عفونت واژن یکی از مشکلات شایع در بین زنان است که میتواند بر اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. این عارضه اغلب با احساس سوزش، خارش، درد و ترشحات غیر طبیعی همراه میشود، اما با وجود علائم مشابه میتواند ناشی از دلایل گوناگونی باشد. از همینرو معمولا پزشک متخصص زنان و زایمان پس از معاینه و تشخیص نوع عفونت از شیوه درمانی متفاوت و دارو برای عفونت واژن زنان استفاده میکند. داروهای مرتبط با این بیماری زنانه بسیار گسترده هستند. به همین دلیل اغلب زنان با این سوال موجه میشوند که بهترین دارو برای عفونت واژن چیست؟ اگر شما هم کنجکاو شدهاید در مورد داروی موثر برای عفونت واژن و خارش آن بدانید، در این مقاله از مجله سلامت التیاما همراه ما باشید تا شما را با روش دارو درمانی عفونت واژن در زنان آشنا کنیم.
فهرست محتوا
- برای عفونت واژن چه قرصی بخوریم؟
- عفونت قارچی
- عفونت باکتریایی
- عفونت تریکومونیازیس
- کدام قرص برای بوی بد واژن مناسب است؟
- بهترین قرص برای عفونت رحم
- بهترین پماد برای سوزش و خارش واژن
- کدام قرص برای خارش واژن مناسب است؟
- رایجترین قرص برای عفونت واژن
- قویترین داروی ضد قارچ واژن چیست؟
- بهترین پماد واژینال برای عفونت
- کدام دارو گیاهی برای عفونت واژن خوب است؟
- بهترین دارو برای عفونت واژن در بارداری چیست؟
- کدام دارو برای عفونت واژن دختران مناسب است؟
- راهنمای مراجعه به پزشک
- سوالات متداول
برای عفونت واژن چه قرصی بخوریم؟
حدود ۳۰ درصد زنان در سنین باروری به مشکل عفونت واژن مبتلا میشوند. اغلب آنها پس از احساس علائمی مانند درد هنگام رابطه جنسی، سوزش ادرار، ترشحات سبز، خاکستری، سفید، بد بو و لکهبینی مکرر به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه میکنند. در این مواقع پزشک برای تجویز دارو و انتخاب موثرترین روش درمانی، ابتدا باید نوع عفونت واژن را تشخیص دهد. در ادامه شما را بهترین دارو برای عفونت واژن بر اساس نوع این عارضه آشنا میکنیم:
بیشتر بدانید: ترشحات سبز رنگ واژن
عفونت قارچی
عفونت قارچی واژن به دلیل نفوذ قارچی به نام کاندیدا آلبیکنس (Candida Albicans) در مخاط واژن و ایجاد پاسخ التهابی ایجاد میشود. بهترین دارو برای عفونت واژن قارچی عبارت است از:
- کرم میکونازول واژینال (Miconazole)
- قرص واژینال نیستاتین (Nystatin)
- قرص بوتوکونازول (Butoconazole)
- کپسول فلوکونازول ۱۵۰ میلیگرم (Fluconazole)
- کرم واژینال کلوتریمازول یا قرص واژینال کلوتریمازول (Clotrimazole)
میزان اثربخشی درمان همه داروهایی که در این بخش معرفی کردیم، یکسان است. افرادی که نمیتوانند از فرم پماد واژینال استفاده کنند، میتوانند به سراغ خرید قرصهای واژینال زیر نظر پزشک بروند. با این حال، برخی زنان نسبت به میکونازول دچار حساسیت میشوند؛ از همینرو اغلب پزشکان کرم یا قرص کلوتریمازول را برای عفونت مخمری واژن تجویز میکنند. زمانی که شدت التهاب و خارش ناشی از واژینیت قارچی بسیار زیاد است، کورتونهای موضعی مانند تریامسینولون یا فلوسینولون بهترین دارو برای عفونت واژن و خارش بهشمار میآیند. لازم به ذکر است فرم مختلف این داروهای موثر برای درمان عفونت واژن زنان باید زیر نظر پزشک متخصص زنان و زایمان یا متخصص عفونت واژن استفاده شود.
همچنین اگر پس از زایمان سزارین دچار علائم عفونت قارچی شدهاید، باید زیر نظر پزشک متخصص زنان دارو مصرف کنید؛ زیرا ترکیبات برخی قرصها یا کرمها از طریق شیر به نوزاد منتقل میشوند و ممکن است تاثیر منفی داشته باشند. جهت آگاهی بیشتر در خصوص علائم، علت و روشهای درمانی عفونت واژن در این دوران میتوانید مقاله «ترشحات زرد رنگ بعد از سزارین نشانه چیست» را در التیاما مطالعه کنید.
