فکر میکنید اگر مشکلی در قلب شما رخ داده باشد، متوجه آن خواهید شد؟ یعنی درباره علائم ناراحتی قلبی اطلاعات کافی دارید؟ همانطور که میدانید همه مشکلات قلبی با علائم واضح هشداردهنده همراه نیستند. همیشه درد شدید قفسه سینه که به دنبالش به زمین بیفتید، مانند آنچه در فیلمها میبینید، اتفاق نمیافتد. بعضی از علائم مشکل قلبی حتی در قفسه سینه هم ایجاد نمیشوند. بنابراین، همیشه تشخیص برای متخصص قلب آسان نیست. برای آشنایی با رایجترین علائم مشکل قلبی، شما را به خواندن مقاله امروز مجله التیاما دعوت میکنیم.
فهرست محتوا
- مهمترین علائم ناراحتی قلبی
- ۱. ناراحتی قفسه سینه
- ۲. حالت تهوع، سوء هاضمه، سوزش سر دل یا درد معده
- ۳. درد گسترش یافته به سمت بازو
- ۴. احساس گیجی یا سبکی سر
- ۵. درد گلو یا فک
- ۶. خستگی زودرس
- ۷. خروپف
- ۸. تعریق
- ۹. سرفههای ادامهدار
- ۱۰. تورم مچ پا
- ۱۱. ضربان قلب نامنظم
- کلام پایانی درباره علائم ناراحتی قلبی
- سوالات متداول
مهمترین علائم ناراحتی قلبی
معمولا علائم مشکل قلبی شامل موارد زیر است:
۱. ناراحتی قفسه سینه
این مورد رایجترین نشانه وجود مشکل قلبی است. اگر شریان مسدود شده داشته باشید یا دچار سکته قلبی شوید، ممکن است در قفسه سینه خود احساس درد، گرفتگی یا فشار کنید.
طبق گفته چمبرز، مدیر آزمایشگاه کاتترگذاری قلب در انستیتوی قلب و عروق ایالت پن در هرشی، توصیف افراد از این درد متفاوت است. بعضی از افراد معتقدند این درد مثل این است که فیلی روی آنها نشسته است و بعضی دیگر درد را سوزشی توصیف میکنند.
این احساس معمولا بیش از چند دقیقه طول میکشد. همچنین ممکن است هنگام استراحت یادر حین فعالیت بدنی اتفاق بیفتد. چمبرز معتقد است اگر درد مختصر است یا هنگام لمس و فشار بیشتر میشود، مشکل از قلب نیست. با این وجود باید توسط پزشک قلب و عروق معاینه شوید. اگر علائم شدید هستند و پس از چند دقیقه برطرف نشدند، باید با اورژانس (شماره ۱۱۵) تماس بگیرید.
همچنین به خاطر داشته باشید که مشکلات قلبی، حتی حمله قلبی، لزوما با درد قفسه سینه همراه نیستند. این مورد به ویژه در میان زنان بسیار شایع است.
بیشتر بخوانید: بیماری قلبی و پیوند قلب
۲. حالت تهوع، سوء هاضمه، سوزش سر دل یا درد معده
مشکلات گوارشی هم از علائم ناراحتی قلبی هستند. بعضی از افراد هنگام بروز مشکل قلبی حالت تهوع، سوء هاضمه، سوزش سر دل یا درد معده دارند. حتی گروهی از بیماران ممکن است استفراغ کنند. طبق اطلاعات به دست آمده، زنان بیشتر از مردان این نوع علائم را گزارش میکنند.
ناراحتی معده میتواند دلایل زیادی داشته باشد که بسیاری از آنها هیچ ارتباطی با قلب ندارند. شاید این درد به خاطر غذایی است که خوردهاید. اما باید توجه کنید که میتواند از علائم حمله قلبی هم باشد. بنابراین اگر چنین احساسی دارید و در معرض ابتلا به مشکلات قلبی هستید، بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: بیماری های قلبی و ضربان ساز
۳. درد گسترش یافته به سمت بازو
یکی دیگر از علائم رایج حمله قلبی دردی است که به سمت چپ بدن گسترش مییابد. طبق تجربیات چمبرز، این درد تقریبا همیشه از قفسه سینه شروع شده و به سمت خارج حرکت میکند. اما بعضی از بیماران عمدتا در ناحیه بازو درد دارند که این خود نشاندهنده حملات قلبی است.
