وجود خلط در قفسه سینه و پشت گلو موجب ایجاد سرفههای شدید میشود و معمولا با درد و ناراحتی در این نواحی همراه است. درمان سرفه دشوار نیست و استفاده از راهکارهای خانگی تا حد زیادی در درمان سرفه خلط دار موثر است و میتواند به پاکسازی ریه و مجرای تنفسی و از بین بردن خلطها کمک زیادی کند. در این مقاله از مجله التیاما میتوانید با درمان سرفه همراه با خلط به روشهای مختلف آشنا شوید.
فهرست محتوا:
- درمان سرفه خلط دار
- ۱- مایعات بنوشید
- ۲- آب نمک غرغره کنید
- ۳- از بخور گرم استفاده کنید
- ۴- عسل مصرف کنید
- ۵- از خوراکیهای مفید استفاده کنید
- ۶- از دمنوش عسل و زنجبیل استفاده کنید
- ۷- آب نمک را داخل بینی خود اسپری کنید
- ۸- از روغن اکالیپتوس کمک بگیرید
- ۹- با آب گرم دوش بگیرید
- ۱۰- میوه فراوان بخورید
- ۱۱- شلغم بخورید
- ۱۲- از نشاسته کمک بگیرید
- ۱۳- شیر بادام میل کنید
- ۱۴- از داروهای گیاهی کمک بگیرید
- چه زمانی برای درمان سرفه خلط دار از پزشک کمک بگیریم؟
- سخن نهایی
- سوالات متداول
درمان سرفه خلط دار
در طب سنتی از روشهای مختلفی برای درمان سرفهای که با خلط همراه است، استفاده میشود که این راهکارها با روش درمان سرفه خشک متفاوت هستند. در اکثر مواقع شما میتوانید این نوع سرفه را به روشهای خانگی و سنتی درمان کنید. البته اگر بعد از چند روز کمک گرفتن از درمانهای خانگی وضعیتتان بهبود پیدا نکرد، بهتر است به دکتر عمومی مراجعه کنید. همچنین، اگر میخواهید به طور اختصاصی اطلاعاتی در مورد سرفه کودکان به دست آورید، میتوانید مقاله «برای سرفه بچه چی خوبه» را در التیاما بخوانید.
در ادامه میتوانید با روشهای کاربردی برای درمان این نوع سرفه آشنا شوید.
۱- مایعات بنوشید
مهمترین و سادهترین راهکاری که میتوانید برای درمان سرفه خلطی استفاده کنید، نوشیدن آب ولرم است. مصرف مایعات به رقیق شدن مخاط و پاکسازی خلط در قفسه سینه و بینی کمک میکند. از طرف دیگر نوشیدن آب گرم موجب کاهش سرفه و آسیب به گلو میشود و درد قفسه سینه و گلو را تا حد زیادی کاهش میدهد. بهترین روش برای درمان سرفه خلط دار در کودکان نیز کمک گرفتن از مایعات ولرم است.
سرفه خلط دار یکی از انواع سرفهها محسوب میشود که تشخیص آن به دلیل وجود مخاط راحت است. اما فرق برخی از سرفهها مانند تفاوت سرفه سرماخوردگی و حساسیت به دلیل شباهت علائم به راحتی مشخص نیست و ممکن است استفاده از درمان خانگی به شکل خودسرانه باعث تشدید آنها شود. در چنین مواقعی بهتر است با پزشک مشورت کنید.
۲- آب نمک غرغره کنید
مطالعات نشان میدهد که غرغره کردن آب گرم و نمک میتواند به تسکین علائم سرماخوردگی و کاهش ترشح مخاط کمک زیادی کند. برای این کار باید نصف قاشق چایخوری نمک را با یک فنجان آب گرم ترکیب کنید. سپس سر خود را به عقب خم کنید و به مدت ۳ تا ۶ دقیقه آب نمک را غرغره کنید.

۳- از بخور گرم استفاده کنید
یکی از رایجترین و محبوبترین روشهای درمان سرفه خلط دار در طب سنتی استفاده از بخور گرم است. بخار آب گرم به شل شدن مخاط و رفع گرفتگی سینه و کاهش سرفه کمک میکند. برای بخور میتوانید برای چند دقیقه سر خودتان را در مقابل بخار آب گرم قرار دهید و چند نفس عمیق بکشید تا بخار گرم وارد بینی و ریهها شود.