عفونت باکتریایی
عفونت باکتریایی به دلیل رشد بیش از حد باکتریهایی که به طور طبیعی در واژن وجود دارند، ایجاد میشود. در اغلب موارد بهترین داروی عفونت واژن باکتریایی عبارت است از:
- کرم واژینال تریپل سولفا (Triple Sulfa)
- کرم واژینال کلیندامایسین (Clindamycin)
- ژل مترونیدازول یا قرص مترونیدازول (Metronidazole)
این نوع عفونت معمولا پس از یک ماه دوباره عود میکند. از همینرو پزشک زنان، استفاده از ژل مترونیدازول را برای جلوگیری از عود عفونت به مدت ۶ ماه و هفتهای ۲ بار ضروری میداند. همچنین اگر این نوع عفونت با نشانههای عفونت ادراری همراه شد، برای جلوگیری از عوارض رابطه جنسی در زمان عفونت واژن باید زیر نظر پزشک، قرص سفیکسیم (Cefixime) یا آزیترومایسین (Azithromycin) استفاده کنید.
اگر پس از زایمان طبیعی متوجه ترشحات زرد رنگ مشکوک به عفونت واژن شدید، مقاله «ترشحات زرد رنگ بعد از زایمان طبیعی» را در التیاما بخوانید تا با علت، علائم و روشهای درمانی آن آشنا شوید.
عفونت تریکومونیازیس

این نوع عفونت، منشا انگلی دارد و میتواند از طریق رابطه جنسی به آقایان منتقل شود. معمولا پزشک مترونیدازول (Metronidazole) یا تینیدازول (Tinidazole) را به عنوان اولین دارو برای عفونت واژن تریکومونایی تجویز میکند. درمان با استفاده از مترونیدازول به مدت یک هفته شروع میشود که در این حین، شریک جنسی خانم هم باید به صورت همزمان از داروی مترونیدازول استفاده کند. در اغلب موارد پزشک توصیه میکند خانمها سه ماه بعد از مصرف داروهای تجویزشده برای عفونت واژن تریکومونایی مجدد معاینه شوند.
کدام قرص برای بوی بد واژن مناسب است؟
در اغلب موارد بوی بد واژن ناشی از عفونت باکتریایی است که برای درمان آن باید حتما از داروی مخصوص این نوع عفونت استفاده کنید. بهترین دارو برای عفونت واژن بو دار، داروی مترونیدازول (Metronidazole) و سیپروفلوکساسین (Ciprofloxacin) است که میتواند اثرات واژینیت باکتریایی را درمان کند. لازم به ذکر است این دارو باید حتما زیر نظر پزشک متخصص زنان تجویز شود، بنابراین از استفاده خودسرانه آن بپرهیزید.
بهترین قرص برای عفونت رحم
قرص مناسب برای درمان عفونت رحم به نوع عفونت و عامل ایجادکننده آن بستگی دارد. در حال حاضر، داروهای مختلفی برای این عارضه وجود دارند که باید توسط پزشک تجویز شوند. پزشک دوز و مقدار قرص برای عفونت رحم مانند بهترین دارو برای عفونت واژن بر اساس شدت عفونت و وضعیت سلامتی فرد مشخص میکند. معمولا برای درمان عفونت باکتریایی رحم، آنتیبیوتیکهایی مانند مترونیدازول، کلیندامایسین یا داکسیسایکلین تجویز میشوند.
همچنین آزیترومایسین یکی دیگر از آنتیبیوتیکهای قوی بهشمار میآید که میتواند عفونت رحم و التهاب لگن ناشی از باکتریهایی مانند کلامیدیا و مایکوپلاسما را درمان کند و برای بهبود عفونتهای مقاربتی موثر است. از دیگر قرصهای اثربخش برای درمان عفونت رحم میتوان به زاکسیم اشاره کرد که برای درمان عفونتهای باکتریایی مانند عفونت ادراری و تناسلی تجویز میشوند و به بهبود عفونت رحمی ناشی از باکتریهایی همچون کلامیدیا یا نایسریا گونورهآ کمک میکند. در ادامه تعدادی دیگر از قرصهای موثر که ممکن است با صلاحدید پزشک متخصص برای درمان عفونت رحمی و تناسلی تجویز شوند را معرفی میکنیم:
- قرص افلوکساسین: برای عفونتهای رحمی و واژینال ناشی از باکتریهای مقاوم به درمان تجویز میشود.
