کهیر عصبی (Anxiety Rash) که به آن کهیر ناشی از استرس نیز گفته میشود، واکنش پوستیای است که در پاسخ به سطح بالای استرس و اضطراب بروز پیدا میکند. این نوع کهیرها معمولا بهصورت برآمدگیهای قرمز یا برجسته روی پوست ظاهر میشود.
علت دقیق بروز کهیرهای عصبی روی پوست هنوز مشخص نشده است؛ اما بهطور کلی استرس میتواند باعث آزاد شدن برخی مواد شیمیایی در بدن مانند هیستامین و بروز واکنشهای پوستی شود. در ادامه این مقاله از مجله التیاما به بررسی علت این بیماری و روشهای درمان آن خواهیم پرداخت. علاوه بر این، میتوانید عکس کهیر عصبی را نیز در ادامه مقاله مشاهده کنید.
فهرست محتوا
- کهیر عصبی چیست؟
- چه عواملی باعث بروز کهیر عصبی میشوند؟
- کهیر عصبی در کودکان
- علائم و نشانههای کهیر ناشی از اضطراب
- بهترین درمان کهیر عصبی
- ۱. مراقبت از پوست
- ۲. مصرف دارو
- ۳. درمان کهیر عصبی در طب سنتی
- ۴. استفاده از تکنیکهای مدیریت استرس
- چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
- سوالات متداول
کهیر عصبی چیست؟
قبل از بررسی عوامل بروز کهیر عصبی به پرسش کهیر چیست، پاسخ میدهیم. کهیر یک واکنش پوستی است که باعث ایجاد جوشها یا پلاکهای قرمز و خارشدار روی پوست میشود. این جوشها معمولا بهطور ناگهانی ظاهر میشوند و ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت باقی بمانند.
کهیرها معمولا به علت واکنش آلرژیک بدن به داروها، غذاها، مواد شیمیایی و… روی پوست ظاهر میشوند. با این حال، استرس نیز میتواند باعث بروز کهیر شود. استرس و اضطراب میتوانند منجر به پاسخی در سیستم عصبی سمپاتیک شده که باعث آزاد شدن هیستامین میشود. هیستامین ترکیبی است که بهطور طبیعی توسط بدن در پاسخ به آسیب، آلرژیها و واکنشهای التهابی تولید میشود؛ اما میتواند توسط استرس نیز تحریک شود.
تشخیص کهیر عصبی از سایر انواع کهیر، دشوارتر است. اگر هیچ یک از موارد زیر باعث بروز کهیر در شما نشدهاند، میتوان حدس زد که استرس عامل اصلی این بیماری در شما است. رایجترین علل بروز کهیر عبارتاند از:
- مواد شیمیایی
- قرار گرفتن در معرض هوای بسیار گرم یا بسیار سرد
- غذاها
- عفونتهای ویروسی یا باکتریایی
- داروها
- برخی از بیماریهای خودایمنی
- گرده گلها و گیاهان
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید
چه عواملی باعث بروز کهیر عصبی میشوند؟
عواملی که باعث بروز کهیر عصبی صورت یا سایر نواحی بدن میشوند، عبارتاند از:
- استرس و اضطراب: استرس میتواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده و باعث تولید هیستامین شود.
- عوامل روانشناختی: احساسات منفی، ناراحتیهای روحی و مشکلات روانی مانند افسردگی یا اضطراب مزمن میتوانند کهیر عصبی را تشدید کنند.
- واکنشهای شدید به موقعیتهای خاص: برخی افراد در مواجهه با موقعیتهای خاص مثل امتحان، مصاحبههای کاری یا مشکلات خانوادگی به کهیر مبتلا میشوند.
- تغییرات هورمونی: برخی از تغییرات هورمونی نیز میتوانند باعث افزایش حساسیت بدن به عوامل استرسزا و در نتیجه بروز کهیر مزمن شوند.

کهیر عصبی در کودکان
کهیر در کودکان اغلب به دلایل محیطی مانند آلودگیهای محیطی یا نیش حشرات ایجاد میشود. با این حال، هنگامی که کودکی دچار استرس یا اضطراب میشود، ممکن است کهیر بزند که به شکل برآمدگیهای خارشدار روی پوست ظاهر میشود.
کهیر مشکل پوستی جدیای نیست و معمولا بدون نیاز به درمان خاصی از بین میرود. با این حال، اگر شدت کهیرها زیاد است یا بهسرعت در حال گسترش هستند، فورا به یک متخصص کودکان مراجعه کنید. همچنین در نظر داشته باشید که ابتلا به کهیر در بارداری برای جنین خطرناک نبوده و نوزادان پس از تولد ناقل این بیماری نخواهند بود.