۴- عسل مصرف کنید
برای درمان سرفه خلط دار به روش خانگی میتوانید از عسل استفاده کنید. عسل قویترین داروی گیاهی ضد سرفه خلط دار است که به نرم شدن گلو و کاهش خلط کمک زیادی میکند. عسل خاصیت ضد التهابی دارد و میتواند به درمان این نوع سرفه کمک کند. مطالعات نشان میدهد که مصرف عسل حتی از داروهای سرفه مثل دیفن هیدرامین (Diphenhydramine) نیز موثرتر عمل میکند.
۵- از خوراکیهای مفید استفاده کنید
مطالعات نشان میدهد که مصرف خوراکیهایی مثل پیاز، سیر، لیمو و فلفل هندی به درمان سرفه خلطی کمک میکند. استفاده از فلفل و غذاهای تند موجب تحریک جریان مخاط و تسکین موقت سرفه میشود. فراموش نکنید برای درمان سرفه خلط دار سیگار را کنار بگذارید تا مشکل شما تشدید نشود.
۶- از دمنوش عسل و زنجبیل استفاده کنید
اگر به دنبال درمان سرفه خلط دار با دمنوش هستید، بهتر است دمنوش عسل و زنجبیل را امتحان کنید. برای تهیه این دمنوش باید یک قاشق غذاخوری عسل را با یک قاشق چایخوری آب زنجبیل تازه و آب گرم ترکیب کنید. این دمنوش نه تنها به تسکین گلو درد و درمان این نوع سرفه کمک میکند، بلکه برای درمان سرفه های آلرژیک هم مفید است.

۷- آب نمک را داخل بینی خود اسپری کنید
برای درمان سرفه خلط دار آنفولانزا یا سرماخوردگی میتوانید از اسپری آب نمک استفاده کنید. شستشوی داخل بینی و سینوسها با آب نمک میتواند به پاکسازی مجرای بینی و کاهش مخاط کمک زیادی کند. برای این کار میتوانید از اسپریهای نمک مخصوص بینی استفاده کنید یا خودتان در خانه با ترکیب آب مقطر و مقداری نمک و ریختن آن در بطریهای مخصوص اسپری دار، یک محلول شستشو آماده کنید.
۸- از روغن اکالیپتوس کمک بگیرید
یکی از رایجترین روشهای درمان سرفه خلط دار بعد از سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده از روغن اکالیپتوس است. برای این کار میتوانید مقداری از روغن را روی قفسه سینه خود ماساژ دهید. راهکار بعدی این است که چند قطره روغن اکالیپتوس را در بخر آب گرم بریزید، سپس در برابر بخار قرار بگیرید و چند نفس عمیق بکشید.
۹- با آب گرم دوش بگیرید
یک راهکار مناسب برای درمان سرفه خلط دار اطفال و بزرگسالان، حمام کردن با آب گرم است. بخار آب گرم موجب شل شدن خلط پشت حلق و پاکسازی بینی و گلو میشود و فشار سینوسی را کاهش میدهد.
۱۰- میوه فراوان بخورید
مطالعات نشان میدهد که مصرف میوههای تازه و سبزیجات سالم میتواند به کاهش مشکلات تنفسی و درمان سرفه کمک کند. زمانی که بدن شما ویتامین و آنتیاکسیدانهای مفید دریافت میکند، راحتتر با عفونت و بیماریها مقابله میکند و بدن سریعتر بهبود پیدا میکند. با این حال خوب است جهت کسب نتیجه مطلوب، میوه های حساسیت زا برای سرفه را بشناسید.

۱۱- شلغم بخورید
اگر با خودتان فکر میکنید که برای درمان سرفه خلط دار چه بخوریم، پیشنهاد ما شلغم است. شلغم آب پز شده یکی دیگر از بهترین خوراکیها برای درمان این سرفه است. پیشنهاد میشود برای درمان سرفه خلط دار امیکرون و نرم کردن سینه بعد از آنفولانزا و سرماخوردگی هم از شلغم و هم از آب آن استفاده کنید.
۱۲- از نشاسته کمک بگیرید
درمان سرفه خلط دار با نشاسته یکی از روشهایی است که از قدیم از آن استفاده میشد. برای این کار باید مقداری نشاسته را در آب سرد حل کنید. سپس آن را به شیر یا آب داغ اضافه کنید و خوب هم بزنید. میتوانید از این نوشیدنی برای پاکسازی مجاری تنفسی استفاده کنید. این ترکیب برای درمان سرفههای خشک هم موثر است. شما میتوانید با خواندن مقاله «برای سرفه خشک چی خوبه بخوریم» در التیاما با راهکارهای مفید درمان این نوع سرفه بیشتر آشنا شوید.