- قرص لووفلوکساسین: این دارو با نام تجاری تاوانکس برای انواع عفونت باکتریایی مانند عفونت رحمی و دستگاه ادراری تجویز میشود و اثربخشی قویای بر باکتریهای گرم مثبت و منفی دارد.
- قرص سفکسیم: برای عفونت دستگاه ادراری، تناسلی و رحمی در شرایطی که عفونت ناشی از باکتری حساس به این دارو است، تجویز میشود.
- قرص سیپروفلوکساسین: برای عفونت تنفسی، ادراری و تناسلی مناسب است و برای درمان عفونت رحمی در شرایطی که عفونت ناشی از باکتری حساس به این دارو باشد، تجویز میشود.
برخی از زنان عفونت رحم را پس از سزارین تجربه میکنند. اگر به تازگی زایمان سزارین انجام دادهاید و با ترشحات مشکوک به عفونت مواجه شدهاید، مقاله «علائم عفونت رحم بعد از سزارین» را در التیاما مطالعه کنید تا با نشانههای این بیماری و روش درمان آن آشنا شوید.
بهترین پماد برای سوزش و خارش واژن
بهترین پماد برای سوزش واژن که به کاهش خارش این ناحیه هم کمک میکند، اغلب به ۲ نوع بیرونی و درونی تقسیم میشود. کرم واژینال کلوتریمازول (clotrimazole) و کرم میکونازول (miconazole) را میتوان به عنوان بهترین پماد برای خارش و سوزش درونی معرفی کرد.
اگر به دنبال پماد برای خارش بیرون واژن هستید، باید اول با پزشک متخصص در این مورد صحبت کنید. معمولا پزشک برای کاهش خارش و سوزش بیرونی واژن، پماد ضد خارش واژن هیدروکورتیزون (Hydrocortisone) را تجویز میکند. از دیگر پمادهای موثر برای درمان خارش بیرون واژن میتوان به پماد خارش واژن بتامتازون یک درصد و پماد موضعی کلوتریمازول یک درصد اشاره کرد.
در ادامه میتوانید نمونهای از عکس پماد خارش واژن را مشاهده کنید:
بیشتر بخوانید: علت خارش واژن

کدام قرص برای خارش واژن مناسب است؟
گاهیاوقات ممکن است بانوان شدت خارش بیشتری را نسبت به سوزش تجربه کنند. در این مواقع پزشک پس از تشخیص علت خارش، از دارو برای عفونت واژن و کاهش علائم آن استفاده میکند که عبارتاند از:
- قرص فلوکونازول برای خارش واژن قارچی
- قرص مترونیدازول برای خارش واژینوز باکتریال
- قرص آنتیهیستامین برای خارش واژن ناشی از آلرژی
- آنتیبیوتیک برای خارش واژن ناشی از عفونت مقاربتی
رایجترین قرص برای عفونت واژن
در جدول زیر میتوانید رایجترین قرصهایی که برای درمان انواع عفونت واژن تجویز میشوند را مشاهده کنید:
اسم قرص | موارد مصرف |
قرص فلوکونازول ۱۰۰ | قرص مناسب برای درمان عفونت واژن قارچی |
قرص تاوانکس | بهترین قرص برای درمان عفونت واژن باکتریال |
قرص کلوتریمازول | قرص مناسب برای درمان عفونت واژینال |
قرص سفالکسین در دوزهای ۲۵۰ و ۵۰۰ | قرص مناسب برای درمان عفونت واژن میکروبی |
قرص میکونازول | بهترین قرص برای عفونت واژن پنیری |
قویترین داروی ضد قارچ واژن چیست؟
قویترین داروهای ضد قارچ واژن شامل موارد زیر میشوند:
- فلوکونازول (فرم خوراکی یا موضعی)
- میکونازول
- کلوتریمازول
معمولا قویترین دارو برای عفونت واژن قارچی باید به مدت سه تا هفت روز مصرف شود. همچنین ممکن است گاهیاوقات پزشک فقط یک دوز فلوکونازول از قویترین داروی ضد قارچ واژن را تجویز کند که استفاده از این دارو در دوران بارداری توصیه نمیشود.