علائم و نشانههای کهیر ناشی از اضطراب
کهیرها میتوانند در هر قسمتی از بدن ظاهر شوند. با این حال، کهیر صورت، گردن و سینه اغلب به دلیل اضطراب و استرس ایجاد میشود. این کهیرها ابتدا بهصورت برجستگیهای قرمز کوچک بروز پیدا میکنند؛ اما معمولا پس از خاراندن آنها، به برآمدگی یا لکههای بزرگتر تبدیل میشوند. کهیرهای عصبی معمولا ویژگیهای زیر را دارند:
- خارش: این نوع کهیر ممکن است خارش داشته باشد یا اینکه باعث احساس سوزش یا گزیدگی شود.
- لکههای قرمزرنگ: این برآمدگیها اغلب بهصورت لکههای قرمز ظاهر میشوند.
- تورم: پوست در نواحیای که کهیر زده است، متورم میشود. همچنین ممکن است تورم در زیر پوست رخ دهد که به آن آنژیوادم (Angioedema) میگویند.
بیشتر بدانید: ماست و بستنی برای کهیر خوبه؟
بهترین درمان کهیر عصبی
اگر مبتلا به کهیر ناشی از استرس شدهاید، مهم است که در کوتاهمدت با مراجعه به متخصص پوست به تسکین علائم خود بپردازید و در عین حال به دنبال راههایی برای کاهش استرس و اضطرابتان در بلندمدت باشید. روشهای درمان این بیماری عبارتاند از:
۱. مراقبت از پوست
پوشیدن لباسهای گشاد و اجتناب از آب داغ میتواند برخی از علائم فیزیکی ناخوشایند کهیر را کاهش دهد. قرار دادن کمپرس سرد روی ناحیهای که کهیر ظاهر شده نیز میتواند به تسکین خارش آن کمک کند.
۲. مصرف دارو
آنتیهیستامینهایی مانند دیفنهیدرامین (Diphenhydramine)، لوراتادین (Loratadine) و فکسوفنادین (Fexofenadine) میتوانند به تسکین علائم این بیماری کمک کند. علاوه بر این، کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزون (Prednisone) قرص برای کهیر عصبی هستند. استفاده از استروئیدهای موضعی مانند کرم هیدروکورتیزون (Hydrocortisone Cream) نیز میتواند به تسکین خارش کهیرها کمک کند.

۳. درمان کهیر عصبی در طب سنتی
برخی از روشهای طب سنتی برای درمان کهیر عبارتاند از:
- مصرف دمنوشهایی مانند بابونه و سنبلالطیب
- مصرف روغنهای طبیعی مانند روغن اسطوخودوس و روغن نارگیل
- استفاده موضعی از ژل آلوئهورا
۴. استفاده از تکنیکهای مدیریت استرس
برای کاهش استرس شدید میتوانید از تکنیکهای مدیریت استرس مانند تنفس عمیق استفاده کنید. علاوه بر این، پیادهروی روزانه و مدیتیشن نیز میتواند به کاهش علائم کمک کند.
بیشتر بدانید: درمان قطعی کهیر در کودکان
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
در این مقاله به بررسی علت و علائم کهیر عصبی پرداختیم. این نوع کهیر اغلب خودبهخود و پس از کاهش استرس بهبود مییابد. با این حال، اگر کهیرهای شما همراه با دیگر علائم واکنش آلرژیک مانند تورم صورت یا لبها، خسخس سینه یا مشکل در تنفس است باید فورا به دکتر متخصص پوست مراجعه کنید. این علائم ممکن است نشانه واکنش آلرژیک جدی و حتی تهدیدکننده زندگی باشد.
برای این کار میتوانید به وبسایت التیاما سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، التیاما این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
در مواقع استرس و اضطراب، بدن ممکن است هیستامین آزاد کند که باعث ایجاد التهاب در پوست و بروز کهیر میشود.
مراقبت از پوست، مدیریت علائم استرس، مصرف دارو، تغییر رژیم غذایی و ورزش میتواند به کاهش نشانههای کهیر ناشی از استرس کمک کند.
verywellmind | medicalnewstoday
دکتر طاهره محقق |
دکتر نادر زرین پور |
دکتر حمید وحیدی |
دکتر سعید رجب زاده |
دکتر امیر دریانی |
دکتر فاطمه نبوی |
دکتر وحید مشایخی