زمانی که در مورد بیماری های گوارشی خودمان فکر میکنیم یکی از اولین سوالاتی که به ذهن ما میرسد این است که : چرا من دچار این بیماری گوارشی شدم؟ عدهای برای پاسخ به این سوال به سراغ شانس و بخت بد و … میروند. اما اکثر ما به دنبال پاسخی علمی و منطقی برای آن میگردیم.
در اینجا قصد داریم ۹ علت اختلالات گوارشی و شایعترین بیماری های گوارشی را با هم بررسی کنیم.
در نظر داشته باشید شما از طریق التیاما میتوانید با بهترین متخصصان گوارش تهران در ارتباط باشید و از ایشان مشاوره آنلاین یا نوبت حضوری بگیرید
-
رژیم غذایی نامناسب یکی از علل اختلالات گوارشی:
- فیبر ناکافی در رژیم غذایی روزانه : فیبر یکی از مواد مناسب برای کارکرد صحیح رودهها و دستگاه گوارش است که باید به مقدار کافی در غذای روزانه از آنها استفاده کنیم. کمبود فیبر در رژیم غذایی مشکل یبوست را ایجاد می کند.
- حساسیت غذایی به لبنیات : گروهی از افراد به مرور قدرت هضم لاکتوز را پس از شیرخوارگی از دست میدهند و در صورت مصرف شیر دچار گاستریت (ورم معده) ، ناراحتی معده و اسهال می شوند.
بیشتر بخوانید : نارسایی حاد کبد چیست؟
-
سبک زندگی غلط به عنوان عامل اختلال گوارشی:
ورزش کردن علاوه بر افزایش بافت عضلانی، کاهش چربی، افزایش تراکم استخوان ها و … در افزایش توانایی دستگاه گوارشی در هضم غذا هم میتواند تاثیر چشمگیری داشته باشد.
ما با افزایش تحرک روزانه و ورزش کردن میتوانیم به هضم سریعتر غذا کمک نموده و از یبوست و سایر بیماریهای دستگاه گوارش کم کنیم.
برای شناخت بیشتر علل بیماری های گوارشی و یا درمان بیماری گوارشی خود باید حتما به فوق متخصص گوارش خوب مراجعه کنید.
شما از طریق التیاما میتوانید با بهترین متخصصان گوارش تهران در ارتباط باشید و از ایشان مشاوره آنلاین یا نوبت حضوری بگیرید.
-
عوارض جانبی داروها از علل بیماری های گوارشی:
مصرف برخی دارو ها میتواند در عملکرد دستگاه گوارش تاثیر منفی داشته باشد از جمله:
- داروهای ضدحاملگی حاوی آلومینیوم و کلیسم: که میتوانند باعث خنثی شدن اسید معده و سختی هضم غذا شوند.
- داروهای ضدافسردگی و ضددرد مانند مواد مخدر: از عوارض جانبی شناخته شده و شایع این داروها ، مشکلات گوارشی و درد معده است.
- قرص آهن هم می تواند عوارض گوارشی مانند تهوع ، یبوست و گاهی ایجاد اسهال نماید.
- مصرف بیش از حد مسهل: این داروها به مرور موجب تضعیف عضلات روده شده و مشکلات گوارشی زیادی ایجاد میکنند.

-
استرس و فشارهای روحی:
استرس و اضطراب میتواند عوارض و علائم مشکلات گوارشی مانند زخم معده را افزایش دهد.
-
مسافرت و تغییر در محل زندگی:
این جابجایی عوارضی برای دستگاه گوارش دارد که از دیرباز با اصطلاح ((آب به آب شدن)) شناخته میشده و میتواند موجب تحریک دستگاه گوارش شود.
-
باکتریها، آمیبها، ویروسها، قارچها و انگل ها:
همگی ابن موارد میتوانند در دستگاه گوارش ما رشد و تکثیر شوند و هر یک از آنها میتواند عوارض خاصی را برای دستگاه گوارش ما داشته باشد. گروهی از باکتریها برای دستگاه هاضمه مفید هستند و برخی مضر هستند. از جمله موثرترین باکتریها میتوان به هلیکوباکتر پیلوری (Helicobacter pylori) اشاره کرد که تکثیر زیاد و نفوذ آن در جداره معده و سایر اندامها، دلیل اصلی زخمهای معده و سایر اندام های گوارشی است.
-
رفتارهای غلط از علل مشکل گوارشی:
بسیاری از افراد در برابر اجابت مزاج در موقعیتهای مختلف مقاومت میکنند؛ مانند تاخیر انداختن به علت درد بواسیر که میتواند موجب عوارض شدیدی برای دستگاه گوارشی شود.
-
بارداری از علل اختلالات گوارشی:
در هفته های ۲ تا ۱۲ بارداری، حالت تهوع یکی از علائم شایع در زنان باردار است. بارداری میتواند باعث کاهش حرکات دودی رودهها شده و در نتیجه موجب یبوست میشود. از طرفی افزایش هورمون پروژسترون موجب اختلال در دریچه پایین مری شده و به دلیل فشار جنین به معده ، بازگشت اسید معده به مری (ریفلاکس) رخ میدهد.

-
جراحی دستگاه گوارش:
جراحی میتواند عملکرد عضو جراحی شده را مختل نموده موجب اختلالات عملکردی سیستم گوارش شده و هضم غذا را با اختلال مواجه کند. این اختلال به عضو جراحی شده بستگی دارد . به عنوان مثال جراحی روده میتواند موجب کند شدن یا توقف حرکات دودی روده شود و همچنین ممکن است موجب چسبندگی رودهها شود.
سخن نهایی
التیاما برای بهبود و تسریع روند درمان بیماران، با همکاری متخصصان گوارش خوب تهران، امکان نوبت دهی اینترنتی برجسته ترین پزشکان متخصص، فوق تخصص و پروفسور بیماریهای دستگاه گوارش و کبد در تهران را فراهم کرده است. برای انتخاب دکتر گوارش، کبد و آندوسکوپی بدون نیاز به مراجعه حضوری و تماس با مطب برای دریافت نوبت، به لیست پروفسور گوارش، کبد و آندوسکوپی مراجعه کرده و با توجه به اولین نوبت خالی پزشک، نظرات بیماران، تلفن مطب و آدرس مطب نوبت خود را آنلاین رزرو کنید.
همچنین شما میتوانید با استفاده از التیاما از این متخصصان با تجربه، مشاوره آنلاین بگیرید. با ما در تماس باشید.
منبع: my.clevelandclinic
دکتر علی اصغر اعتمادی فرد |
دکتر علیرضا رضایی