بیشتر بدانید: قرص فنازومکس
بهترین پماد واژینال برای عفونت

وقتی صحبت از تجویز دارو برای عفونت واژن میشود، پمادهای واژینال در اولویت قرار میگیرند. این پمادها به دلیل ایجاد تعادل در سطح PH محیط واژن میتوانند به درمان عفونت و بوی بد ناشی از آن کمک کنند. رایجترین پمادهایی که معمولا برای درمان عفونت قارچی و باکتریایی تجویز میشوند، عبارتاند از:
- کلوتریمازول
- ترکونازول
- میکونازول
- بوتوکونازول
- کلیندامایسین
کدام دارو گیاهی برای عفونت واژن خوب است؟
استفاده از عصاره و خواص گیاهان همچون درمان عفونت واژن در خانه یکی از راهکارهای موثر برای بهبود این عارضه بهشمار میآید. در حال حاضر انواع مختلفی از داروهای گیاهی برای درمان عفونت واژن در بازار وجود دارند که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شیاف فیتوواژکس: این شیاف گیاهی بهترین شیاف واژینال برای عفونت قارچی و میکروبی بهشمار میآید. در ترکیبات شیاف فیتوواژکس، سیاه دانه با خاصیت ضد قارچی و ضد باکتری وجود دارد، از همینرو میتوان آن را بهترین دارو گیاهی برای عفونت واژن دانست.
- کرم واژینال لکورکس باریج: این داروی گیاهی برای درمان عفونت باکتریایی واژن گزینه مناسبی است. در ترکیبات این کرم واژینال، اسانس آویشن شیرازی با خاصیت ضد باکتری وجود دارد، از همینرو در لیست بهترین دارو گیاهی برای عفونت واژن باکتریایی قرار میگیرد.
اگر به تازگی زایمان طبیعی کردهاید و درگیر علائم عفونت واژن شدهاید، میتوانید با خواندن مقاله «درمان خانگی عفونت واژن بعد از زایمان طبیعی» در التیاما این مشکل را به راحتی برطرف کنید.
بیشتر بدانید: قرص لاکتوفم
بهترین دارو برای عفونت واژن در بارداری چیست؟

پزشک زنان برای درمان عفونت واژن در دوران بارداری فقط استفاده از کرم و شیافهای واژینال حاوی میکونازول (miconazole)، ترکونازول (terconazole) یا کلوتریمازول (clotrimazole) را توصیه میکند. اغلب داروهای درمانکننده عفونت واژینال را میتوان بدون نسخه از داروخانه تهیه کرد. با این حال بهتر است قبل از استفاده از قرص برای عفونت واژن در بارداری ابتدا با دکتر زنان آنلاین خود مشورت کنید. زیرا برخی داروها مانند قرص خوراکی فلوکونازول در دوران حاملگی منع مصرف دارند.
بیشتر بدانید: ژل بهداشتی بانوان
کدام دارو برای عفونت واژن دختران مناسب است؟
اغلب دختران به عفونت قارچی یا مخمری واژینال مبتلا میشوند که به دلیل برهم خوردن تعادل باکتریایی واژن و اختلال در رشد مخمرها بروز پیدا میکند. علت این عدم تعادل باکتریایی را میتوان مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک، دیابت، لباس زیر تنگ، اضافه وزن و مصرف استروئیدها دانست. مترونیدازول را میتوان به عنوان بهترین قرص برای عفونت واژن دختر معرفی کرد که پزشک معمولا آن را برای درمان عفونت باکتریایی تجویز میکند. همچنین ممکن است پزشک در شرایط خاص استفاده از ژل کلیندامایسین، داروهای ضد قارچ و برخی آنتیبیوتیکهای دیگر را برای درمان عفونت واژن دختران توصیه کند.
راهنمای مراجعه به پزشک
عفونت واژن یک بیماری شایع اما قابل درمان زنانه است. پزشک متخصص زنان متناسب با نوع عفونت و وضعیت جسمانی هر فرد، دارو برای عفونت واژن تجویز میکند که برخی به شکل قرص خوراکی و بعضی دیگر به صورت پماد موضعی استفاده میشوند. یکی از نکات مهم در درمان عفونت واژن زنان این است که از مصرف خودسرانه دارو پرهیز کنید، زیرا بانوان با وجود علائم یکسان ممکن است برای بهبود این عارضه به درمان دارویی متفاوتی نیاز داشته باشند.
برای کسب نتیجه موثر و درمان سریعتر عفونت واژن، میتوانید به وبسایت التیاما سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر زنان آنلاین مشورت کنید. همچنین، التیاما این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر زنان از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
داروهایی مانند قرص فلوکونازول، آنتی بیوتیک، کلوبتازول و کورتونهای موضعی همچون تریامسینولون یا فلوسینولون برای درمان عفونت واژن به همراه خارش شدید مناسب هستند.
شیاف فیتوواژکس با خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی برای درمان عفونت رحم و واژن مناسب است.
قرص خوراکی فلوکونازول در دوران بارداری منع مصرف دارد.
منابع: everydayhealth | ncbi
دکتر عطیه بهمن |
دکتر زهره کوهپایی