۱۳- شیر بادام میل کنید
برای درمان سرفه خلط دار حساسیتی که معمولا در افراد مبتلا به آلرژی و سینوزیت ایجاد میشود، میتوانید از شیر بادام استفاده کنید. شیر بادام یک درمان فوقالعاده برای رفع سرفه خلط دار، تنگی نفس، خشونت سینه و حنجره است که به تسهیل خروج خلط سینه نیز کمک میکند. برای تهیه شیر بادام باید بادام خام را با آب و عسل ترکیب و مواد را به خوبی میکس کنید.
۱۴- از داروهای گیاهی کمک بگیرید
برای درمان سرفه خلط دار با دارو گیاهی میتوانید از دمنوش آویشن، دمنوش عسل و فلفل سیاه کمک بگیرید. همچنین، در مواقعی که شدت سرفه خلط دار زیاد است میتوانید از قرص ضد سرفه قوی گیاهی یا شربت گیاهی ضد سرفه موجود در داروخانهها استفاده کنید. با این حال، یادتان باشد خودسرانه اقدام به خرید قرص و شربت گیاهی نکنید. چرا که در حال حاضر، داروهای متفاوتی برای انواع مختلف سرفه وجود دارند. به عنوان مثال، برخی افراد شربت سرفه خشک بزرگسالان را اشتباهی برای درمان این نوع سرفه خریداری میکنند که هیچ تاثیری ندارد.
چه زمانی برای درمان سرفه خلط دار از پزشک کمک بگیریم؟
اگر سرفه خلط دار شما پس از ۳ روز بهبود پیدا نکرد و علائم تشدید شد، بهتر است از یک دکتر عمومی آنلاین مشورت بگیرید. اگر به جز سرفه خلط دار علائمی مثل درد قفسه سینه، مشکل تنفسی و تب را تجربه میکنید، حتما به پزشک مراجعه کنید. فراموش نکنید که زرد یا سبز بودن مخاط نشاندهنده عفونت است و سرفه خونی خبر از وخامت اوضاع میدهد؛ از همین رو در این شرایط نیز لازم است از یک پزشک درخواست کمک کنید.

سخن نهایی
سرفه خلط دار به دلایل متعددی ایجاد میشود و پیدا کردن دلیل این مشکل میتواند به شما کمک کند تا درمان مناسبی برای آن پیدا کنید. اگر سرفه شما بیشتر از ۳ روز طول کشید و با روشهای خانگی موفق به درمان نشدید، هر چه سریعتر برای درمان از یک متخصص عفونی و یا پزشک عمومی کمک بگیرید. شما میتوانید در التیاما به صورت غیرحضوری با یک متخصص ارتباط برقرار کنید و یا برای مراجعه حضوری در مطب نوبت بگیرید.
سوالات متداول
خلط به طور طبیعی برای مرطوب نگه داشتن ریهها، سینوسها و دهان در بدن تولید میشود. در زمان سرماخوردگی میزان ترشح مخاط افزایش پیدا میکند و این نشانه مبارزه بدن با عفونت یا عوامل آلرژیزا است. از آنجایی که این خلطها در مسیر تنفسی و گلو قرار دارند، موجب ایجاد سرفه میشوند.
رنگ خلط میتواند نشان دهنده وضعیت عفونت در بدن باشد. خلط زرد نشان میدهد که عفونت از قبل در بدن شما بوده و از بین رفته است. اما خلط سبز نشان میدهد که هنوز در بدن عفونت وجود دارد.
برای درمان سرفه خلطی در بزرگسالان میتوانید از بخور آب گرم، غرغره آب نمک، نوشیدن مایعات، دمنوش زنجبیل و عسل، روغن اکالیپتوس و دوش آب گرم کمک بگیرید.
شناخت علت بروز سرفه در انتخاب بهترین قرص برای درمان اهمیت زیادی دارد. معمولا برای سرفه خلط دار از داروهایی مثل اکسپکتورانت (Expectorant) یا گایافنزین (Guaifenesin) و در برخی مواقع از آنتیهیستامین استفاده میشود.
منابع: healthline، healthshots