریایی، گرد و غبار، گرده گلها، موی حیوانات، قرار گرفتن در معرض گرمای زیاد یا سرمای شدید، استرس و ابتلا به بیماریهای خودایمنی از جمله دلایل بروز کهیر در نوزادان و کودکان است.
استفاده از داروهای تجویزشده، حذف عوامل محرک از محیط کودک و تغییر رژیم غذایی میتواند به درمان این بیماری در کودکان کمک کند.
منبع:
healthline | kidshealth