دیسک کمر معمولا در اثر بلند کردن اجسام سنگین با روش نادرست یا چرخش ناگهانی ستون فقرات ایجاد میشود. این بیماری ممکن است دلایل دیگری هم داشته باشد که عبارتاند از: اضافه وزن و افزایش سن. دیسک کمر همیشه باعث ناراحتی نمیشود؛ اما اگر به عصب کمر فشار آورد، ممکن است احساس درد داشته باشید. در این صورت، پزشک میتواند راهکارهای درمانی مختلف را به شما پیشنهاد دهد. به دلیل عوارض عمل دیسک کمر معمولا جراحی زمانی توصیه میشود که سایر روشها مثل داروهای خوراکی یا تزریقی موفقیتآمیز نباشند.
در این مقاله از مجله التیاما از ۲ جهت به عمل دیسک کمر میپردازیم تا به راحتی بتوانید در مورد انجام آن تصمیم بگیرید. ابتدا عوارض بعد از عمل دیسک کمر را بررسی میکنیم و در ادامه مراقبتهای پس از جراحی را توضیح میدهیم تا به سرعت دوره نقاهت را سپری کنید. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
بیشتر بدانید: رژیم برای دیسک کمر چی خوبه؟
فهرست محتوا
- عوارض عمل دیسک کمر
- مراقبتهای بعد از جراحی دیسک کمر
- کلام پایانی
- سوالات متداول
عوارض عمل دیسک کمر
از آنجا که جراحی عوارض زیادی دارد، پزشکان توصیه میکنند ابتدا سایر روشهای کمخطر برای درمان دیسک کمر را امتحان کنید.
جراحی دیسک کمر معمولا به افرادی پیشنهاد میشود که نمیتوانند راه بروند یا به فعالیتهای روزمره خود بپردازند، به دلیل فشار دیسک روی اعصاب دچار ضعف و بیحسی شدهاند یا قدرت کنترل روی مثانه و روده خود را از دست دادهاند.
در ادامه عوارض جراحی دیسک کمر را توضیح میدهیم. فقط به یاد داشته باشید که این عوارض در همه افراد به طور ۱۰۰ درصد مشاهده نمیشوند؛ بلکه احتمال ایجاد آنها به توان بدنی شخص و نوع واکنش آن به عمل جراحی بستگی دارد.
بیشتر بدانید:دیسک کمر چیست؟ بررسی این بیماری از نظر متخصص ارتوپد
عوارضی که ممکن است بعد از جراحی با آنها مواجه شوند عبارتاند از:
- عفونت: اگر زخم ناشی از جراحی به طور کامل تمیز و ضد عفونی نشود، ممکن است عفونت به وجود آید.
- عود بیماری: جراحی میتواند درد و سایر علائم را در اکثر افراد مبتلا به دیسک کمر تسکین دهد. با این حال، برای همه مفید نیست؛ به طوری که بیماری تقریبا در ۵ درصد موارد دوباره عود میکند.
- آمبولی ریه: به وجود لخته خون در عروق ریه «آمبولی ریه» میگویند. این لختهها معمولا از طریق جریان خون و از سایر قسمتهای بدن به سمت ریه میآیند.
- جراحی ناموفق: در بعضی موارد، جراحی علائم دیسک کمر را برطرف نمیکند. همچنین ممکن است درد برای مدت زمان کوتاه بهتر شود و در آینده دوباره برگردد.
بیشتر بدانید:درد دیسک کمر چطوریه؟ چقدر طول میکشد و به کجاها میزند؟
- آسیبدیدگی عصب: اگر اعصاب در حین جراحی آسیب ببینند، درد زیادی را در قسمت کمر یا پا احساس میکنید. این درد میتواند حتی از پیش از جراحی هم شدیدتر باشد.
- بیحسی: شکایت از بیحسیهای مداوم در قسمت کمر یکی از عوارض جراحی دیسک کمر است.
- سردرد مداوم: این مشکل احتمالا به دلیل نشت مایع مغزی-نخاعی ایجاد میشود.
- مشکلات مجاری ادراری: تکرر ادرار یا احتباس ادرار هم یکی از عوارض این عمل است. خوشبختانه، این عارضه معمولا به مرور زمان برطرف میشود.
- مشکل در اجابت مزاج: بعد از جراحی دیسک کمر احتمال بروز یبوست و حتی بیاختیاری مدفوع وجود دارد.
مراقبتهای بعد از جراحی دیسک کمر
پس از جراحی، دستورالعملهای ویژهای در مورد زمان از سرگیری فعالیتهای روزمره و زمان شروع ورزش به شما داده میشود. در بعضی موارد هم ممکن است فیزیوتراپی ضروری باشد. به یاد داشته باشید که پیروی از توصیههای پزشک بسیار مهم است. چرا که میتواند از شما در برابر عوارض این جراحی محافظت کند و احتمال بروز آنها را به حداقل برساند.
بیشتر بدانید:فرق دیسک کمر با سیاتیک چیست؟ بررسی تفاوت علائم و درمان آن

بیشتر بدانید: علت سیاتیک چیست؟
برای اینکه بعد از جراحی عوارض عمل دیسک کمر به سرعت بهبود یابید، نکات زیر را به خاطر بسپارید و اجرا کنید:
- تا پنج روز بعد از عمل از رفتن به حمام خودداری کنید.