بیشتر بخوانید: احیای قلبی ریوی- آموزش گام به گام CPR

۴. احساس گیجی یا سبکی سر
در بسیاری از موارد، احساس گیجی باعث از دست دادن لحظهای تعادل یا احساس ضعف میشود. البته گاهی اوقات این اتفاق به علت نخوردن غذا یا نوشیدنی کافی یا برخاستن از جای خود به طور ناگهانی رخ میدهد. اما اگر همراه با سبکی سر، احساس ناپایداری، ناراحتی قفسه سینه یا تنگی نفس است، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید. این عارضه میتواند به این معنی باشد که فشار خون شما کاهش یافته است. از اینرو، قلب قادر به پمپاژ موثر خون نیست.
بیشتر بخوانید: آنژین صدری چیست؟
۵. درد گلو یا فک
معمولا درد گلو یا فک مربوط به قلب نیست. به احتمال زیاد، علت آن اختلال ماهیچهای، سرماخوردگی یا مشکل سینوسی است. اما اگر در مرکز قفسه سینه خود هم حس درد یا فشاری دارید که به داخل گلو یا فک گسترش یافته است، میتواند نشانه حمله قلبی باشد. در چنین شرایطی بهتر است برای اطمینان با اورژانس تماس بگیرید و درخواست کمک کنید.
۶. خستگی زودرس
اگر بعد از انجام کاری که در گذشته مشکلی برای انجام آن نداشتید، مانند بالا رفتن از پله ها یا حمل مواد غذایی از ماشین به منزل، ناگهان احساس خستگی یا کوفتگی کردید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. این نوع تغییرات قابل توجه برای پزشکان بسیار مهمتر از هر گونه دردی است که ممکن است بیمار احساس کند. خستگی مفرط یا ضعف غیرقابل توجیه، گاهی اوقات به مدت چند روز، میتواند یکی از علائم ناراحتی قلبی باشد. این نشانه به ویژه در خانمها بسیار شایع است.
بیشتر بخوانید: بیماری های قلبی، الکتروکاردیوگرام و EKG های تخصصی

۷. خروپف
این که هنگام چرت زدن کمی خروپف کنید، طبیعی است. اما خروپف غیرمعمول با صدای بلندی که به نظر میرسد در حال نفس نفس زدن یا خفه شدن هستید، میتواند نشانهای از آپنه خواب باشد. این اتفاق زمانی میافتد که هنگام خواب تنفس شما چند بار به مدت کوتاهی قطع میشود. این موضوع باعث میشود به بار قلب اضافه شود.
در چنین شرایطی پزشک بررسی میکند که آیا شما به مطالعه خواب نیاز دارید یا خیر. در صورت داشتن این مشکل، ممکن است برای روان کردن تنفس هنگام خواب به دستگاه کمک تنفسی CPAP نیاز داشته باشید.
۸. تعریق
اگر عرق سرد بدون هیچ دلیل مشخصی اتفاق بیفتد، میتواند نشانه حمله قلبی باشد. اگر عرق سرد در کنار هر یک از علائم دیگر رخ داد، باید با اورژانس تماس بگیرید تا بلافاصله به بیمارستان منتقل شوید. بهتر است تا قبل از روشن شدن موضوع از رانندگی بپرهیزید.
۹. سرفههای ادامهدار
در بیشتر موارد، سرفههای ادامهدار از علائم ناراحتی قلبی نیست. اما اگر بیماری قلبی دارید یا میدانید در معرض خطر ابتلا به آن هستید، بهتر است همه احتمالات را در نظر بگیرید.
سرفههای طولانیمدت همراه با خلط سفید یا صورتی میتواند نشانه نارسایی قلبی باشد. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که قلب در تامین نیازهای بدن ناتوان است و در نتیجه خون به داخل ریهها نشت میکند.
بیشتر بخوانید: آیا کلسترول بالا باعث بیماری قلبی می شود؟

۱۰. تورم مچ پا
از نشانه های بیماری قلبی در پا میتوان به تورم پا و مچ پا اشاره کرد که از عدم پمپاژ خون به طور موثر ناشی میشود. چون وقتی قلب نتواند خون را به درستی پمپاژ کند، خون در وریدها انباشته شده و تورم ایجاد میشود. نارسایی قلبی دفع آب و سدیم توسط کلیهها را هم مختل کرده و موجب تورم شکم میشود.