- دائما پاهای خود را در حالت خوابیده حرکت دهید تا خون داخل عروق لخته نشود.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید و غذاهایی بخورید که احتمال بروز یبوست را کاهش دهند.
- از توالت فرنگی به جای توالت سنتی استفاده کنید.
- نماز را روی صندلی به صورت نشسته بخوانید و مهر را به پیشانی نزدیک کنید.
- روی تشک سفت استراحت کنید. استفاده از تختخواب بهتر از خوابیدن روی زمین است.
- برای بلند شدن از روی تخت ابتدا به پهلو بچرخید و سعی کنید تمام تنه از شانه تا باسن را با هم حرکت دهید. سپس به مدت چند دقیقه روی تخت بنشینید و در صورت نداشتن سرگیجه، بلند شوید و راه بروید.
- به مدت یک ماه از رابطه زناشویی خودداری کنید.
- در صورتی که منزل شما در طبقات بالای ساختمان است و ساختمان آسانسور ندارد، باید توسط صندلی و به کمک سه نفر به محل سکونت خود منتقل شوید.
بیشتر بدانید:علائم دیسک کمر شدید چیست؟ علائم این بیماری در پاها
- تا زمانی که پزشک توصیه کرده است از کمربند یا بریس کمری استفاده کنید.
- در زمان مناسب و طبق دستور پزشک انجام حرکات ورزشی و شنا را بعد از جراحی شروع کنید.
- تا یک ماه از رانندگی کردن بپرهیزید.
- تا ۶ ماه بعد از جراحی از انجام کارهای سنگین خودداری کنید.
- در طول زمان استراحت مراقب باشید که دچار اضافه وزن نشوید.
- در صورت داشتن بخیههای غیر قابل جذب، هفت تا ۱۰ روز بعد از عمل جهت کشیدن آنها به پزشک مراجعه کنید.
- برای راه رفتن از کفشهای استاندارد با پاشنه ۲ تا ۳ سانتیمتر و نوک پهن استفاده کنید.
- توجه داشته باشید که هنگام تغییر وضعیت بدن ممکن است دچار دردهای سوزشی شوید. این دردها معمولا طبیعی هستند و در صورت نیاز با استفاده از داروهای مسکن معمولی برطرف میشوند.
بیشتر بدانید: ورزش جلوگیری از دیسک کمر
- در مورد بهترین زمان برگشت به محل کار با دکتر ارتوپدی مشورت کنید. معمولا شما میتوانید ۲ تا چهار هفته بعد از جراحی کار خود را شروع کنید. اما اگر مجبور به بلند کردن اجسام سنگین هستید، باید ۶ تا هشت هفته صبر کنید.

کلام پایانی
دیسکها بالشتکهای گردی هستند که بین استخوانهای ستون فقرات (مهرهها) قرار میگیرند. آنها مانند ضربهگیر عمل میکنند و به شما اجازه میدهند که بدون ساییده شدن استخوانها به یکدیگر خم شوید و حرکت کنید.
بیشتر بدانید:درمان دیسک کمر با ۱۲روش خانگی در سریعترین زمان
دیسک کمر زمانی رخ میدهد که یکی از دیسکها از بین استخوانها بیرون میزند و به اعصاب مجاور فشار میآورد. در نتیجه، ممکن است علائمی مثل درد، بیحسی و ضعف را در کمر و پاها احساس کنید.
در بیشتر موارد، دیسک کمر با استراحت کردن، مصرف مسکن و فیزیوتراپی بهبود مییابد. اما اگر علائم آن پس از چند ماه بهتر نشود، احتمالا به جراحی نیاز پیدا میکنید. جراحی میتواند درد شما را سریعتر از سایر روشها تسکین دهد، اما ممکن است عوارض جانبی هم داشته باشد.
اگر در مورد عوارض عمل دیسک کمر نگران هستید و در این زمینه به راهنمایی نیاز دارید، میتوانید از طریق سایت التیاما با بهترین متخصص آنلاین ارتوپدی یا مغز و اعصاب مشورت کنید.
بیشتر بدانید: دارو برای درد دیسک کمر چیست؟
سوالات متداول
نوع جراحی بر اساس محل قرارگیری دیسک آسیبدیده، سن و وضعیت سلامتی مشخص میشود. تستهای تشخیصی مثل سیتی اسکن، امآرآی (MRI) و الکترومیوگرافی هم به تصمیمگیری درست کمک میکنند.
عمل دیسک کمر با لیزر عوارض کمی دارد. اما در موارد نادر ممکن است به درد، کبودی یا عفونت منجر شود.
عمل دیسک کمر باز مستلزم ایجاد برشهای بزرگ روی بدن بیمار است. بنابراین یک روش بسیار تهاجمی محسوب میشود و میتواند خطر عفونت را افزایش دهد.
از عوارض عمل دیسک کمر با پلاتین میتوان به ایجاد حساسیت در بافتهای اطراف، عفونت و عود مجدد بیماری اشاره کرد.
سعی کنید وزن خود را در محدوده مناسب حفظ کنید. همچنین تکنیک درست بلند کردن اجسام را یاد بگیرید و ورزشهای مناسب را برای تقویت عضلات شکم و پشت انجام دهید. پزشک یا فیزیوتراپیست میتواند به شما تمریناتی که برای این منظور طراحی شدهاند را آموزش دهد.
منابع: healthline, webmd