بیشتر بدانید: پایین آوردن چربی خون سریع
۱۱. ضربان قلب نامنظم
این که در موقعیتهای هیجانانگیز یا استرسزا ضربان قلب افزایش یابد، کاملا طبیعی است. اما اگر احساس کنید این افزایش ضربان عادی نیست و اکثر اوقات اتفاق میافتد، بهتر است موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
در بیشتر موارد، این موضوع از یک رفتار اشتباه مانند مصرف زیاد کافئین یا خواب ناکافی ناشی شده و به سادگی کنترل میشود. اما گاهی اوقات، میتواند از علائم مشکل قلبی باشد. برای مثال، ممکن است وضعیتی به نام فیبریلاسیون دهلیزی را نشان دهد که به درمان نیاز دارد. بنابراین، بهتر است از پزشک خود بخواهید که آن را به دقت بررسی کند.
بیشتر بخوانید: برنامه غذایی بیماران قلبی

کلام پایانی درباره علائم ناراحتی قلبی
شما عزیزان برای کسب اطلاعات در مورد علائم مشکل قلبی میتوانید از راهنماییهای متخصصان قلب استفاده کنید. البته برای دریافت این راهنماییها لزومی ندارد که صبر کنید تا در زمان مناسب مراقبتهای درمانی مورد نیاز خود را به دست آورید. بلکه میتوانید آن را در یک چشم بر هم زدن به صورت آنلاین از طریق التیاما انجام دهید.
تیم التیاما پس از بررسی نیازهای مختلف بیماران و پزشکان، امکان نوبتدهی از لیست دکتر قلب را در سایت خود فراهم کرده است. اگر علائم ناراحتی قلبی را مشاهده کردید، برای انتخاب پزشک مورد نظر خود به لیست بهترین پزشکان مراجعه کرده و با توجه به اولین نوبت خالی پزشک، نظرات بیماران، تلفن مطب و آدرس مطب، نوبت خود را به صورت آنلاین رزرو کنید. حتی شمیتوانید به صورت مشاوره آنلاین دکتر قلب مشورت کنید و از او کمک بگیرید.
سوالات متداول
احساس درد، فشار یا ناراحتی در قفسه سینه که بیش از چند دقیقه طول میکشد یا میآید و میرود، میتواند از علائم ناراحتی قلبی باشد. علائم قلب درد در مردان و زنان همیشه شدید یا قابل توجه نیست (به ویژه در بین زنان). علائم درد قلب در زنان معمولا به صورت احساس فشار یا سفتی توصیف میشود. حتی این احتمال وجود دارد که زنان بدون اینکه دردی داشته باشند، دچار حمله قلبی شوند.
اگر درد قفسه سینه بیش از پنج دقیقه طول کشید و با استراحت کردن یا مصرف دارو از بین نرفت، فورا با اورژانس تماس بگیرید یا از کسی بخواهید که شما را به نزدیکترین بیمارستان ببرد. درد قفسه سینه میتواند نشانه حمله قلبی باشد. سایر علائم حمله قلبی عبارتند از: تعریق، حالت تهوع یا استفراغ، تنگی نفس، سبکی سر، ضربان قلب سریع یا نامنظم و احساس درد در پشت، فک، گردن، بالای شکم، بازو یا شانه.
در بیشتر زنان و مردان، درد یا ناراحتی قفسه سینه اولین علامت حمله قلبی است. با این حال، زنان بیشتر از مردان علائم کمتر شناخته شده مشکلات قلبی را تجربه میکنند. از علائم ناراحتی قلبی در زنان جوان میتوان به احساس درد در بالاتنه، تنگی نفس، سبکی سر، عرق سرد، خستگی، حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد.
اگرچه علائم و نشانههای نارسایی قلبی در بین مردان و زنان یکسان است، اما زنان بیشتر از مردان علائمی مانند تنگی نفس و مشکل در ورزش کردن را تجربه میکنند.
هر چقدر عوامل پرخطر بیشتری داشته باشید، امکان بروز مشکلات قلبی-عروقی در شما بیشتر است. این عوامل عبارتند از: سن بالای ۶۰ سال، اضافه وزن، دیابت، کلسترول بالا و پرفشاری خون.
مشکلات قلبی کودکان و نوجوانان معمولا به ۲ دسته تقسیم میشوند: بیماریهای قلبی مادرزادی و بیماری قلبی اکتسابی (مثل بیماری روماتیسمی قلبی و بیماری کاوازاکی). از علائم بیماری قلبی در نوجوانان دختر و پسر میتوان به درد قفسه سینه هنگام فعالیت بدنی، تنگی نفس، تپش قلب و غش کردن هنگام ورزش اشاره کرد.